NEKTER SVENSK PRESSE INNGANG: Etiopias statsminister Meles Zenawi nekter svenske pressefolk adgang til landet. Foto: REUTERS

Svenske journalister nektes innreise i Etiopia

Svenske journalister nektes visum til Etiopia for å dekke rettssaken mot to terrortiltalte kollegaer.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Frilansjournalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson ble pågrepet i Etiopia 1. juli i år og risikerer nå opptil 18 års fengsel i landet.

De to svenskene hadde tatt seg ulovlig over grensa fra Somalia, angivelig sammen med soldater fra Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF), som kjemper for selvstyre og er stemplet som terrorister av myndighetene i Addis Abeba.

Les også: Trolig terrortiltale mot svensker i Etiopia

Geriljasoldatene havnet i kamp med etiopiske regjeringsstyrker. 15 av dem ble drept og seks ble såret i trefningen, og de to svenske journalistene skal også ha fått lettere skuddskader.

De to skal nå møte for en etiopisk domstol, tiltalt for terrorisme, samkvem med terrorister og ulovlig grensepassering.

Ifølge svenske medier tok de to journalistene seg inn i Ogaden for å granske brudd på menneskerettighetene.

Les også: Svenske journalister fikk forlenget varetekt i Etiopia

Det svenske oljeselskapet Lundin Petroleum leter etter olje og gass og er tidligere anklaget for grove overgrep mot lokalbefolkningen i regionen.

Rettssaken mot Schibbye og Persson er berammet til 18. oktober, og flere svenske medier har søkt om visum for medarbeidere for å dekke saken. Alle har fått avslag.

- Dersom ikke svenske journalister slippes inn i landet, får vi ikke vite hva som skjer, sier forfatteren Ola Larsmo som leder den svenske avdelingen av skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen PEN.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder