SIVILE: Israel har fått krass kritikk for måten sivile palestinere ble rammet av angrepene mot Gaza i 2009. Foto: AFP

Støre holder fast på Israel-kritikk

- Ikke grunnlag for å trekke granskingsrapport om Gaza-krigen

(VG Nett) Til tross for at lederen av granskningskommisjonen trekker tilbake anklager mot Israels angrep på Gaza i 2009, holder utenriksminister Jonas Gahr Støre fast på sin kritikk.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Israel krever at FN trekker tilbake den såkalte Goldstone-rapporten om Gaza-krigen etter at kommisjonens leder, den sørafrikanske juristen Richard Goldstone, nylig trakk tilbake deler av rapportens konklusjoner.

Kommisjonen slo fast at både Israel og Hamas gjorde seg skyldig i krigsforbrytelser.

I et innlegg i Washington Post nylig skrev Goldstone at «hadde jeg visst det jeg vet nå, ville Goldstone-rapporten vært et annet dokument». I artikkelen går Goldstone langt i å trekke tilbake rapportens påstand om at Israel bevisst forsøkte å ramme sivile mål i forbindelse med angrepene.

- Brudd på folkeretten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere kommet med krass kritikk av den israelske krigføringen. Da utenriksministeren besøkte Gaza i februar 2009, kort tid etter at angrepene var avsluttet, fastslo han at Israel hadde brutt folkeretten, gjennom systematiske ødeleggelser av sivile mål på Gazastripen.

KRITIKK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det ikke er grunnlag for Israels krav om å trekke tilbake rapporten om Gaza-krigen. Foto: Johannes Jansson

Støre mener det ikke er grunnlag for Israels krav om å trekke tilbake rapporten, og viser til at den er resultat av «et grundig stykke arbeid fra en troverdig kommisjon og en anerkjent kommisjonsleder».

- Jeg kan ikke se at det har kommet frem ny informasjon som trekker hovedfunnene i rapporten i tvil, sier han.

LES OGSÅ: Enighet om våpenhvile på Gazastripen

Støre understreker at han ikke ser på artikkelen til Goldstone som et tilbaketog i forhold til hovedfunnene i den omfattende granskingsrapporten. Utenriksministeren står fast på at den israelske våpenmakten var «uforholdsmessig kraftig».

- Når det gjelder anklagene om at Israel bevisst ønsket å ramme sivile mål, så sier Goldstone nå at det ikke er grunnlag for å konkludere i noen bestemt retning. Det slutter jeg meg til. Samtidig gir de omfattende ødeleggelsene av sivil infrastruktur, og det store antall sivile drepte et inntrykk av systematikk, sier han.

- Jeg deler ikke oppfatningen av at kritikken vi reiste mot angrepene ikke er gyldig, sier han.

Trekker ikke rapporten

Til tross for at han nå nyanserer sine anklager, understreker Goldstone at det ikke er aktuelt å trekke tilbake den omstridte rapporten.

- Ny informasjon som et resultat av nasjonale undersøkelser kan føre til ytterligere ny vurdering, men jeg har ingen grunn til å tro noen del av rapporten må revideres på dette tidspunktet, sier Goldstone til AP.

Heller ikke andre kommisjonsmedlemmer mener det er grunnlag for å trekke rapporten tilbake, melder den britiske avisen The Guardian.

Intern gransking

TILBAKETOG: Lederen av FNs granskingskommisjon etter Gaza-krigen, Richard Goldstone, har trukket tilbake sentrale deler av kommisjonens konklusjoner. Foto: AFP

Etter at Goldstone-rapporten ble lagt fram har Israel selv foretatt gransking av måten militæroperasjonen ble gjennomført på. Støre mener det er grunn til å anerkjenne Israels vilje til å gjennomføre egne undersøkelser. Likevel mener han disse undersøkelsene ikke gir grunn til å trekke tilbake kritikken mot måten de israelske angrepene rammet sivile, og sivil infrastruktur.

- Det er bekymringfullt at Hamas ikke har gransket anklagene om overgrep mot sivile, i motsetning til Israel som har gjort dette. Samtidig er mange av de israelske undersøkelsene ennå ikke brakt til noen konklusjon, og granskingene har ikke vært åpne for innsyn. Vi har derfor ikke blitt så mye klokere av det, sier han.

Bevæpnes med kameraer

For å møte nye anklager om overgrep mot sivile vurderer den israelske hæren nå å utstyre soldatene med kameraer for å kunne dokumentere sine handlinger, melder nyhetsbyrået AP. Planen er å gi alle soldater et to uker langt fotokurs, der de også vil lære om hvordan internasjonal media fungerer.

Målet er at alle avdelinger skal ha en egen kameramann med seg.
Det israelske forsvaret har lenge erkjent betydningen av PR i moderne krigføring, og er sterkt til stede på sosiale medier som Twitter, YouTube og Flickr.

VIDEO: Her slår aktivistene soldatene med jernstenger

Etter bordingen av nødhjelpsskipet «Mavi Marmara» ble videobilder fra forsvaret brukt aktivt for å dempe den internasjonale kritikken. Bildene viste blant annet hvordan aktivistene angrep soldatene med stokker før soldatene åpnet ild.

Saken fortsetter under bildet!

FOTOBEVIS: Israelske soldater skal nå utstyres med kameraer for å kunne møte eventuelle nye anklager om krigsforbrytelser. Foto: Pa Photos

Våpenhvile

Situasjonen i området er kraftig tilspisset de siste ukene, og har ikke vært mer spent siden krigen for over to år siden. Urolighetene blusset opp etter at en palestinsk rakett traff en israelsk skolebuss ved en kibbutz sist torsdag. En israelsk tenåring ble såret i angrepet. Ytterliggående, palestinske grupper har de siste dagene avfyrt 130 raketter og bombekastergranater mot Israel.

Samtidig er 19 palestinere drept og 66 såret i intense, israelske angrep mot Gaza.

LES OGSÅ: Israel åpner for å la konvoi gå til Gaza

Søndag kom meldinger om at partene var innstilt på å inngå en våpenhvile, men mandag morgen gikk Israels utenriksminister Avigdor Lieberman ut på israelsk radio og fastslo at «en våpenhvile ikke er i Israels interesse», melder Jerusalem Post.

- Hamas fører en krig mot oss. Vi kan ikke leve med en situasjon der de bestemmer når det skal være rolig og når situasjonen skal trappes opp, sier han.

Provokasjoner

Støre understreker at angrepene de siste ukene viser hvor prekær situasjonen i området er, og hvor lite som skal til før spenningen stiger og liv går tapt.

LES OGSÅ: Støre advarer egne Gaza-aktivister

- Samtidig er det mitt inntrykk at partene legger vekt på å vise tilbakeholdenhet. Ingen av dem er tjent med at situasjonen nå skal komme militært ut av kontroll, sier Støre.

- Dilemmaet er at mens Hamas har kontrollen i Gaza, så finnes det grupper som er mer radikale og mer ekstreme. De vil hele tiden ligge i opposisjon og forsøke markere seg gjennom provokasjoner. Det fratar ikke Hamas for ansvar, men jeg det tror det er noe av det vi ser nå, sier Støre.

SØRGER: Slektninger av den militante aktivisten Raed al-Bar under begravelsen mandag. al-Bar ble drept i et av de israelske flyangrepene mot Gaza den siste uken. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder