SUS OG DUS: Børstemassasjen er populær hos de norske kyrene i luksus-låven til den bosniske bonden Jusuf Arifagic. Glade kyr betyr mer melk, skal vi tro storbonden. Foto: Ap

Norske kyr på spabehandling i Bosnia

115 norske kyr lever det glade liv i luksuriøse omgivelser på en bondegård i Bosnia. Resultatet er fem liter mer melk om dagen.

Bosniske kyr har grunn til å misunne gruppen med Norsk rødt fe (NRF) som er importert fra Norge til Bosnia-Herzegovina av bosnieren Jusuf Arifagic.

De heldige 115 sover på madrasser i låven som har automatisert aircondition og lyssystem. De blir badet regelmessig, får seg en massasje når de har lyst og en pedicure om det er ønskelig, skriver Associated Press (Ap).

Bonden Arifagic er mannen alle i Kozarac, byen i nord-vest Bosnia snakker om. Det er ikke så rart, nærmere 20 prosent av befolkningen i landet lever i fattigdom.

Asylsøker i Norge

Arifagic har lært konseptet fra Norge, hvor han bodde som asylsøker fra 1992-1995. Han har fått hjelp på veien fra Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU)og storfebønders samvirkeforetak Geno. Planen er at fjøset til Arifagic skal fungere som et visningsfjøs for NRF og sæd importert fra Norge til alle land i det tidligere Jugoslavia.

KUNSTEN Å PLEIE: Bosniske Jusuf Arifagic var asylsøker i Norge etter Bosnia-krigen, men dro tilbake i 1995. Nå er planen å importere norske kuer, for å selge melken tilbake til Norge. Foto: Ap

52-åringen har investert i overkant av seks millioner i konseptet og fremtidsplanene er ikke beskjedne. Ku-besetningen skal økes fra 115 til 5000, han vil få andre bønder i landet med på konseptet for å redusere den enorme arbeidsledigheten i landet som ligger på nesten 40 prosent.

Godt nytt for kyrene, kanskje ikke fullt så hyggelig for norske bønder. Arifagic vil nemlig at deler av Norges meieriproduksjon skal foregå i Bosnia, hvor man slipper de høye oppvarmingskostnadene om vinteren, skriver nyhetsbyrået AP.

Ingen kufjøs i Norge er oppvarmet. Kyr produserer så mye varme at ventilasjon er nødvendig hele året.

- Vi må bruke vitenskapelige metoder for å lykkes med alt vi prøver å bygge opp her. Lenger fram i tid, når vi har fått mange tusen NRF-kyr i Bosnia, håper jeg at norsk meieriindustri vil være interessert i å etablere virksomhet her, sier Arifagic til Bondebladet i februar i år.

Børstehallen

Den høyteknologiske låven er stort sett tom, for kyrene foretrekker å henge ved spa-avdelingen utenfor. Her finnes nemlig seks store børsteinnretninger, til forveksling lik bilvask-haller. Temperatur, luft og lys er fjernstyrt. Til kyrenes beste.

- Bortskjemte kyr gir fem liter mer melk hver dag. Gang det med hundrevis av kyr. Til tross for å være dyr i utgangspunktet, avansert teknologi gir avkastning i løpet av få år, sier Agrifagic.

Luksustilværelsen til kyrene har sjokkert naboene i Kozarac.

- Min låve kan ikke konkurrere mot hans. Hans er et hotell, sier bonden Dervis Menhovic som har syv kyr stappet inn i en tradisjonell låve.
Det er ikke bare kuene som har det fint i låven. Virksomheten bygger broer også mellom bosniere og serbere. De jobber nemlig side om side, fordi entreprenøren ikke har tid til fortidens fiendskap.

- Vi lever, jobber og skaper sammen. For første gang siden krigen returnerer unge og utdannende folk til Kozarac, sier Arifagic.

LÅVEKOS: De norske kuene har godt med plass og mykt underlag i låven i Bosnia. Fattige naboer til eieren er sjokkert over ku-luksusen. Foto: Ap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder