NEI TIL RUSSLAND-REISE: Stortingets utenrikskomités planlagte reise til Moskva ble avlyst som følge av at SVs Bård Vegar Solhjell og Venstre-leder Trine Skei Grande ikke fikk visum til Russland. Foto: Hallgeir Vagenes VG

Russland: Grande og Solhjell står på stopp-liste

Russland sier de ikke kan utstede visum til Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV). Onsdag ettermiddag mottok Russlands ambassadør en formell protest fra Utenriksdepartementet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

«Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell er på listen over personer som er nektet innreise til Russland som svar på at Norge har sluttet seg til EUs sanksjonsliste», heter det i en melding på den russiske ambassadens Facebook-side onsdag kveld. Meldingen sier ikke noe om hvor mange nordmenn som står på denne listen.

De nevnte sanksjonene ble innført som følge av Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya i 2014. I desember i fjor ble det klart at sanksjonsperioden forlenges til 31. juli 2017.

37 selskaper og 146 russere og ukrainere står på sanksjonslisten, basert på at de har krenket Ukrainas territoriale suverenitet, støttet russiske beslutningstakere eller profittert på annekteringen. Disse har fått reiseforbud innenfor EU og Norge, og deres europeiske kontoer er fryst.

Bakgrunn: Stortingspolitikere får ikke visum til Russland

– Det aksepterer jeg ikke

I november fikk Utenriksdepartementet beskjed om at stortingspolitikerne Bård Vegard Solhjell og Trine Skei Grande kunne bli nektet visum til Russland. Ifølge utenriksminister Børge Brende har hans embetsverk likevel forsøkt å få utstedt visum til de to, som sammen med Stortingets utenrikskomité skulle besøkt Moskva denne uken.

BLE INFORMERT: Utenriksminister Børge Brende (H) fikk beskjed om visumproblematikken knyttet til stortingsdelegasjonens planlagte reise til Russland i november. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Det førte imidlertid ikke frem og reisen ble avlyst. Grande reagerer sterkt på at hennes navn står på Russlands såkalte «stopp-liste».

– At Bård Vegard og jeg blir assosiert med mennesker som er anklaget for brudd på menneskerettighetene og korrupsjon, det aksepterer jeg faktisk ikke, sier Venstre-lederen, med henvisning til de russiske og ukrainske navnene på EUs sanksjonsliste, som stopp-listen skal være et svar på.

– Det er også uakseptabelt at de ikke oppgir noen grunn for at akkurat vi står på denne listen.

Grande legger til at det var ukjent for henne at det fantes en slik liste som omfattet norske politikere, og at hun ikke var klar over at hennes navn sto på den.

Også Svalbard

Russland sier at stopp-listen er et svar på «fiendtlige, uprovoserte handlinger fra EU og en rekke andre land, blant dem Norge». EUs sanksjonsliste er i tillegg gjort gyldig for Svalbard, noe russerne også reagerer på.

Våren 2015 besøkte den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin Svalbard, til tross for at han står på listrn over personer som ikke får lov til å reise inn i Norge. Den gang sa kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD at de ville be russiske myndigheter om en forklaring.

– Dette er ikke et brudd på norsk lov, men vi har gitt tydelig uttrykk overfor den russiske ambassaden i Oslo om at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard. Det er derfor beklagelig at Rogozin oppholder seg på Svalbard, sa Andersen.

Les også: Ambassadør om Svalbard-besøk: – Norsk overreaksjon

– Svar på norske handlinger

Ifølge den russiske ambassaden har russerne tidligere varslet EU-parlamentet i Brussel om denne listen – og informert om hvordan politikere fra forskjellige land kan gå frem for å krysse grensen.

«I tillegg til listen over personer som blir nektet innreise til Russland, ble det den 29. november, altså lenge før den norske delegasjonen ble dannet, direkte rapportert til norsk UD gjennom diplomatiske kanaler», går det frem i Facebook-meldingen, før det legges til:

«Vi ønsker å understreke at Russlands handlinger er et svar på norske handlinger».

De påpeker også at ingen av de russiske politikerne som er rammet av EUs sanksjonsliste, var til stede da den russiske føderasjonens utenrikskomité besøkte Stortinget i juni i fjor.

Vil ikke ha «listekrig»

I meldingen som ble publisert onsdag kveld sier Russlands ambassade at de gjentatte ganger har advart mot at sanksjonene kan få en boomerang-effekt. De understreker samtidig at de ikke er ute etter noen «listekrig» mot Norge og EU.

«Norske parlamentarikere som nå ikke får besøkt Russland, har blitt gisler for avgjørelsen som har vart i mer enn to år», skriver russerne.

Russland oppfordrer norske myndigheter, som de omtaler som «våre norske partnere», til å revurdere sin deltakelse i anti-russiske sanksjonstiltak.

«Vi er oppriktig interessert i et likeverdig og gjensidig fordelaktig forhold til Norge, herunder også parlamentene. Gjennom årene har samarbeidet vært preget av gjensidig respekt og omtanke for hverandres interesser. Det er på denne bakgrunn vi er klare for å fortsette dette videre», heter det i meldingen.

Les også: PST: Økt bekymring for russisk etterretning i Norge

PROTEST: Russlands ambassadør kom onsdag ettermiddag til Utenriksdepartementet, der han mottok en formell protest i forbindelse med at norske politikere er nektet visum til landet. Foto: Espen Sjølingstad Hoen VG

UD: – Protesten ble fremført

Russlands ambassadør Tejmuraz Otarovitsj Ramisjvili ble onsdag ettermiddag innkalt til utenriksråd Wegger Strømmen for å motta en formell protest mot Russlands visumnekt overfor norske politikere.

– Møtet har funnet sted. Det var et formelt og korrekt møte. Protesten ble fremført. Vi vil ikke gå nærmere inn på det som ble sagt, sier Guri Solberg, pressekontakt i UD, til VG.

Ifølge NRK skal Russland ha foreslått et kompromiss: Russland kan fjerne norske politikere fra sin innreiseforbudsliste mot at Norge fjerner russiske parlamentarikere fra sanksjonslisten. Dette ble avslått umiddelbart, skriver NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder