TILTALT: Aleksandra Skotsjilenko venter fortsatt på dommen etter at hun ble siktet for «fake news» om Russlands væpnede styrker for snart ett år siden.

Hun byttet ut prislapper med kritikk av krigen. Nå har hun sittet ett år i fengsel. Det kan bli ti år.

Aleksandra Skotsjilenko (32) har sittet i varetekt i snart ett år. Hennes forbrytelse er at hun byttet ut prislappene i butikker med kritisk informasjon om krigen. Hun risikerer mellom fem og ti års fengsel.

Publisert:

Hver dag hun føres inn i retten i St. Petersburg, smiler Skotsjilenko tappert og viser gjerne hjertetegnet med hendene sine.

– Saken mot Skotsjilenko sier mye om situasjonen i Russland nå. All kritisk ytring er borte, sier lederen for Helsingforskomiteen, Berit Lindeman, til VG.

– Hun brukte oppfinnsomheten og fant sin måte å belyse krigen på. Vi ser stadig at folk finner nye metoder, fortsetter Lindeman.

Nettsiden OVD-info melder at det bare på ei uke er 85 straffesaker av politisk art i Russland.

LEDER I HELSINGFORSKOMITEEN: Berit Lindeman.

– Det er nå skyhøye tall for politiske fanger i russiske fengsler. Det er langt over de tallene som var de siste par tiårene av Sovjet-tiden, sier Berit Lindemann i Helsingforskomiteen.

– Det er forferdelig. Det er mye verre enn i Sovjet-tiden.

Aleksandra Skotsjilenko har sittet varetektsfengslet siden 13. april 2022. Saken hennes har pågått i retten i mer enn tre måneder, men bare noen timer nå og da. Forsvareren hennes beskylder aktor for å dra ut saken med ufine metoder, melder Mediazona.

Hun er siktet for å ha spredd falsk informasjon om de væpnede styrker. Det var en av lovene som Putin og Kreml fikk innført tidlig i krigen - for å hindre kritikk, paragraf 20.3.3 i straffeloven. Mange er allerede dømt.

DEMONSTRASJON: Mens Putin-kritikerne ikke får ytre seg, hadde disse Kreml-tro demonstrantene en markering utenfor Storbritannias ambassade sist helg. Det står blant annet «Krim med Russland for alltid».

Skotsjilenko er kunstner, musiker og forfatter - og åpen lesbisk. Hun har cøliaki, og inntak av gluten kan medføre organsvikt eller utvikling av auto-immune sykdommer. Derfor må venner sørge for at hun får spesialmat.

– Uverdig, mener forsvareren Jurij Novoslodskij om hvordan dommer Oksana Demjasjeva haler ut saken. Så å si alle som er tiltalt, blir dømt i russiske rettssaker.

Onsdag leste aktor Irina Nikandrova opp korrespondanse fra de duppedingser som politiet har beslaglagt hos Skotsjilenko. Der kom det fram at hun hadde brukt ordet «idiot» om Putin, snakket om at «russerne blir lurt» når det er valg og hyllet den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj for å være «livlig og human», melder Mediazona.

PRESIDENT: Vladimir Putin har effektivt stoppet all kritikk av regimet.

Det blir altså brukt som argumenter i rettssaken mot henne.

– Alt som er lest opp fra hennes notater, er bevis på hennes uskyld, mener forsvarer Jurij Novoslodskij.

Da saken startet i februar, kalte han hele tiltalen mot Skolitsjenko for «oppdiktet».

– Aktoratet har ingen reelle bevis for skyld. Papirene som de har lagt fram, inneholder rent søppel.

Helsingforskomiteens leder forteller at mange russere er oppfinnsomme i sin kamp mot regimet.

– Men selv slike undergrunnsprotester, kan bli hardt slått ned på i dagens Russland.

Sist helg prøvde en del støttespillere av Skotsjilenko å ha en tilstelning i Moskva der hennes tegneserier ble vist fram. Men etter en halv time dukket maskert politi opp, stoppet tilstelningen og pågrep flere personer, melder Avtozak på Telegram.

PS: En rett i Vladimir-regionen avviste onsdag en klage fra opposisjonslederen Aleksej Navalnyj om dårlige kår for å ha møter med sin advokat i straffeleiren der han soner, melder OVD-info.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no