Nytt bombeangrep i Istanbul: Flere drept i buss-angrep

Her står restene av politibussen etter at nok et bombeangrep har rystet sentrum av Istanbul.

  • Silje Fjeldstad
  • Rune Thomas Ege

Ifølge tyrkiske medier var eksplosivene plassert i en bil i veikanten midt i et av de mest populære turistområdene i den tyriske storbyen, nær kjente attraksjoner som Grand Bazaar.

Idet politibussen passerte, utløste noen bilens dødelige last.

11 personer skal ha blitt drept i den voldsomme eksplosjonen, melder nyhetsbyrået AFP, som siterer Istanbuls guvernør Vasip Sahin på opplysningene. Syv av disse var politimenn. Minst 36 personer skal være skadet. Tre av disse skal være i en kritisk tilstand.

– En etterforskning er iverksatt, uttaler Sahin, ifølge CNN.

De dramatiske bildene av de forvridde restene av politibussen som står i veikanten i det kjente turistområdet i sentrum av byen, gjør at mange frykter dødstallene vil stige.

Ifølge flere TV-stasjoner skjedde eksplosjonen ved 08.40-tiden i et travelt veikryss nær metrostasjonen Vezeciler, som ligger i gåavstand fra Istanbuls historiske senter og største turistattraksjoner. Aftonbladet melder at sprengladningen ble detonert rett utenfor et luksushotell som ligger i området.

Artikkelen fortsetter under bildet

SENTRALT: Politiet sperrer av et område like ved der angrepet skjedde - midt i de populære turistområdene i Istanbul. Foto: Osman Orsal Reuters

Ingen har tatt på seg skylden for tirsdagens angrep.

President Recep Tayyip Erdogan tror likevel det er den kurdiske PKK-geriljaen som står bak bombeangrepet. Det melder NTB.

– Disse angrepene rettes mot folk som skal sørge for sikkerhet for vårt folk. De kan ikke tilgis. Vi skal fortsette kampen vår mot terroristene til siste slutt, sa Erdogan idet han besøkte noen av de sårede på et sykehus kort tid etter angrepet.

Ifølge Hurriet Daily news ble det også hørt skudd i etterkant av at bomben gikk av. Politiet skal ha evakuert bedrifter i området, og eksamener på universitetet i nærheten ble avlyst, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere buss-angrep

STORE SKADER: Bilder fra stedet viser at politibussen og flere biler i nærheten ble smadret i eksplosjonen. Foto: Osman Orsal Reuters

Angrepet er det siste av en rekke som har rammet tyrkiske byer de siste månedene.

De største og dødeligste angrepene er rettet mot to ulike mål: Turister eller busser med sikkerhetspersonell:

**19. mars ble minst fem mennesker drept da en bombe eksploderte i en handlegate i Istanbul.

**Bare noen dager tidligere døde 37 mennesker og over 70 ble skadet i et selvmordsangrep mot en bussholdeplass i Ankara.

**I februar ble 28 drept i et angrep mot en buss med militært personell i Ankara.

**12. januar ble 13 utenlandske turister – tolv av dem tyskere – drept i et angrep i turiststrøket i Istanbul. En nordmann var blant de mange skadede.

Turismen stuper

BOMBEBILEN?: De utbrente restene av en bil på stedet der en bombe eksploderte i morgenrushet tirsdag. Foto: Osman Orsal Reuters

Serien av angrep har fått dramatiske konsekvenser for turismen i Tyrkia. Som VG skrev forrige uke, merker flere norske turoperatører en nedgang på opptil 75 prosent i bestillinger av Tyrkia-ferier.

– Det har vært flere forskjellige terrorangrep i Tyrkia den siste tiden, også mot politi og militære, fra ulike grupper mot forskjellige mål. Men det er sannsynlig at angrepene i Istanbul mot turistområdene har hatt som mål å ramme turistnæringen, sier Knut S. Vikør, professor i Midtøstens historie ved Universitetet i Bergen, til VG.

Flere land advarer sine borgere mot å legge ferien til Tyrkia, der turistbransjen går en sesong med tomme solstoler og milliardtap i møte.

Jagland: – Jeg ble knust av å høre nyheten

Torbjørn Jagland Foto: Terje Bringedal VG

– Igjen har et dødelig angrep drept og skadet mange uskyldige mennesker i nasjonens største by. Jeg ble knust av å høre nyheten, og kan ikke annet enn å gjenta at disse grusomme angrepene er angrep på oss alle- og våre verdier, sier Europarådets generalsekretær, Torbjørn Jagland, i en uttalelse.

– Jeg vil utrykke min største sympati og kondolerer til familiene, folket og staten Tyrkia, uttaler han.

Stoltenberg: NATO står med Tyrkia mot terrortrusselen

NATOS generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordømmer også angrepet.

– Mine tanker går til familiene til ofrene og folk i Tyrkia, som nok en gang er rammet av terrorisme, sier han i en uttalelse.

– Terrorisme prøver å undergrave verdiene NATO står for: demokrati, enkeltindividets frihet, menneskeretter og rettsstaten. Det kan aldri tolereres eller rettferdiggjøres, skriver Stoltenberg.

– NATO-allierte står solidarisk med Tyrkia mot den globale terrortrusselen, uttaler han.

SPERRET AV: En politimann fjerner medier og skuelystne fra åstedet ikke lenge etter eksplosjonen i det travle veikrysset i Istanbul tirsdag. Foto: Osman Orsal Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder