LEDER: Jakob Kellenberger Foto: Reuters

ICRC med krass Burma-kritikk

Røde Kors anklager militærregimet i Burma for grove, omfattende og systematiske overgrep mot sivilbefolkningen.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) bruker usedvanlige harde ord, og anklager også Burmas herskere for å presse tusenvis av fanger til tvangsarbeid.

- Den vedvarende bruken av fanger som bærere for hæren, gir grunn til stor humanitær bekymring, sier ICRC-president Jakob Kellenberger.

Vanligvis tause

ICRC pleier vanligvis å ta opp kritikkverdige forhold direkte med det enkelte lands myndigheter, og er ikke kjent for å gå offentlig ut med kritikk og fordømmelse.

Denne praksisen har blant annet vært med på å sikre organisasjonen tilgang til innsatte i fengsler verden over, også i land som vanligvis er lukket for utenforstående.

Selv ikke under Holocaust gikk organisasjonen offentlig ut med kritikk, selv om de mer enn noen var kjent med forholdene i Hitlers dødsleirer.

Et ferskere eksempel på ICRCs taushet er skandalen rundt amerikanernes fangebehandling i Abu Ghraib-fengselet i Irak, der organisasjonen også hadde tilgang til de innsatte.

Vekker oppsikt

Den skarpe kritikken av militærregimet i Burma vekker desto mer oppsikt, og markerer et brudd på en mangeårig tradisjon for ICRC.

- Til tross for gentatt bønnfalling fra ICRC, har myndighetene i Burma konsekvent nektet å føre en seriøs diskusjon om disse overgrepene for å få slutt på dem, sier Kellenberger.

- Denne fastlåste situasjonen gjør at ICRC nå går til det usedvanlige skritt å gå offentlig ut med sin bekymring, fortsetter han.

Drap og forfølgelse

Den internasjonale Røde Kors-komiteen anklager militærregimet i Rangoon for omfattende overgrep mot sivilbefolkningen, ikke minst langs grensa mot Thailand.

Vilkårlige drap, massearrestasjoner og omfattende ødelegging av avlinger er noen av forholdene de kritiserer, basert på observasjoner gjort av egne medarbeidere i landet.

ICRC har siden 2005 også vært nektet fri tilgang til fanger i landet, og velger derfor nå å ta bladet fra munnen.

Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch har i årevis kritisert Burmas militære makthavere for grove overgrep, noe også FN har gjort.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder