Selvmordsbomberen ble kalt «cowboyjenta»

Hasna Aitboulachen (26) sprengte seg selv i luften

Hun ble kalt for «cowboyjenta», skal ha drukket
alkohol og ble beskrevet som sosial. Ikledd en bombevest sprengte Hasna Aitboulachen (26) seg selv i luften onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi husker henne godt, vi kalte henne cowboy-jenta fordi hun alltid hadde på seg en stor hatt, sier flere unge som kommer fra det lille stedet Creutzwald, hvor faren til den første kvinnelige selvmordsbomberen som noensinne har slått til i Vest-Europa, bodde.

Stedet, med 13 000 innbyggere, ligger nesten 400 kilometer øst for Paris, helt på grensen til Tyskland.

Det er avisen Le Republicain Lorraine, som har pratet med folk i nabolaget der faren til den unge kvinnen bodde. Han skal for øyeblikket befinne seg i Marokko, der familien kom fra tidlig på 70-tallet.

Bekjente beskriver henne som «sosial og litt uvitende. Hun virket virkelig ikke som en selvmordsbomber. Og hun drakk alkohol!»

RADIKALISERT: Dette bildet skal angivelig vise selvmordsbomberen Hasna Aitboulachen. Bildet ble først ble publisert av den belgiske avisen DH, og har senere blitt publisert av en rekke medier verden over. Foto: ,

De legger til at de ikke har sett den unge fransk-marokkanske jenta på fem år.

26-åringen, som skal har vært den første kvinnelige selvmordsbomberen som har slått til i Vest-Europa, var ifølge New York Times kusinen til Abdelhamid Abaaoud. Nå bekrefter fransk påtalemyndighet at det var hun som sprengte seg selv i luften under onsdagens politiaksjon nord i Paris.

Abaaoud er regnet for å være hjernen bak den grusomme terroren som rammet Paris på fredag, og er bekreftet død etter aksjonen hvor Aitboulachen skal ha sprengt seg selv i luften.

Abaaoud (29) er også bekreftet død av den franske påtalemyndigheten ved hjelp av blant annet fingeravtrykk og hudprøver.

Den døde kroppen hans skal ha blitt funnet «gjennomhullet med kuler» ifølge påtalemyndigheten.

Ropte til politiet

– Hvor er han, din kjæreste? Skal politiet ha ropt mot kvinnen under den dramatiske aksjonen i morgentimene.

Kvinnen skrek så to ganger: – Det er ikke min kjæreste!

Så utløste Aitboulachen bombevesten hun hadde på seg, og sprengte seg selv i luften.

Dialogen mellom henne og politiet kommer frem i et amatørlydopptak som ble kringkastet av den private franske kanalen TF1 onsdag.

Noen minutter før hun døde, skal hun ha blitt oppdaget mens hun var i ferd med å ringe til noen, sier en kilde nær etterforskningen til kanalen.

– Kvinnen fyrer av en lang rekke skudd som blir fulgt av en eksplosjon. Vinduene knuses, sier sjefen for tjenestemennene som ledet operasjonen, Jean-Michel Fauvergue til Le Figaro.

Han forteller at eksplosjonen hun utløste var svært kraftig, men skadet ingen av politifolkene.

– Vi ble ikke berørt av eksplosjonen. Men sjokket svekket de bærende vegger. Leiligheten ble svekket, men kollapset ikke.

VOLDSOMT: Her, i tredje etasje, er den svært skadde leiligheten etter de voldsomme timelange trefningene mellom spesialstyrker og de mistenkte terroristene. Da Aitboulachen avfyrte bomben skadet hun også veggene i leiligheten. Foto: Gonzalo Fuentes , Reuters

26 år gamle Aitboulachen er født i Clichy-la-Garenne i Frankrike i august 1989, ifølge den franske avisen L'Express. De skriver også at politiet foreløpig ikke vil bekrefte dette, fordi de fortsatt jobber med å identifisere den avdøde kvinnen.

Den kvinnelige selvmordsbomberen ble født i Clichy-la-Garenne, en forstad nordvest for Paris, i august 1989, ifølge den franske avisen. De skriver også at politiet foreløpig ikke vil bekrefte dette, fordi de fortsatt jobber med å identifisere den avdøde kvinnen.

Ifølge Europe 1 bodde ikke Aitboulachen i Creuzfeld, men var der ofte på besøk.

Moren bodde i drabantbyen Aulnay-Sous-Bois, nordøst for Paris. Det var der hun var mest.

Bekjent: Hun hadde en trist barndom

Aitboulachen jobbet som «manager» i bygningsfirmaet Beko Construction frem til 2012 melder flere franske medier om. Det holdt til i området. Hva hun konkret gjorde i firmaet, er fremdeles usikkert. Firmaet skal ha gått konkurs i fjor.

En kvinne fra drabantbyen, som sier hun kjente selvmordsbomberen, forteller til BBC at hun hadde en trist barndom.

– Hun er ikke en terrorist. Jeg vet ikke hvorfor hun gjorde det. Hun hadde en trist barndom. Jeg har kjent henne veldig godt siden hun var barn. Jeg kjente både morgen og faren. Moren hennes satt barnevakt for barna mine. Hennes egne barn har alle blitt tatt hånd om av barnevernet. De har blitt atskilt. Faren forlot barna med moren, sier hun til BBC.

HER VOKSTE HUN OPP: Her, i bygningen bak den bevæpnede politimannen, ble det i går gjennomført en husransakelse i morens leilighet. Forstaden Aulnay-Sous-Bois, hvor hun vokste opp, ligger nordøst for Paris. Foto: Peter Dejong , Ap

Politiet gjennomførte i går husransakelse i leiligheten til selvmordsbomberens mor.

Ifølge den franske avisen mistenkte politiet at hun fortsatt var i kontakt med Abaaoud, og fant derfor frem til henne og leiligheten de gikk til aksjon mot tidlig onsdag morgen.

Ifølge avisen kan hun være hans slektning, eller en han var glad i, og dermed kalte for sin slektning.

Hun er ifølge L'Express kjent for å være radikalisert.

Belgisk avis: Fant våpenbilde på Facebook

Den belgiske avisen DH, som har vært inne på Facebook-profilen hennes, hevder at de har funnet et bilde hvor hun har på seg niqab og holder et våpen, i tillegg til at hun skal ha skrevet meldinger hvor hun hyller Hayat Boumeddiene, som var ettersøkt etter terroraksjonen mot Charlie Hebdo. 26 år gamle Boumeddiene fikk i etterkant status som en av Frankrikes mest ettersøkte.

Les også: Hayat Boumeddiene: Fra bikini til niqab (Krever innlogging)

Selvmordsbomberen Aitboulachen skal også lenge ifølge Facebook-profilen DH har funnet, drømt om å bli med i krigen i Syria, men det har ennå ikke skjedd.

«Jeg skal snart dra til Syria inshalla, snart til Tyrkia», har hun skrevet på siden sin.», ifølge DH.

På profilen sin skriver hun at hun har vært ofte på universitetet i Metz.

Forskanset seg i leilighet

Da hun døde, hadde hun forskanset segi en leilighet i en falleferdig bygning i Saint Denis i Paris. Politiet begynte å aksjonere mot leiligheten grytidlig onsdag morgen, og hadde holdt på i flere timer da de gikk inn.

– Hvor er han, din kjæreste? Skal politiet ha ropt mot kvinnen.

Kvinnen skrek så to ganger: – Det er ikke min kjæreste!

Så utløste kvinnen bombevesten hun hadde på seg, og sprengte seg selv i luften.

Dialogen mellom henne og politiet kommer frem i et amatørlydopptak som ble kringkastet av den private franske kanalen TF1 onsdag.

Lette etter hovedmann

Målet for onsdagens aksjon var terrorattentatets antatte hovedmann: Abdelhamid Abaaoud (29).

Det skjedde etter at de hadde avlyttet telefonsamtaler, avhørt vitner og drevet overvåkning, forteller statsadvokat Francois Molins til nyhetsbyrået AP.

Leilighetsbygget de aksjonerte mot ligger i Saint Denis i Paris, ikke langt unna Stade de France som ble angrepet under en fotballkamp fredag kveld.

Skal ha funnet SMS

Grunnen til at politiet gikk til aksjon mot akkurat denne leiligheten onsdag morgen, skal ifølge Le Monde ha vært en etterlatt mobiltelefon. Mobilen skal ha blitt funnet utenfor konsertlokalene i Le Bataclan. Den skal ifølge Le Monde inneholde en SMS som ble sendt klokken 21.42 fredag kveld med følgende melding:

«Vi er dratt, vi fortsetter»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder