Video av hvalfangst på Færøyene skaper sterke reaksjoner

Færøyenes statsminister: – Fokus på dyrenes velbefinnende

Syv aktivister er pågrepet

Videoklipp av slakting av grindvaler på Færøyene, vekker sterke reaksjoner. Ifølge organisasjonen Sea Shepherd, ble 250 hvaler drept.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Videoklippene er offentliggjort av den kontroversielle organisasjonen Sea Shepherd som forsøker å hindre hvalfangst, melder svenske Aftonbladet.

Å jage grindhvaler er en eldgammel tradisjon på Færøyene. Tradisjonen heter «Grindadrap» som betyr hvalfangst på færøysk. I over 1000 år har innbyggere ved Torshavn deltatt i denne begivenheten.

Les også: Blodbadet (krever innlogging)

«Grindadrap» har møtt motstand fra miljøaktivister. Den kjente hvalfangstmotstanderen Paul Watson er Sea Shepherds gründer, og har ved flere anledninger stått i bresjen for å stoppe tradisjonen.

«Viser frem patetisk arv»

I videoen ser man flere mindre båter jage hvalene inn mot en strand. Når de kommer til stranden, løper personer ut i vanner og dreper hvalene. Blodet farger vannet rødt.

Les også:Pamela vil ha Putin til å redde hvalene

Sea Shepherd, som ofte beskrives som en militant organisasjon, skal ha forsøkt å stoppe jakten. Syv aktivister er pågrepet av politiet, ifølge Aftonbladet.

«De viser frem sin patetiske arv ved å slakte de vakreste av levende sjødyr, og bringer skam over hele menneskeheten med sin arrogante demonstrasjon av hensynsløs vold.», skriver Watson på Facebook.

Ifølge organisasjonen ble 250 hvaler drept under torsdagens jakt.

Den britiske komikeren Ricky Gervais, som ofte engasjerer seg i spørsmål om dyrettigheter, gikk dagen etter jakten ut med følgende melding på Twitter:

«Tragisk slakting av hvaler på Færøyene. Det er bra vi har funnet en tvillingjordklode fordi vi er i ferd med å kjøre denne til helv....».

Færøyene har siden 1948 hatt indre selvstyre innenfor det danske riket, og står utenfor EU. Sea Shepherd mener likevel at jakten på hvalene er et brudd på EUs lover, og holder den danske regjeringen delansvarlig.

FÅR IKKE SELGE: Grindhvalkjøtt har vært en sentral del av det færøyske folkets diett i orver 1000 år. De får ikke lov til å selge kjøttet kommersielt, men deler med lokalbefolkningen. Her fra hvaljakten i 2012. Foto:Andrija Ilic,Reuters

Dansk Folkeparti: – La oss respektere deres kultur

Ifølge Berlingske Tidende, har Sea Shepherd kontaktet alle de danske parlamentslederne.

– La det færøyske folket leve sitt eget liv, og la oss respektere deres kultur. Det er kanskje vanskelig for noen som er vant til å hente maten sin i kjøledisken, sier Ib Pulsen i Dansk Folkeparti, til avisen.

Statsminister på Færøyene, kaj Leo Holm Johannesen, skriver følgende i en e-post til Aftonbladet:

– Hvalfangsten på Færøyene skjer i overensstemmelse med internasjonale lover, og grindhvaler finnes i rikelig mengde i Nordsjøatlanteren. Fangsten på Færøyene er holdbar og fullstendig regulert, med fokus på dyrenes velbefinnende. Å bruke grindhvaler som mat er en naturlig del av det færøyske levesettet, sier Johannesen.

Aktivist: – De trenger ikke spise hval

Sara Burnett jobber som frivillig i Sea Shepherd. Hun påpeker at hun ikke er en offisiell talsperson for organisasjonen, men at hun uttaler seg basert på hennes egne tanker, meninger og erfaringer som frivillig.

Burnett er ikke på Færøyene nå, men har fulgt nøye med på det som har skjedd.

FRIVILLIG: Svenske Sara Burnett jobber som frivillig i Sea Shepherd, og mener tradisjonen ikke har noen plass i et moderne samfunn. Foto:,privat

– Jeg mener dette er en av de gamle tradisjonene som ikke har noen plass i et moderne samfunn. Jeg forstår at de tidligere trengte å drepe hvalene for mat, men la oss være ærlige; det er ikke tilfelle lenger. Det har kommet til at man må ta et steg tilbake og innse at selv om man alltid har gjort noe, betyr ikke det at det er riktig.

– Jeg har bodd på øyene og stortrivdes. Butikkene deres har alt en vanlig skandinavisk butikk har. Det er ikke noe behov for å spise hval, sier Burnett til VG.

I flere år har hun protestert foran den japanske embassaden, mot slaktingen av delfiner og hval i Taiji i Japan.

– Dette er veldig kjent for verden, men folk i Skandinavia ser ikke ut til å vite at det samme skjer så nærme deres hjem, på Færøyene.

Mener hvalene traumatiseres

Hun forteller at grindhvaler er følsomme dyr som lever i veldig komplekse sosiale strukturer.

– Ofte har de en utvidet familie på 100–200 individer. De er så lojale at hvis en hval blir fanget, vil ikke de andre forlate den, slik at alle blir fanget og drept.

Utrolig video:Her svømmer grindhvalene under båten

Dyrebeskyttelsen Norge er naturligvis ikke ukjent med hvalfangstradisjonen på Færøyene.

De mener det oppleves svært traumatisk for grindhvalene.

– Når jeg ser slike bilder reagerer jeg med fortvilelse og sterk bekymring på dyrenes vegne. Denne jakten er svært urovekkende med tanke på dyrevelferdshensyn. Jaktmetoden i seg selv, hvor de drives inn i flokker, må oppleves som svært stressende for dyrene, sa Linda Rognli til VG i forbindelse med en sak om hvalfangsten på Færøyene i 2011.

– Det er engang slik slakting foregår

Ordførerkandidat for Karlsøy Arbeiderparti, Eskild Johansen, mener organisasjonen Sea Sheperd er mer opptatt av å bruke metoder som skaffer dem inntekt, enn det er av å nå miljømål.

– Hvalfangsten i Nordatlanteren er ingenting i sammenligning med de virkelig store miljøsakene, som utslipp av radioaktivt avfall eller overfisking, sier Johansen til VG.

Han mener det ikke er noe mer inhumant å slakte hval slik de gjør på Færøyene enn annen type slakting av dyr.

– Det ser kanskje veldig blodig ut, men det er engang slik slakting foregår. De som driver med denne formen for slakting har gått på kurs, og vet hva de driver med. Å finne en hovedpulsåre og skjære over den, er en måte man har avlivet dyr på i alle kulturer i mange generasjoner, sier han.

– Bærekraftig

– Slakting av grindhval og vågehval er svært bærekraftig for miljøet i havet. I tillegg er dette en lang og kulturelt viktig tradisjon på Færøyene, på samme måte som elg- og rypejakt er viktig for oss nordmenn, sier Johansen.

Johansen mener Sea Shepherd baserer seg på en forståelse av naturen fra Mellom-Europa.

– De bruker virkemidler som skal gi oss en forståelse av at hvalen er et intelligent og opphøyd dyr, og at å slakte en hval nesten kan sidestilles med å drepe et menneske.

–Vi sitter og spiser hamburgere på restauranter, uten å bry oss med hvordan dyret ble slaktet. Det er ikke noe annerledes å slakte en hval enn et hvilket som helst annet dyr, sier Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder