BEKYMRET: Hamdani Ahmad forteller at gjerningsmannen ikke tok vare på familien. Nå frykter han nabolaget skal bli rammet og at muslimene skal få skylden for massedrapene i Nice. Foto: Helge Mikalsen VG

Venner av Nice-gjerningsmannens ekskone: – Han var voldelig

NICE (VG) Det var kjent at Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) var småkriminell, voldelig og ruset seg på narkotika. Men ingen trodde han kunne begå massedrap.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da kona forlot ham ble Bouhlel tvunget til å flytte ut av leiligheten hvor de hadde levd sammen i bydelen Abattoirs. Han fikk seg en liten, sliten leilighet, som vendte ut mot bakgården i nabokvartalet.

Ekskona Khalfallah Lahouaiej Bouhlel, som også var hans kusine, flyttet med de to døtrene og sønnen til 12. etasje i en hvit høyblokk i Le Ray, nær ringveien A8, nord i Nice.

– Han tok ikke skilsmissen så bra, forteller marokkanske Hamdani Ahmed til VG.

Hans sønn er venn med ekskonas bror og han kjenner derfor forholdet mellom de to. Selv så Ahmed de forferdelige bildene fra strandpromenaden i Nice på TV.

– Jeg fikk sjokk da jeg skjønte at det var ham som var gjerningsmannen, sier Ahmed.

Les også: Broren til gjerningsmannen: – Kan ikke tro det som har skjedd

–Frykter muslimer vil få skylden

Han forteller at det var kjent at Mohamed Lahouaiej Bouhlel var voldelig og ingen god familiefar. Det skal ha vært deler av bakgrunnen for at kona forlot ham. Formelt hadde de fortsatt status som separert.

– Han hadde problemer. Han ba ikke, drakk alkohol og brukte narkotika. Han røyket også under ramadan og var glad i damer, forteller Ahmed til VG.

Han er forbannet og mener Bouhlel har ødelagt for alle i nabolaget.

– Det er et fint, hyggelig nabolag som nå er merket. Jeg frykter at muslimer igjen vil få skylden, sier Hamdani Ahmed.

REAGERTE PÅ BLIKKET: Jasmine Corman, som bodde under Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ble aldri venner med massedrapsmannen. Hun likte ikke blikket hans da de møttes i oppgangen. Foto: Helge Mikalsen VG

Kommentar: Nice-angrepet viser en grenseløs feighet

Liten kontakt

Massedrapsmannen hadde også liten kontakt familien, som bor i byen M’saken i hjemlandet Tunisia. De så hverandre sist for fire år siden i søsterens bryllup.

Torsdag kveld ringte farens søster fra Frankrike og fortalte at Bouhlel hadde blitt skutt av fransk politi. Etter selv å ha drept 84 mennesker i Nice.

Familien avviser at sønnen er en terrorist med koblinger til ekstreme grupperingene. De sier han var mentalt ustabil, men ingen «radikalisert soldat» slik terrorgruppen IS hevder.

Til den franske TV-kanalen BFM forteller familien at Bouhlel hadde et psykisk sammenbrudd i 2002. Da var han 17 år. Familien søkte legehjelp for ham og to år senere hadde tilstanden forbedret seg.

– Han ble veldig sint og skrek og knuste ting rundt seg. Han var voldelig og veldig syk, sier faren Mohamed Mondher Lahouaiej Bouhlel.

Les mer: Innbyggere i Nice: - Vi må kjempe mot frykten

«Begynnende psykose»

I forbindelse med behandlingen i 2002–2004 fikk han medisiner for å dempe utbruddene. Den franske avisen L’Express har snakket med psykiater Chemceddine Hamouda som behandlet Mohamed Bouhlel i Tunisia i 2004.

– Faren forsto ikke hvorfor sønnen som hadde vært så oppvakt, plutselig hadde blitt voldelig og sluttet å følge med på skolen, sier psykiateren. Han diagnostiserte Bouhlel med en «begynnende psykose» sier han til L’Express.

PÅGÅENDE JOURNALISTER: Siden det ble kjent hvem som sto bak massedrapene har oppgangen til gjerningsmannens leilighet vært okkupert av journalister. Han bodde bak inngangsdøren til høyre på bildet. Foto: Helge Mikalsen VG

Etter angrepet har politiet avhørt flere personer i den nærmeste kretsen rundt 31-åringen i Nice. Ifølge Frankrikes innenriksministeren Bernard Cazeneuve har de fått opplysninger som tyder på at Bouhlel «har blitt radikalisert svært raskt». Etter å ha vært tause om hendelsen torsdag kveld, sendte også terroristgruppen IS ut en melding lørdag hvor de hevdet at Mohamed Lahouaiej Bouhlel var inspirert av dem.

Tre personer pågrepet

The Telegraph siterer en anonym etterretningskilde på at Bouhlel skal ha hatt kontakter i et radikalisert islamsk miljø etter å ha gjennomgått telefonloggen hans.

– Men det kan dreie seg om en tilfeldighet. I nabolaget hvor han bodde kjenner alle hverandre. Han virker til å ha kjent folk som kjenner Omar Diaby, sier kilden.

Islamisten Diaby kommer fra Nice og er en del av terrorgruppen Al Nusra.

Grytidlig lørdag morgen slo antiterror-tjenestemenn fra fransk politi til mot en leilighet ved jernbanestasjonen i Nice. Ifølge politiet på stedet pågrep de tre personer som skulle være i den nærmeste sirkelen rundt Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Diaby er trolig den som har lokket flest fremmedkrigere fra Frankrike til Syria gjennom sine propaganda-videoer på nettet. I likhet med Mohamed Lahouaiej Bouhlel levde han som småkriminell i Nice, før han reiste til Syria.

Les også: Stoltenberg om angrepet i Nice: Det er lov å bli redd nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder