SKAL VITNE: Den amerikanske justisministeren Jeff Sessions vil tirsdag vitne for Senatets etterretningskomité. Foto: Susan Walsh AP

Jeff Sessions vil vitne for Senatets etterretningskomité

Beslutningen er tatt i lys av Comey-høringen torsdag.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

USAs justisminister Jeff Sessions vil tirsdag møte i Senatets etterretningskomité for å svare på spørsmål knyttet til Russlands mulige innblanding i det amerikanske valget i 2016.

Sessions skulle opprinnelig stille til en åpen høring om Justisdepartementets budsjett tirsdag. I et brev til senator Richard Shelby skriver justisministeren at det i lys av Comey-høringen torsdag vil være mer passende at han stiller til en høring i Senatets etterretningskomité.

– Senatets etterretningskomité er det mest hensiktsmessig forum for slike saker, siden den har gjennomført en undersøkelse og har tilgang til relevant gradert informasjon, skriver han.

Hevdet et tredje møte fant sted

Tidligere FBI-direktør James Comey kom med knallhard kritikk av USAs president Donald Trump i en høring i Senatets etterretningskomité.

Her forklarte han seg om sine samtale med presidenten i forbindelse med etterforskningen av kontakten mellom Trump-kampanjen og Russland i valgkampen.

I Senatets høring kom det blant annet frem at den tidligere FBI-sjefen fryktet at Trump ville lyve om innholdet i deres samtaler, og han forsøkte å sikre seg ved å føre detaljerte notater fra møtene deres.

Comey hevdet også i Senatet at Sessions kan ha hatt et tredje urapportert møte med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

Les om Comey-høringen her: Fryktet Trump ville lyve

Erklærte seg inhabil

I vår var justisministeren i hardt vær etter at Washington Post meldte at Sessions to ganger i løpet av 2016 møtte Russlands ambassadør.

Under en høring i Senatet, før Sessions ble innsatt som justisminister, unnlot han å opplyse om disse møtene.

Kort tid etter at artikkelen ble publisert sa Sessions at han ville holde seg unna den pågående etterforskningen av mulig russisk innblanding i det amerikanske valget, og erklærte seg inhabil.

Sessions har bekreftet møtene med den russiske ambassadøren, men avviser å ha diskutert Trump-kampanjen med ham.

Under høringen tirsdag vil Sessions trolig bli nødt til å svare på nye spørsmål om hans kontakt med den russiske ambassadøren, ifølge CNN. Det er foreløpig ikke kjent om høringen skal være lukket eller åpen.

Trump: Jeg har full tillit til Session

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder