KIDNAPPET: Kjartan Sekkingstad fra Sotra ble kidnappet 21. september. Foto: Privat

President: – Fortsatt mulig å redde Sekkingstad

Filippinenes avtroppende president Benigno Aquino mener det fortsatt er mulig å redde Kjartan Sekkingstad og de andre gislene som holdes fanget av Abu Sayyaf-geriljaen.

  • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag kom Aquion til øya Jolo, hvor det antas at nordmannen befinner seg. Her diskuterte han mulige strategier i kampen mot Abu Sayyaf med ledere for sikkerhetsstyrkene.

– Vi må klare å begrense opprørernes bevegelser, sa Aquino på en pressekonferanse etter å ha sittet i møter på en militærbase på øya.

Bakgrunn: Nordmann bortført på Filippinene

Samtalene dreide seg om hvordan sikkerhetsstyrkene bør gjennomføre sine operasjoner slik at alle Abu Sayyafs gjenværende gisler kan frigis, opplyste presidenten. Han reiste tilbake til hovedstaden Manila senere samme dag.

Det canadiske gisselet Robert Hall ble drept av Abu Sayyaf mandag. En annen canadier, John Ridsdel (68), ble likvidert av opprørerne tidligere i år.

Sekkingstad og flere andre personer holdes fortsatt fanget av den ytterliggående islamistiske gruppa. Opprørerne har truet med å drepe Sekkingstad hvis de ikke mottar løsepenger.

– Snakket med Erna Solberg

President Aquino sa, ifølge globalnation.iquirerer.net at han er takknemlig for måten regjeringene i Kanada og Norge har håndtert bortføringssaken.

Aquino sa, under en TV-overført pressekonferanse i Jolo, at han hadde snakket med statsminister Erna Solberg tirsdag kveld og at han tidligere har snakket med Kanadas statsminister Justin Trudeau.

– Jeg beklaget overfor Kanadas statsminister fordi ikke bare en men to av deres statsborgere har mistet livet, sa han.

Filippinsk politi har bekreftet at det som trolig er levninger etter Hall ble funnet nær katedralen i byen Jolo mandag kveld. Ifølge politisjef Junpikar Sittin ble levningene funnet i en plastpose.

Både norske og kanadiske myndigheter sier de fester lit til opplysningene om drapet på Hall.

President Aquino forklarte at å betale løsepenger bare ville oppmuntre flere til å bli med i Abu Sayyaf.

– Hvis det ikke var noen løsepenger, så ville dette motvirke folk fra å bli med i gruppen. De som ville være igjen ville tilhøre den harde kjerne som er mindre, sa han.

Erna Solberg skal ha blitt oppdatert på situasjonen og forsikret Aquino om at den norske regjering ikke vil betale løsepenger selv om de «ikke har kontroll på privatpersoner.»

Erna Solberg har tidligere sagt, i forbindelse med at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad var tatt som gissel i Syria, at de hverken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle og at Norge ikke betaler løsepenger.

Statsmininisterens kontor (SMK) bekrefter overfor VG at Solberg har snakket med den filippinske presidenten. Hun holdes fortløpende orientert av det norske utenriksdepartementet som håndterer saken.

Økt etterretning

Militæret på Mindanao, som er Filippinenes nest største øy, sa i går i følge avisen The Inquirer at de intensiverte etterrettningen i håp om å finne de gjenværende gislene.

Militæret har problemer med å lokalisere gislene på grunn av tett vegetasjon, en lang kystlinje og at flere sympatiserer eller er i familie med terrorgruppen, skriver avisen.

Flere artikler

  1. Bombet gruppe som holder nordmann som gissel

  2. Redningsaksjon for gisler på Filippinene

  3. President: Det er betalt millioner i løsepenger for Sekkingstad

  4. Sekkingstad løslatt - broren: – Jeg er glad og lettet

  5. Enarmet terrorist-leder pekes ut som Kjartans kidnapper

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder