STØTTER RIKSRETT: Partitoppen Liz Cheney er en rangert som den tredje mektigste republikaneren i Representantenes hus. Foto: Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Minst fem republikanske kongressmedlemmer støtter riksrettssak mot Trump

Liz Cheney, som er en av republikanernes partitopper i Representantenes hus, mener den voldelige stormingen av Kongressen aldri ville skjedd uten USAs president Donald Trump.

 • Ingrid Hovda Storaas
Publisert:

– En amerikansk president har aldri før stått bak et så stort svik mot grunnloven. Jeg vil stemme for å stille presidenten for riksrett, sier hun i en uttalelse.

Cheney, som representerer Wyoming, er en av republikanernes partitopper i Representantenes hus, og er rangert som nummer tre fra toppen.

Riksrettskaoset: Slik kan demokratene felle Trump

Etter at Mike Pence varslet at han ikke vil ta i bruk det 25. grunnlovstillegget, er det ventet at Representantenes hus vil stemme over hvorvidt de vil stille Donald Trump for riksrett allerede onsdag kveld.

Bakgrunnen er den voldelige stormingen av Kongressen i Washington D.C. onsdag 6. januar.

Liz Cheney sier i sin uttalelse at hun mener Donald Trump har skyld i det som skjedde i den amerikanske kongressbygningen forrige uke.

– Presidenten kalte sammen denne mobben, samlet den og tente flammen bak dette angrepet. Alt som fulgte, var det han som sto bak. Ingenting av dette ville skjedd uten presidenten, sier Cheney og legger til:

– Presidenten kunne ha grepet inn med makt og stoppet volden umiddelbart. Det gjorde han ikke.

les også

Ordene som kan ta Trump til riksrett

Økende republikansk støtte til riksrett

Da Trump ble stilt for riksrett i 2019, var det ingen republikanere i Representantenes hus som stemte for, skriver New York Times.

Republikanernes mindretallsleder i Huset Kevin McCarthy har sagt at han ikke vil kreve at kollegene nødvendigvis følger partiets offisielle linje denne gangen.

Ifølge CNN forventer en kilde ved Det hvite hus at mellom 10 og 25 republikanske kongressmedlemmer vil stemme for riksrett. En annen kilde sier at tallet trolig blir mindre enn 20.

I tillegg til Cheney, har fire andre republikanere i Representantenes hus tirsdag kveld kunngjort at de vil stemme for å stille Trump for riksrett.

– Å la USAs president oppildne til dette angrepet uten konsekvenser er en direkte trussel til vårt demokratis fremtid, sier New York-representanten John Katko i en uttalelse på Twitter.

– Jeg kan ikke sitte og se på uten å ta affære. Jeg vil stemme for å stille denne presidenten for riksrett, legger han til.

STØTTER RIKSRETT: Republikaneren John Katko representerer New York i Representantenes hus. Foto: Adrian Kraus / AP

Adam Kinzinger, som representerer Illinois, sier i en uttalelse at han mener Trump har brutt eden han avla da han ble innsatt som USAs president.

– Han brukte sin posisjon som den utøvende makten til å angripe den lovgivende makten, skriver han, og viser til anklagen om at Trump har oppildnet til en dødelig opprør mot Kongressen.

– Jeg vil stemme for riksrett, konkluderer han.

Michigan-representanten Fred Upton vil også for å stille Trump for riksrett, sier hans talsperson Josh Paciorek til Reuters.

– Jeg ville ha fortrukket en tverrpolitisk, formell irettesettelse fremfor en langtrekkende riksrettsprosess. Jeg er redd denne vil komme i veien for viktige, lovgivende saker og den nye Biden-administrasjonen. Det er likevel på tide å si at «nok er nok», sier han.

Også Jaime Herrera Beutler, som representerer Washington, skriver på Twitter at hun vil stemme for å stille Trump for riksrett.

NYT: Senatsleder skal være fornøyd

For at en president skal avsettes gjennom riksrett, må saken først gjennom Representantenes hus, der demokratene har flertall.

Stemmer de for riksrettssak, foregår selve rettssaken i Senatet.

Her kreves det 2/3 flertall for å få avsatt en president, og republikanerne har fortsatt flertallet her. 17 republikanske senatorer må dermed stille seg sammen med demokratene om noe slikt skal gå igjennom.

Trump advarer Demokratene: − Vær forsiktig med hva du ønsker deg

Tidligere tirsdag meldte New York Times at Mitch McConnell, som er republikanernes leder i Senatet, skal være fornøyd med at Demokratene har startet riksrettsprosessen.

Grunnen skal være at han mener de kan gjøre det enklere for Det republikanske partiet å distansere seg fra Trump i fremtiden.

Andre republikanere skal ifølge CBS også vurdere å støtte en riksrettssak, og senatorene Pat Toomey og Lisa Murkowski har allerede sagt at de vil ha Trump fjernet.

Representantenes hus stemmer natt til onsdag for et forslag om å be visepresident Mike Pence om å utløse det 25. grunnlovstillegget. Det går ut på at Pence og et flertall av administrasjonen kan avsette presidenten dersom de mener han ikke er i stand til å utføre jobben:

Vil irettesette Trump

Under avstemningen om det 25. grunnlovstillegget i Representantenes hus natt til onsdag, la republikaneren Brian Fitzpatrick fra Pennsylvania frem et forslag om å formelt irettesette og fordømme president Donald Trump etter angrepet på Kongressen.

Fem andre republikanere stilte seg også bak forslaget.

I forslaget skriver Fitzpatrick at Kongressen bør fordømme Trump for å ha «prøvd å gjøre om på presidentvalget i 2020 og å ha handlet mot sine plikter som president 6. januar».

Forslaget minner ifølge Guardian om riksrettsforslaget fra demokratene. Forskjellen er at republikanerne bak dette forslaget foreslår å formelt irettesette presidenten, istedenfor å stille ham for riksrett.

Publisert:

Les også

 1. Riksrettskaoset: Slik kan demokratene felle Trump

  Demokratene vil stille Donald Trump for riksrett for andre gang, men trenger drahjelp fra så mange som 17 republikanske…
 2. FBI advarte mot «krig» dagen før Kongress-angrep

  Et FBI-kontor i Virginia skrev 5. januar et internt notat som advarte om at ekstremister forberedte seg til på å reise…
 3. New York Times: McConnell fornøyd med at det går mot riksrett

  Flertallslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, skal ifølge kilder til storavisen New York Times ha sagt til…
 4. Trump advarer Demokratene: – Vær forsiktig med hva du ønsker deg

  President Donald Trump sier at grunnlovstillegget som kan avsette ham som uskikket, ikke er noen trussel mot ham.

Mer om

Trump

Riksrett

Donald Trump

Flere artikler

 1. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei

 2. Medier: Trump og Pence møttes for første gang etter Kongress-stormingen

 3. New York Times: McConnell fornøyd med at det går mot riksrett

 4. 210 har signert riksrettsutkast – dette skjer videre

 5. – I det øyeblikk McConnell går inn for å felle ham, er Trump ferdig

Fra andre aviser

 1. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei

  Bergens Tidende
 2. Kongressen stemte for å stille Trump for riksrett

  Fædrelandsvennen
 3. La frem forslag om riksrett mot Donald Trump

  Bergens Tidende
 4. Riksrettskaoset: Slik kan demokratene felle Trump

  Bergens Tidende
 5. Trump om mulig ny riksrett: – Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne

  Bergens Tidende
 6. Partifellene svikter Trump. Nå vil flere og flere ha riksrett. Her er det viktigste som skjedde i natt.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no