MISTET MANNEN: Bibiche Olendjeke (33) møter VG sammen med datteren Ruth (7) i Kinshasa. Foto: Helge Mikalsen , VG

Sjåførens enke til VG: – French må få reise hjem

Sjåfør-enken i private møter med moren til Joshua French

KINSHASA (VG) Hennes ektemann ble drept mens han jobbet som sjåfør for Joshua French og Tjostolv Moland. Nå ber enken om at den fengslede nordmannen blir benådet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– French har lidd nok nå. Jeg ber til Gud om at han blir frisk og får reise tilbake til sitt hjemland, sier Bibiche Olendjeke (33).

Foto: ,

I 2009 ble Abedi Kasongo drept mens han jobbet som sjåfør for Joshua French og Tjostolv Moland. De to nordmennene nektet for å ha noe med drapet og gjøre, men ble likevel dømt i flere rettsinstanser.

I 2013 døde Tjostolv Moland på cellen de to delte. Joshua French har nå sonet seks år og åtte måneder i kongolesisk fengsel, og har de siste to årene slitt med store helseproblemer. Denne uken ble han overført til sykehus etter å ha kollapset på cellen i nyttårshelgen.

Snakker med moren til French

VG treffer den unge enken sammen med datteren Ruth, som nå har blitt syv år. Hun og datteren bor nå i Kinshasa sammen med onkelen og hans fem barn, og livnærer hun seg ved å jobbe for en veddeløpsagent.

Hun forteller at moren til French, som har bodd i Kongo de siste to årene, kontakt med henne i november i fjor. Siden har de to kvinnene møttes to ganger.

Hun vil imidlertid ikke avsløre hva de to har snakket om.

– Det er private samtaler, men jeg synes synd på henne. Også hun har lidd mye. I dag ser jeg på henne som min mor, sier Olendjeke.

VG møtte lørdag Kari Hilde French utenfor sykehuset der sønnen ligger, men hun ønsker ikke å snakke med media. Søndag kveld skriver hun på bloggen sin at sønnen skal få blodoverføring i dag, mandag.

«Joshuas allmenntilstand er veldig dårlig. Blant annet er hemoglobinet farlig lavt», skriver hun.

Hun skriver videre at sønnen har fått et stort rom med behagelig temperatur og eget bad:

«Det betyr at han ikke mister så mye væske på grunn av varmen. Med tanke på det forferdelige sykehuset han var på sist er dette mye, mye bedre så langt.»

EN MORS KAMP: Les hele historien om Kari Hilde Frenchs kamp for sin fengslede sønn på VG+

Blir på sykehuset

Klinikksjefen ved sykehuset der French ligger ønsker ikke å kommentere nordmannens helsetilstand ytterligere, men understreker overfor VG at French nå får nødvendig behandling. Ifølge legen vil nordmannen trolig bli på sykehuset i flere dager til.

– French har det etter forholdene bra. Det er for tidlig å si når han kan skrives ut, sier klinikksjefen Dr. Ravi til VG.

UDs spesialutsending Arild Øyen, som denne uken er i Kongo for å ha samtaler med politiske ledere om den alvorlige situasjonen til French, kommenterer betydningen uttalelsene fra Olendjeke kan ha for saken slik:

– Forsoningen mellom enken og familien French som har funnet sted er både gledelig og viktig.

FØLGER OPP: UDs spesialutsending Arild R. Øien prøver å få Joshua French til Norge. Foto: Helge Mikalsen , VG

Olendjeke legger likevel ikke skjul på at den første tiden etter ektemannens død var vanskelig. De hadde vært gift i drøye to år, og hadde en ett år gammel datter. Da hun ble alene ble hun tvunget til å flytte inn hos mannens familie.

Livet ble snudd på hodet for den unge kvinnen.

– Det virket så meningsløst. Han skulle bare på en kort tur, så ble han drept. Vi elsket hverandre veldig høyt, og jeg savnet han. Samtidig var jeg veldig sint, og hatet French og Moland for det de hadde gjort.

Har forsonet seg

I 2010 inngikk Olendjeke en privat erstatningsavtale med Dina-stiftelsen, en organisasjon som jobber for voldtatte kvinner i Kongo, ledet av pastor Rune Edvardsen. Håpet var at avtalen skulle få fortgang i forhandlingene om en soningsoverføring for de to nordmenne. I årene etterpå har hun ligget i en langvarig strid med sine egne advokater, som har krevd å få en stor del av erstatningen, som blant annet skulle bestå av to hus til familien.

– Advokatene skulle hjelpe meg, i stedet forsøkte de å ta fra meg alt. Det har gjort livet enda vanskeligere, sier hun.

I dag har hun forsonet seg med det som skjedde med ektemannen.

– I begynnelsen ønsket jeg hevn, men jeg tilbrakte mye tid i kirken og forsto etterhvert at jeg måtte tilgi dem for å få fred, sier hun.

Nå ser hun fremover. Drømmen er å gifte seg på nytt, og kanskje åpne en klesbutikk.

– Jeg håper at jeg kan møte en ny mann, og få et skikkelig hjem her i Kinshasa. Her er mulighetene mye større enn i Kisangani. En enslig kvinne i Kongo har ingen verdi. Det er ikke trygt.

SYK: Joshua French ligger for tiden på sykehus og er ifølge moren veldig dårlig. Her sammen med sin mor Kari Hilde French under rettssaken i 2014. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder