DELVIS MEDHOLD: Amerikansk høyesterett skal nå ta stilling til president Donald Trumps omstridte innreiseforbud for personer fra seks muslimske land, et forbud domstolene i USA inntil videre har satt en stopper for. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Trumps innreiseforbud får gjelde inntil videre – kaller det en «klar seier»

USAs høyesterett lar inntil videre president Donald Trumps innreiseforbud stå. – En klar seier for nasjonal sikkerhet, uttaler Trump.

  • David Bach
  • NTB

Høyesterett skal ta endelig stilling til det omstridte reiseforbudet når de trer sammen igjen etter sommerferien i oktober, men har midlertidig opphevet kjennelsene i lavere rettsinstanser som har hindret innreiseforbudet fra å tre i kraft.

Mandagens kjennelse innebærer at store deler av innreiseforbudet midlertidig vil tre i kraft, med ett unntak.

– I praksis vil det bety at forbudet ikke kan håndheves overfor utlendinger som troverdig kan påstå å ha en genuin tilknytning til en person eller enhet i USA, skriver domstolen i sin avgjørelse.

Punkt for punkt: Dette lovet Trump i sin innvandringspolitikk

Trump: – En klar seier

I en uttalelse fra Det hvite hus skriver president Trump at høyesteretts-beslutningen «er en klar seier for vår nasjonale sikkerhet».

– Som president kan jeg ikke tillate at det kommer folk til vårt land som ønsker å skade oss. Jeg ønsker folk som kan elske USA og alle dets innbyggere, og som vil være hardtarbeidende og produktive, uttaler presidenten.

– Mitt største ansvar som øverstkommanderende er å holde det amerikanske folk trygge. Dagens beslutning lar meg bruke et viktig verktøy for å beskytte vårt hjemland. Jeg er også spesielt tilfreds med at høyesterettsbeslutningen ble bestemt med 9-0.

Les mer: Trump angriper eget justisdepartement for utvannet innreiseforbud

Justisminister Sessions: – Trusselen er virkelig

USAs justisminister Jeff Sessions skriver i sin egen uttalelse at hans departement ser frem til å argumentere på presidentens vegne når Høyesterett skal ta opp problemstillingen i høst.

– Vi har sett altfor ofte de seneste månedene at trusselen mot vår nasjonale sikkerhet er virkelig og stadig økende. Grupper som ISIS og al Qaida søker å så kaos og ødeleggelse i vårt land, og opererer ofte fra krigsherjede og mislykkede land mens de leder sitt globale terror-nettverk. Det er avgjørende at vi bakgrunnsjekker de som kommer til USA fra disse stedene, og det ikke å gjøre det setter oss alle i fare, skriver Sessions, blant annet.

Unntak for folk med tilknytning

Trump utstedte i mars en presidentordre om innreiseforbud for personer fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

En føderal dommer satte presidentordren til side, og en ankedomstol i Virginia besluttet 25. mai at innreiseforbudet inntil videre ikke kunne settes i verk. Trump-administrasjonen anket deretter saken inn for høyesterett.

Få full oversikt: VGs store Trump-guide

Utløste demonstrasjoner

Domstolen vil også tillate at USAs flyktningprogram stanses i 120 dager, skriver Reuters. Nyhetsbyrået skriver videre at tre av de konservative dommerne – Clarence Thomas, Samuel Alito og Trump-nominerte Neil Gorsuch – uttalte at de gjerne vil tilltate innreiseforbudet i sin helhet.

Da presidentordren først ble underskrevet av Donald Trump i januar, utløste det flere demonstrasjoner på amerikanske flyplasser.

Blant annet ble ankomsthallen ved JFK-flyplassen i New York overfylt av demonstranter med skilt påskrevet «slipp dem inn» og «vi er alle innvandrere».

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder