HARDT LIV: Livet i Afghanistan er hardt for de fleste, men enda verre for opiumsmisbrukerne Ahmad og Mohammad som er må leve i og av søppel. Foto: SIAN O'HARA

Mohammed og Ahmad sover, spiser og går på do på søppelplass

Én av tredve afghanere er rusmisbrukere

Egne programmer for opiumsavvenning av førskolebarn

KABUL (VG Nett) For rusmisbrukerne Mohammad og Ahmad er søppelplassen et hjem, matfat og toalett. Krigen som herjer i landet er den minste bekymringen de har.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Av SIAN O'HARA

Afghanistan er et av verdens verste land å leve i, men det er ikke krigen som herjer landet som er verst for alle. For mange er det opiumsavhengigheten som har dømt dem til et liv i rennesteinen.

Et hav av søppel, bokstavelig talt. Men for Mohammad (24) og Ahmad (30) er det også matfat, sovested, toalett og et sted for sosial omgang med andre opiumsmisbrukere. De to står og henger på veien ved siden av, utmagrende og med uthulede øyne, mens forbipasserende stirrer uhemmet og anklagende på dem. En mann stopper opp og glor demonstrativt fra Ahmads hode ned til skoene og opp igjen før han går videre.

- Livet som rusmisbruker er et liv i helvete, sier Mohammad.

Pol-e Sokhta-broen er Kabuls versjon av «Plata» hvor Oslos narkomane brukte å samles, men stedet kunne vært et moderne Gehenna, søppelplassen utenfor Jerusalem som ble brukt som bibelsk allegori for helvete. Mellom søppelbitene og stanken ligger en bekjent av Mohammad og Ahmad. Han ser bevisstløs ut.

- Det er så lenge siden han har fått tak i opium at han kommer til å dø snart, sier Ahmad og ser en annen vei.

Opium finansierer krig

Afghanistan er verdens største opiumsprodusent, og over 80 prosent av all verdens heroin antas å ha opphav her. Taliban forbød opiumsdyrking i sin tid, men siden de ble jaget til geriljapostene har dyrkingen økt dramatisk i provinsene hvor Taliban fremdeles står sterkt. Opiumshandelen er en viktig del av opprørernes finansiering for krigføringen mot afghanske myndigheter og Nato.

Les også: Jenter ned i tolvårsalderen fengsles for moralforbrytelser i Afghanistan

Det meste av opiumen smugles til laboratorier i Iran, Pakistan og andre naboland hvor den prosesseres om til heroin og smugles videre for salg. Men mye forblir også i Afghanistan, eller smugles til og med tilbake igjen som heroin.

Ifølge FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) var én million afghanere mellom 15 og 64 år rusmisbrukere i 2010, og tallet er forventet å stige. Afghanistan har tradisjonelt hatt små forekomster av hiv-tilfeller, men tall fra Helsedepartementet viser mer enn en fordobling av nye smittetilfeller på bare to år. Økningen skyldes hovedsakelig heroinmisbruk og deling av kanyler.

Grensekontrolløren som ble narkoman

Mohammad hadde vært i den afghanske hæren i to og et halvt år og jobbet som grensekontrollør på den afghansk-pakistanske grensen da han ble rusavhengig.

Les også: - Menneskerettighetssituasjonen i Afghanistan kritisk

- Vi beslagla opium og heroin fra smuglere. Men det var vanlig å forsyne seg fra beslagene, og etter hvert ble jeg avhengig. Da offiserene oppdaget oss, sparket de meg ut av hæren, forteller han og legger til at misbruk er utbredt blant soldatene.

(Saken fortsetter under bildet)

SØPPELPLASS: Slik ser det ut der hvor Ahmad og Mohammad finner og spiser maten sin - på en søppelplass i Afghanistans hovedstad Kabul. Foto: SIAN O'HARA

Det er bare fem måneder siden. Men det føles lenger siden for Mohammad, og han ser ikke for seg at han noen gang kan bli rusfri og vende tilbake til det gamle livet.

- Avhengigheten er som en forferdelig sykdom, og det går ikke an å få behandling i Afghanistan, sier han.

Ahmad, som ble avhengig da han var flyktning i Iran for to år siden, frykter aller mest vinteren.

- Jeg vet ikke om jeg overlever den, sier Ahmad, og legger til at han har en to år gammel sønn som han aldri har sett. Familien har brutt all kontakt med ham, og han regner heller ikke med å se noen av dem igjen.

- Hvordan får dere tak i mat?

- Vi spiser søppel eller det som andre har lagt fra seg, sier Mohammad og gjør en viftende bevegelse mot den uttørkede elven.

Utstøtt fra samfunnet

Det er kaldt allerede, og Mohammad og Ahmad forteller at to kamerater av dem døde i natt. Ifølge dem døde den ene av sult, men VG Nett får senere bekreftet fra UNODC at vedkommende døde av plutselig fall i kroppstemperatur. Den andre skal ifølge guttene ha blitt vilkårlig skutt av politiet som skal ha tatt med seg liket, men det klarte ikke UNODC å få bekreftet.

- Politiet kommer og plager oss uten grunn. De samme som drepte kameraten min, slo meg her med pistolkolben, sier Mohammad. Han viser fram et stort sår i hodebunnen og inntørket blod på jakkekragen som han sier stammer fra såret.

- Hvordan behandler vanlige folk dere?

- De hater oss, selv om vi aldri har gjort noe mot dem. Unger kaster stein på oss, voksne menn kan være voldelige og både kvinner og menn sier mye stygt. De vil ikke ha noe med oss å gjøre utenom når de vil oss vondt. Men politiet er verst, sier Mohammad.

Småbarn blir opiumsavhengige

BLIR VERRE: Enda Egan i UNODC forventer at rusmisbrukerne blir enda flere i Afghanistan. Foto: SIAN O'HARA

Enda Egan, en ekspert på narkotikareduksjon som arbeider for FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) i Kabul, sier at opium er milliardindustri i Afghanistan. UNODC har anslått at opiumhandel i Afghanistan tilsvarer to milliarder amerikanske dollar i året. I tillegg har prisene økt det siste året på grunn av større etterspørsel, og UNODC har oppjustert anslagene for 2011 til å kunne nå sju milliarder dollar.

- Det er tradisjon for opiumbruk i noen deler av landet. Det finnes rapporter på at mange opiumbrukere gir stoffet til sine barn, og vi har spesielle programmer for opiumavhengige førskolebarn, sier Egan.

Men trenden er i endring nå. Ifølge ham øker antall problembrukere, det vil si dem som bruker heroin og sprøytemisbrukere. Ettersom prisen på opium øker, vil flere narkotikabrukere ty til injeksjoner, mener UNODC, på grunn av den sterkere og raskere effekten.

- I Pakistan og Iran blir afghanske arbeidere ofte betalt med opium eller heroin, og det tar ikke lang tid før de blir avhengige. Mange afghanske flyktninger kommer tilbake fra nabolandene i disse dager, og en del har blitt avhengige der, sier Egan.

Ifølge ham er det mange utfordringer for narkotikamisbrukere i Afghanistan, så det er ikke bare et spørsmål om ren avhengighet. Heroin- og opiumsavhengige opplever mye stigmatisering fra familie, venner, og til og med fra statlige institusjoner. I tillegg kommer andre faktorer som fattigdom, dårlig helse og sosiale utfordringer som følger med på lasset.

- 2014 er satt som dato for når internasjonale styrker trekker seg ut av Afghanistan. Det betyr også at Afghanistan kan få mindre og mindre internasjonal økonomisk støtte, og følgene blir i så fall alvorlige for rusmisbrukere. De vil være de første som blir glemt, advarer Egan.

- En del av økonomien

Statssekretær Mohammad Ibrahim Azhar i Ministeriet for anti-narkotikatrafikk er om mulig enda mer pessimistisk, men også pragmatisk.

Les også: Her er ekspertenes Afghanistan-spådommer

- Opium er en del av afghansk økonomi, særlig i sør. Og sånn er det bare, sier han til VG Nett der han sitter bak sitt enorme skrivebord under et digert bilde av president Hamid Karzai og omgitt av afghanske flagg.

- Og bare én prosent av rusmisbrukerne får behandling, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

OPPGITT: Statssekretær Mohammad Ibrahim Azhar mener at opium har blitt en så vesentlig del av afghansk økonomi at det er vanskelig å bli kvitt. Foto: SIAN O'HARA

Azhar estimerer den totale verdien av afghansk opium til 60 milliarder amerikanske dollar, og ifølge ham er 1,6 millioner afghanere på en eller annen måte involvert i narkotikatrafikken. I tillegg kommer alle utlendingene, som han kaller «mafia fra Pakistan og Russland til Norge og Afghanistan» som sørger for smuglingen fram til rusmisbrukere verden rundt.

- Vi har ikke teknologi eller utviklet industri. Hvor skal vi skaffe arbeidsplassene fra? Det er dårlig marked for hvete, og både Iran og Pakistan saboterer avtalte ruter for eksport, og Afghanistan sliter allerede fra før av. Vi kan eksportere valnøtter, tørket frukt, bomull eller tepper. Men vil folk synes det er like god butikk som opium, spør han og anslår at en ryddeoperasjon ville kostet fire milliarder dollar.

- Da ville vi vært kvitt problemet, men i så fall må det internasjonale samfunnet hjelpe.

- Afghanske myndigheter har blitt beskyldt fra internasjonalt hold for å være involvert i narkotikatrafikken. Har du noen kommentarer til beskyldningene?

- De stemmer ikke. Selvfølgelig er ikke myndighetene involvert. Hvorfor skulle de være det? Det var riktignok noen politimenn i Herat som ble pågrepet, siktet og dømt for å støtte og profittere på narkotikahandel, men de ble tatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder