HELL I UHELL: 23-åringene Knut Erik Hestnes, Martin Sundseth og Stian Marius Sivertsen havnet på luksussuite i Frankfurt pågrunn av flyproblemene. Her med gratis champagne og kald meksikansk øl i hendene. Foto: Privat

«Askefest» for slitne backpackere etter flystansen: Asken førte dem til gratis champagne og lukusliv

(VG Nett) - Vi er egentlig ganske glade i den vulkanen, sier backpacker Martin Sundseth (23) til VG Nett. Det er dermed ikke bare fortvilelse blant nordmenn som ikke får fly.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Sundseth og kameratene Knut Erik Hestnes og Stian Marius Sivertsen fra Trondheim har backpacket i tre måneder i Asia og Australia.

Flyet fra Hong Kong torsdag skulle opprinnelig tatt dem til London, med påfølgende flygninger til Oslo og Trondheim. Men på grunn av den voldsomme askeutviklingen fra vulkanfjellet Eyjafjallajokull, måtte flyet fra Hong Kong lande i Frankfurt.

Les også:Siste prognose: Asken kan snu på tirsdag

VGTV:Se vulkanen Eyjafjallajökull direkte

Fikk luksus-suite

Flyselskapet Cathay Pacific Airways ordnet de tre slitne backpackerne inn på Hotel Intercontinental i den tyske byen. Tilfeldighetene ville ha det til at kameratene ble tildelt et av de mest luksuriøse suitene i hotellets toppetasje. Rommet ga dem også tilgang til Club-loungen, der det er tilgang til gratis mat og drikke til enhver tid.

Les også:Dette har du som reisende krav på

- Så ironisk nok, som de fattige og utslitte backpackerne vi er, nyter vi en ekstra og gratis luksusferie her i Frankfurt på flyselskapets regning, mens vi ser på TV at flyplassene er stappfulle av fortvilende reisende, sier Martin Sundseth til VG Nett.

Askefast? Se om VG Netts Haikesentral kan hjelpe deg!

Tog og ferge blir løsningen

De føler seg litt annerledes blant de mange velstående og rike gjestene i loungen.

- Det er ganske høy neseføring. Folk ser gjerne to ganger på oss og lurer på hva vi gjør her, sier 23-åringen.

Les også:Slik kommer du deg frem uten fly

Guttene skal søndag ta toget til Kiel, og fergen over til Oslo. Deretter skal de ta toget videre til Trondheim.

VG Nett protokoll: Hvordan rammes du av dette? Fortell oss her!

Les også:Er asken farlig, eller ufarlig?

Artikkelen fortsetter...

KOSER SEG: Familien Dale nyter livet i Chateneuf De Grasse, ca 20 min fra Nice i Provence. Foto: Morten Dale


God mat og billig vin

Men det er ikke bare 23-åringene fra Trondheim som har kommet godt ut av flykaoset. I Frankrike sitter det en familie på ti stykker som forbereder seg på lengre ferie.

- Vi har feiret min fars 60-årslag i Grasse, like ved Nice. Planen var å reise hjem på fredag. Hvis ikke flyet går på mandag, leier vi en bil hjem i stedet, sier Morten Dale fra Bergen til VG Nett.

Les også:Vulkanen fra luften: - Et bilde av fanden selv

Han har barn i alderen ett til åtte år, og regner med å være hjemme tidligst fredag. Familien leier et hus som de får bruke gratis fram mot hjemreise, ettersom også eierne sitter askefast.

- Vi nyter livet med god mat og billig vin. Det er opp mot 19 grader her om dagen, og 22 grader i svømmebassenget. På Voss er det pudderalarm, så vi depper ikke, sier Dale.

LES ALT OM VULKANDRAMAET HER!

Ble kvitt svigermor

At uventede situasjoner kan oppstå, er Terje fra Stavanger et eksempel på.

«Ventet samboeren min hjem fra Alicante i dag. Alenehelg, TV-fotball, øl og peanøtter med fjernkontrollen innen rekkevidde», skriver han på VG Netts protokoll.

En annen er overlykkelig for at han nå slipper å få besøk av svigermor.

«I love Eyjafjallajökull!!!!», skriver han.

- Bedre å være her, enn hjemme

Enda én som jubler over flyforsinkelsene, er Alexander Herstad (17) fra Oslo. Han er elev ved Ullern Videregående skole, og forteller at spanskklassen på 30 elever har jobbet knallhardt for å samle inn penger til Barcelona-tur.

- Vi har vært her i én uke, og skulle egentlig hjem i dag. Nå ser det ut til at det blir en 30-timers busstur hjem mandag ettermiddag i stedet, sier han til VG Nett.

Artikkelen fortsetter...

FORNØYDE ELEVER: Balder Gunnari (t.v) og Øyvind Aukrust fra Ullern Videregående skole depper ikke over noen ekstra dager i solfylte Barcelona. Foto: Alexander Herstad Foto:


Ifølge Herstad var de fleste i klassen veldig fornøyd med et par ekstra dager til fri disposisjon.

- Det er god stemning, ettersom vi blant annet har sluppet unna noen heldagsprøver. Vi bruker dagene til restaurantbesøk, shopping og strandliv. Det er fortsatt litt kaldt i vannet, men vi er jo vikinger, sier Herstad.

- Hvordan er det å sitte askefast i utlandet?

- Jeg tror det er bedre å være stuck i utlandet, enn å sitte hjemme i Norge og ikke få reist som planlagt, sier Herstad.

Les også:Max (3) endelig hjemme i Harstad

Lenger fotballferie

Det er enda flere som er fornøyde med den nåværende krisesituasjon. Mor Kari-Ann Hols Dagsland skriver til VG Nett at sønnen på 14 år er på fotball-leir på Kypros, og at hun fikk følgende telefon fra han lørdag morgen.

«Her er det godt og varmt. Jeg trenger ikke å komme hjem ennå jeg», var beskjeden den bekymrede moren fikk. Hun er redd sønnen ikke skal rekke hjem til sin egen konfirmasjon.

- Kanskje en sjømannsprest kan ta en nødkonfirmasjon?, spør hun.

ASKESKY: Vulkanen på Island pumper ut enorme mengder med aske. Foto: Vigfús Andrésson

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder