Trump om mulig angrep på Nord-Korea: – Vi får se

NEW YORK (VG) Donald Trump utelukker ikke et angrep mot Nord-Korea etter Kim Jong-uns siste atomprøvesprengning.

 • Runa Røed
 • Robert Simsø

Artikkelen er over to år gammel

Kim Jong-uns Nord-Korea gjennomførte natt til søndag en test av en hydrogenbombe. Testen ble omtalt som et gjennombrudd for Nord-Korea.

Donald Trump er rasende. Og på vei ut av en gudstjeneste i St. Johns Church i Washington søndag formiddag amerikansk tid, svarte han på følgende på et spørsmål fra en journalist som lurte på om han nå ville angripe Nord-Korea:

– Vi får se.

I en tweet like etter kirkebesøket, skriver Trump at han har kalt inn til et møte i Det hvite hus.

– Jeg skal møte general Kelly, general Mattis og andre militære ledere i Det Hvite Hus for å diskutere Nord-Korea, skriver Trump.

Bakgrunn: Trump fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning

Planlegger nye sanksjoner

– Det nasjonale sikkerhetsteamet følger situasjonen nøye. Presidenten og teamet hans vil ha et møte for å diskutere situasjonen i dag. Vi kommer med oppdateringer, skriver pressesekretær Sarah Sanders i Det hvite hus.

– Utenriksminister Rex Tillerson ringer nå rundt til sine kolleger i regionen etter nyheten om Nord-Korea. Presidentens nasjonens sikkerhetsteam overvåker nøye det som skjer og vil møtes, sier Tillersons talsperson Heather Nauert.

En av dem Tillerson har snakket med, er Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha.

Også Norge reagerer sterkt på Nord-Koreas handlinger.

– Norge fordømmer på det sterkeste den kjernefysiske prøvesprengningen som ble gjennomført av Nord-Korea i dag, skriver utenriksminister Børge Brende i en uttalelse.

– Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon i en allerede svært spent og farlig situasjon på Korea-halvøya og i regionen. Nord-Koreas handling er helt uakseptabel og FNs sikkerhetsråd og det internasjonale samfunnet må reagere sterkt og samlet. Samtidig må vi erkjenne at denne konflikten ikke har noen enkle militære løsninger, men må søkes løst politisk og diplomatisk, sier Brende.

USAs finansminister Steven Mnuchin sier ifølge Fox News at han kommer til å planlegge nye sanksjoner mot Nord-Korea.

– Jeg vil lage en ny sanksjonspakke som sier at enhver gjør forretninger med Nord-Korea, ikke kan gjøre forretninger med oss, sier Mnuchin.

Og det tok ikke lang tid før Trump fulgte opp Mnuchins råd, for noen timer senere sa han at USA vurderer å stoppe «all handel med ethvert land som gjør handel med Nord-Korea».

– Atomprøvesprengingen er nok et eksempel på landets mangel på landets manglende vilje til å følge internasjonale normer og samarbeid. Farlig, skriver Kåre R. Aas, Norges ambassadør til USA, på sin Twitter-konto.

Få overblikk: Slik ville en krig mellom Nord-Korea og USA sett ut(krever innlogging)

KIRKEBESØK: USAs president Donald Trump skal møte sitt nasjonale sikkerhetsteam i forbindelse med Nord-Koreas atomprøvesprengning. Her er presidenten på vei ut fra søndagens gudstjeneste i Washington, Foto: Nicholas Kamm AFP, NTB Scanpix

– Må øke presset mot Nord-Koreas ledere

Finansminister Mnuchin viser til frihandelsavtalen med Sør-Korea, og sier at president Donald Trump har gjort det klart at han vil ha en bedre økonomisk avtale med landet.

– Vi gir mye militærhjelp til dem. @POTUS (president Trumps twitterkonto, journ. anm.) har gjort det klart at vi vil ha en bedre økonomisk avtale, sier Mnuchin.

Storbritannias statsminister, Theresa May, sier ifølge Sky News at Nord-Koreas handling er en uakseptabel trussel mot det internasjonale samfunnet.

– Det internasjonale samfunnet må nå komme sammen og fortsette å øke presset på Nord-Koreas ledere for å stanse deres destabiliserende handlinger, sier May.

Norges utenriksminister Børge Brende påpeker hvor farlig det som skjer er:

– Nord-Koreas gjentatte prøvesprengninger undergraver det internasjonale ikke-spredningsregimet under Ikke-spredningsavtalen (NPT). Nord-Koreas prøvesprengning viser nok en gang hvor viktig det er å få iverksatt Prøvestansavtalen (CTBT). Avtalen har ennå ikke trådt i kraft fordi åtte land, derunder Nord-Korea, ennå ikke har ratifisert den, sier utenriksministeren.

Mer om

 1. USA
 2. Nord-Korea
 3. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Pluss content

  Utelukker ikke angrep

 2. Holder pusten før Trumps FN-debut

 3. USAs forsvarsminister om Nord-Korea: – Vil møte trusler med «massiv militær respons»

 4. Ekspert: – Trump tror han kan overrumple Kim

 5. Trump om Nord-Korea: – Sorry, men bare én ting vil virke

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder