NASA: Kjempesatellitt har truffet jorden

Publisert: Oppdatert: 24.09.11 09:44

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

- Er alle ok der ute?

(VG Nett) NASA melder at den 20 år gammel utrangert satellitt har krasjlandet. Men hvor vet de ikke.

- Der er mulig UARS er nede nå. Er alle der ute OK? skrev NASA på twitter lørdag morgen.

Et par timer senere bekreftet NASA på twitter at satellitten UARS (Upper Atmosphere Reasearch Satellite)er nede.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen vet ennå ikke hvor delene befinner seg. Deler av satellitten har trolig havnet i havet, men ifølge twittermeldinger har enkelte rester krasjlandet i Canada, skriver NTB.

Satellitten UARS ble frem til i desember 2005 brukt til å måle kjemiske sammensetninger i ozonlaget, temperaturer og vind i stratosfæren og energi fra sola. Siden da har den gått i bane rundt jorden. Men tidligere denne uken meldte NASA at den over 20 år gamle satellitten nå var på vei mot jorda og ville krasjlande. Tidspunktet for når satellitten ville treffe jordens overflate var beregnet til å være mellom klokka 5 og klokka 9 norsk tid lørdag morgen.

På størrelsen med en buss

Mesteparten av forskningssatellitten, som er på størrelse med en buss, vil brenne opp når den kommer inn i jordens atmosfære, men ifølge NASA vil rundt 26 deler som veier rundt 500 kilo, være så solide at de vil nå fram til jorden.

Det er uklart hvor restene skal ha falt ned, men satellittens bane tyder på at både Nord-Amerika, Afrika og Australia er i faresonen, i tillegg til store områder i Stillehavet, Atlanterhavet og det Indiskehav, skriver NASA på sine hjemmesider.

VGTV: Se grafikk av kjempesatellitten

Italienere bedt om å holde seg inne

Expressen meldte torsdag at sørlige deler av Sverige var i faresonen for å bli truffet, men faren for en satellittkrasj hos søta bror ble senere avblåst.

Siden mesteparten av jordkloden består av hav, ørken og andre ubebodde områder, understreker NASA at det er minimal fare for mennesker, men i Nord-Italia er folk for sikkerhets skyld bedt om å holde seg inne i det aktuelle tidsrom, skriver NTB.

UARS er en av 6000 satellitter som har blitt sendt opp i verdensrommet siden Sputnik 1, den første kunstige satellitten, ble sendt 4.oktober 1957.

Til sammen befinner det seg over 20.000 store menneskeskapte objekter som går i bane rundt jorden. Det kan på sikt føre til problemer, siden det sperrer veien for nye fartøy og satellitter

Denne artikkelen handler om