TRE GENERASJONER: Tre generasjoner Stoltenberg besøkte i formiddag den tyske fangeleieren Schildberg, der statsministerens bestefar tilbrakte tre lange år under krigen. F.v: Jens Stoltenberg, Emil Stoltenberg (nevø), Thorvald Stoltenberg og Axel Stoltenberg (sønn). Foto: Hans Christian Hansson

Besøkte bestefarens fangeleir

Ostrzeszow(VG Nett) Tre generasjoner Stoltenberg besøkte i formiddag den tyske fangeleieren Schildberg, der statsministerens bestefar tilbrakte to lange år under krigen.

  • Hans Chr. Hansson
Publisert:

Museet ved Schildberg-leiren, som ligger i byen Ostrzeszow i det sørlige Polen, feirer i i dag sitt 25-årsjubileum. I den forbindelse besøker Jens Stoltenberg (48) det øst-europeiske landet i helgen.

Med på reisen er både pappa Thorvald (75), sønnen Axel (18) og nevøen Emil (21).

- Godt å være her

- Det er godt å være her sammen med nær familie, sier Jens.
Familiemedlemmene ble vist rundt i flere bygninger som tidligere var fengsler.

- Jeg er veldig glad for å være her i dag. Det gir meg anledning til å hedre de norske fangene. I Polen utspant noen av de mørkeste og mest tragiske kapitlene i krigshistorien seg, sier statsministeren.

Før han besøkte bygningen der bestefaren satt fanget, holdt han et foredrag om polsk-norske forbindelser fra krigens dager frem til i dag. Han takket polakkene for den hjelpen de gav krigsfangene:

La ned krans

- Forholdet mellom den polske sivilbefolkningen og nordmennene som var her var godt, sier Stoltenberg.

Statsministeren landet i Polen i går. Før han besøkte Den ukjente soldats grav for å legge ned krans, holdt han møter med sin polske kollega Jaroslaw Kaczynski.

- Jeg takket ham for det viktige bidraget Polen gir til norsk økonomi ved at polakker jobber hos oss. De har bygget hus og pusset opp leiligheter. Uten Polen, ville Norge vært fattigere og renten høyere, sier Jens.

Vil ha norsk gass

Kaczynski uttrykte på sin side stor takknemlighet for pengestøtten Norge sender til Polen, et bidrag som årlig beløper seg til rundt én milliard kroner.

Den polske statsministeren understreket også hvor interessert Polen er i å få tilgang til norsk gass.

- Som alle andre land i verden prøver vi i å skaffe oss energi fra ulike leverandører, sier Kaczynski, med klar henvisning til at landet føler de ikke kan stole på Russland som gass-handelspartner.

Polen har sikret seg rettigheter på norsk sokkel, og finansieringen av en rørledning inn til landet, via Danmark, er allerede i boks. Det eneste som gjenstår, er de siste forhandlingene om pris og mengde.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder