GODT NYTT: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) mener det er godt nytt at norsk økologisk laks igjen kan selges på EU-markedet. Her besøker fiskefordelingsanlegg som bruker norsk laks i utkanten av Teherans hovedstad Teheran. Foto: Harald Henden VG

Nå kan Norge eksportere økologisk laks til EU-land

Norge kan igjen selge økologisk laks til EUs medlemsland etter at økologiregelverket fredag ble tatt inn i EØS-avtalen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Dette er ikke minst godt nytt for forbrukerne, som stiller høye krav og er opptatt av kvalitet, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Den politiske dragkampen om økologiregelverket pågikk i åtte år. Det var EU som til slutt vant, mens Norge og Island måtte gi opp håpet om å få unntak fra enkelte av reglene.

BAKGRUNN: Norsk lakseeksport rammes av EUs fjøskrav

Saken ble politisk avklart tidligere i vinter, og fredag ble de 41 rettsaktene i økologiregelverket formelt innlemmet i EØS-avtalen.

Det betyr også at det er slutt på importstansen som flere EU-land har innført mot norsk økologisk laks.

Les også: Kan produsere renere laks

– Jeg er glad for at våre partnere i EØS har innsett hvor viktig det er med felles standarder, sier EUs landbrukskommissær Phil Hogan.

– Kommisjonen vil aldri godta noen form for utvanning av våre høye standarder for produkter som produseres, importeres og markedsføres som økologiske. Det er vår rolle å verne om forbrukernes tillit og garantere for påliteligheten til EUs økologiske merke, sier han.

Les også: Slår alarm om fiskeråd

Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han forventer at handelen skal gå som vanlig allerede «i morgen».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder