KLAR TALE: Vinkingen ser harmløs ut, men statlederne fra Bolivia, Argentinam Uruguay, Brasil og Venezuela er klar i sin tale til Europa etter de møttes på Mercosur-møtet.

Russisk avis: Flere søramerikanske land trekker ambassadører fra Europa

Søramerikanske toppolitikere enige om å trekke sine Europa-ambassadører som følge av fly-nekten av Bolivias president forrige uke.

 • Oda Marie Midbøe
 • Lorns Bjerkan

Artikkelen er over seks år gammel

Det melder den russiske TV-kanalen Russia Today.

Bakgrunnen er at Bolivias president Evo Morales forrige uke ble tvunget til å lande i Østerrike, fordi det var mistanke om at spionsiktede amerikaneren Edward Snowden var om bord på flyet hans. En dag før flyet ble tvunget ned sa Morales at de vurderte å gi Snowden asyl.

Savner offentlig forklaring

Søramerikanske land som tilhører handelssamarbeidet Mercosur har bestemt seg for å trekke sine ambassadører i europeiske land som har vært involvert i landingen av flyet til den bolivianske presidenten.

- Vi har gjort en rekke tiltak for å få en offentlig forklaring og beklagelse fra europeiske nasjoner som har overfalt vår bror Evo Morales, sier Venezuelas president Nicolas Maduro, ifølge Russia Today.

Avgjørelsen om å hente hjem ambassadørene ble tatt av presidenten i Venezuela, Brasil, Argentina, Bolivia og Uruguay.
Måtte lande

Flyet Morales var i, var på vei fra Moskva, der presidenten hadde vært i et møte. På tur hjem ble flyet hans utestengt fra deler av europeisk luftrom. Den bolivianske regjeringen raste mot både Frankrike, Portugal, Italia og Spania etter hendelsen. Det fordi de mente at «nødlandingen» satte presidentens liv i fare.

Grunnen til at flyet måtte lande var at det ikke fikk komme i italiensk luftrom, og måtte lande i Østerrike. Flyet hadde i utgangspunktet tenkt å fly videre, for så fylle drivstoff i Portugal.

Viste seg for første gang

Samtidig som dette skjer, ble det en annen vending i Snowden-saken fredag. Da viste Snowden seg for første gang siden han forlot flyplassen i Hongkong for tre uker siden, da han hadde pressekonferanse på Sjermetjevo-flyplassen i Moskva. Der sa han at han måtte akseptere Russlands tilbud om asyl, fordi han ikke er i stand til å reise.

Men i utgangspunktet ønsker han seg helst til Sør-Amerika. For å reise dit ønsker han å få en garanti om trygg reise til Latin-Amerika.

For å være i Russland så må han stanse lekkasjene. Russlands preident har tidligere sagt:

- Hvis Snowden ønsker å bli her, stiller vi én betingelse: Han må stanse all virksomhet som skader våre amerikanske partnere. Det høres kanskje rart ut når jeg sier det som det er, men slik er det, sa Putin.

Mer om

 1. Edward Snowden-lekkasjene
 2. Bolivia
 3. Argentina
 4. Brasil
 5. Venezuela

Flere artikler

 1. Bolivia om nødlandingen: - Ordrene kom fra USA

 2. President Morales flyr hjem uten Snowden

 3. Flyet til Bolivias president ble tvunget til å lande i Østerrike

 4. Søramerikansk krisemøte etter «kidnapping» av Morales

 5. Snowden sliter med å komme seg til asyllandene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder