President Erdogan sier han ble forsøkt bombet: – Dere som står bak dette skal få betale dyrt

Varsler «rensing» av militæret

Tyrkias folkevalgte president Recep Erdogan varslet at han ville slå tilbake med full kraft mot dem som forsøkte å styrte ham i kuppforsøket natt til lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter å ha sirklet over Istanbul i et fly i flere timer landet Erdogan på Istanbuls flyplass Atatürk like etter klokken 02.00 lørdag morgen.

Dette har skjedd: Militæret gjør kuppforsøk i Tyrkia

Der ble han tatt imot av en stor og jublende folkemengde.

Rundt en time senere holdt han en improvisert pressekonferanse inne i flyplassterminalen.

– I kveld har det vært noen hendelser. Og dessverre har det skjedd innad i vårt militær. En liten gruppe har angrepet samholdet og integriteten i vårt land. Dette er forrædere. De ansvarlige skal betale, sa Erdogan.

Les også: Norsk ekspert venter at Erdogan erklærer seier

– Jeg er øverstkommanderende

Han understreket at han mener han er den eneste legitime lederen av Tyrkia.

– Det er én president valgt av folket, og de kan ikke komme bort fra at jeg er øverstkommanderende. Det er det som er den legitime makten. Rett over oss flyr F16-fly. Vi kjøpte de flyene for å beskytte landet vårt mot fiender. Kan dere forestille dere at de nå flyr over denne flyplassen for å hindre at sivile fly lander og letter? De flyr her nå for å hindre at noen bomber her. De har bombet stedet jeg var på. De forsøkte å bombe meg, men da hadde flyet mitt allerede lettet, sa Erdogan.

Erdogan sier hans generalsekretær ble bortført av kuppmakerne, og at det ikke er noen informasjon om hvor stabssjefen for landets væpnede styrker befinner seg.

Les også: Roping og skudd hørt i TV-redaksjon

Så henvendte han seg direkte til kuppmakerne:

– Dere har kanskje hatt venner i kommandokjeden i våre styrker. Noen av de var ikke lojale til dette landet. De tok ordre fra andre. Det er selvsagt ikke akseptabelt at dere retter våpen mot deres egne søstre og brødre. Dere skal få betale dyrt for dette, tordnet presidenten.

Artikkelen fortsetter under bildet

UTENFOR FLYPLASSEN: Flere tusen mennesker samlet seg for å demonstrere utenfor Ataturk-flyplassen i Istanbul natt til lørdag. Foto: REUTERS/Huseyin Aldemir

– Vi skal rydde opp i militæret

Han varslet kraftfulle tiltak mot militæret.

– Vi skal renske opp i dette. På samme måte som vi håndterte terrorangrepet og ryddet opp, så skal vi rydde opp i militæret. Vi har kalt dem en væpnet terrorgruppe. Har ikke det blitt bekreftet nå? De bruker landets våpen til å angripe landet, sa han, og la til:

– Vi gir aldri opp landet vårt til inntrengere og forrædere, sa Erdogan.

Presidenten ga også uttrykk for at han mener å ha folkets støtte.

– Klokken er snart halv fem her i Tyrkia. Millioner av mennesker er i gatene og venter på hvordan dette skal ende. Derfor kommer jeg til å være her og sørge for at de som kom i gatene med stridsvogner blir sendt ut og tatt hånd om.

Les mer: Norske Erdogan (36): – Spent på hva dette fører med seg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder