SJOKK OG SORG: Mohammed Taouil er i dyp sorg etter angrepet på kafeen La Belle Equipe, som han drev i 34 år. Barndomsvennen Tameiraly Asslam trøster. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: ,

Han drev dødskafeen i 34 år: – Det er et mareritt

PARIS (VG) I 34 år drev Mohammed Taouil kafeen La Belle Equipe. Lørdag strømmet folk i nabolaget til for å tenne lys for dem som ble drept her.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

19 mennesker ble drept og 14 alvorlig skadet da fortausrestauranten ble angrepet av terrorister med automatvåpen fredag kveld.

Tidslinje: Terrorangrepet i Paris

Mohammed Taouil eier bygningen der kafeen ligger. For kort tid siden bestemte seg for å leie ut. Han kjente flere av de drepte, blant annet kona til den nye driveren.

– Jeg har levd hele livet i dette nabolaget. Her kjenner alle hverandre. Vi er som en familie. Kafeen var barnet mitt, sier han.

STERKE FØLELSER: Pariserne strømmet lørdag ut på gaten for å vise sin sorg etter terrorangrepet. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: ,

Blomsterhav

Lørdag ettermiddag vokste blomsterhavet på gaten utenfor kafeen. Gaten er full av sørgende og et stort presseoppbud. Likevel er det stille. Flere går alene og gråter, mens andre snakker lavmælt sammen. En etter en går de fram og tenner lys eller legger ned en bukett blomster. Flere kommer bort til Taouil og gir han en klem eller et varmt håndtrykk.

Bakgrunn: Her skjedde angrepene

Flere ganger mens han snakker med VG bryter han ut i gråt og må tørke tårene. Fortsatt er det vanskelig å fatte det som har skjedd.
– Hvem gjør noe slikt? Det er folk uten hjerte. Gale mennesker. Her var det vanlige mennesker som nøt en kaffe med gode venner. Så blir de drept. Det er et mareritt.

- Kunne vært død i dag

Marco Citron (40) forlot kafeen bare 15 minutter før angrepet startet. Han skulle egentlig ta en øl med en venn, men kameraten dukket ikke opp.

TERROR: Innbyggerne i Paris følger med mens kriminalteknikere gjør grundige undersøkelser ved et av åstedene på Boulevard Voltaire. Jakten på terroristene og deres bakmenn opptar en hel verden. Foto: HELGE MIKALSEN ,

– Jeg vurderte om jeg skulle bli sittende, men valgte å dra hjem. Det viser hvor tilfeldig livet er. Jeg kunne vært dø i dag, men englene beskyttet meg, sier han.

– Det er klart vi er redde nå. Dette viser at terroren kan ramme overalt.

Belgisk par blant ofrene

Minst 129 mennesker ble drept og om lag 300 såret i en rekke bombe- og skyteangrep i Paris fredag kveld. Angrepene er blitt kalt «de verste terrorangrepene på fransk jord».

Et belgisk par fra Liège, som var bosatt i Paris, er to av ofrene, skriver avisen Sudpresse.

De bodde i Rue de Bataclan, i nærheten av konserthallen hvor 87 mennesker ble drept.

Kommentar: Ny terror, nye harde prøver

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder