BORGERKRIG: En kvinnelig kriger fra YPG ble fotografert i Al-Nashwa nabolaget i den nordøstlige syriske provinsen Hasakeh 26.juli 2015. Foto: Delil Souleiman , Afp

Kurdere utelatt fra Syria-samtaler

FN har ikke invitert det kurdiske partiet PYD med på Syria-samtalene i Genève. Dermed sier også en syrisk opposisjonsleder nei til å delta.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dette handler om stormaktspolitikk, ifølge Tyrkia-forsker.

– Kurderne er ikke det viktigste nå. Det viktigste er å få Tyrkia og Saudi-Arabia til bordet, sier seniorforsker Pinar Tank ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Hun påpeker at Syria-konflikten hele tiden har vært preget av stormaktspolitikk.

– Nå åpner samtalene opp for de samme typer stormaktskonflikter, sier hun til NTB.

Syria-samtalene skal etter planen starte i Genève fredag og har en tidsramme på seks måneder. Helt opp til det siste har det vært stor uenighet om hvorvidt PYD og YPG-militsen, partiets militære fløy, vil bli invitert.

Tyrkia og en saudi-støttet syrisk opposisjonsdelegasjon har truet med å trekke seg fra samtalene hvis PYD blir med. Samtidig har Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fastslått at samtalene vil bli resultatløse hvis ikke også kurderne sitter ved bordet.

Trekker seg i protest

At FNs spesialutsending Staffan de Mistura har besluttet å ikke invitere PYD, førte imidlertid til at en av de inviterte syriske opposisjonslederne trakk seg fra samtalene like etter at beskjeden kom onsdag.

– Jeg vil komme sammen med vennene mine, eller ikke i det hele tatt. Det finnes ikke noe kompromiss i dette spørsmålet, sier Haytham Manna, en av lederne i Det syriske demokratiske rådet.

– De foreslår nå en delegasjon som vi i realiteten kan kalle den russiske delegasjonen, og jeg er ikke klar til å være med i en russisk delegasjon. Vi har rett til å ha vår egen delegasjon, sier Manna til Reuters.

– Mest medgjørlig

Ifølge Pinar Tank blir kurderne brukt i et spill mellom andre aktører.

– De som blir brukt her, er kurderne, selv om de er allierte med USA og har tatt opp kampen mot IS på bakken. Det er de som har vært medgjørlige, fastslår Tank.

– Samtidig har de et eget mål, å få en selvstendig kurdisk stat, og de vil gjøre hva de kan for å få det til.

Det er nettopp PYDs ønske om en egen kurdisk stat og dets kontakt med den terrorstemplede PKK-geriljaen på tyrkisk side av grensen, som gjør at Tyrkia sier blankt ned til å sitte ved samme bord som PYD.

– Dette er realpolitikk. Om det er riktig eller klokt er irrelevant. Man må ta de vanskeligste aktørene først for i det hele tatt å få startet samtalene, sier Tank.

Løfter bak kulissene?

Men Tank utelukker ikke at PYD vil bli invitert inn etter hvert.

– Jeg vet ikke om det er mulig å ta inn parter senere, men hvis det er tilfelle, kan det hende at USA har gitt et slikt løfte bak kulissene, sier Tank.

Tyrkia har åpnet for at andre kurdiske grupper skal kunne delta i forhandlingene, men det er ifølge Tank mer et forsøk på å svekke PYD enn å gi kurderne en stemme.

– Spørsmålet er hvem som har legitimitet til å representere kurderne i Syria hvis det ikke er PYD. Hvis andre grupper sitter ved bordet, vil det gi samtalene legitimitet, men det vil også svekke PYD, sier hun

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder