SHORTS SOM PROTEST: Her bruker en gruppe tyrkiske demonstranter shorts og har slagord som «ligg unna shortsen min» for å vise støtte til sykepleieren Aysegul Terzi som ble sparket i ansiktet da hun gikk i shorts på bussen. Foto: AP

Tyrkere i shorts-protest mot kvinnevold

Sier nei til «moralpoliti»

ISTANBUL (VG) Her protesterer tyrkere i Istanbul i shorts, for å fordømme angrepet på en kvinne som gikk i shorts på bussen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sykepleieren Aysegul Terzi (23) gikk kledd i shorts da en mann angrep henne på en offentlig buss, sparket henne i ansiktet og skjelte henne ut – mens andre passasjerer ble sittende og se på.

Terzi anmeldte voldshendelsen og delte sin historie i sosiale medier, noe som fikk stort gjennomslag.

Mannen innrømmet forholdet, men ble først løslatt av retten, noe som resulterte i debatt om et «moralpoliti» er i ferd med å vokse frem i Tyrkia.

PROTEST: «Jeg bruker shorts, det kan du ikke hindre meg i», er budskapet fra denne tyrkiske kvinnen i Istanbul. Foto: AP

Søndag var det støtteaksjon for voldsofferet i Istanbul, der flere av deltagerne uttrykte frykt for at lignende hendelser skal gjenta seg, og at alles rett til å kle seg som de selv ønsker skal bli svekket.

Økt splittelse

– Akkurat som at vi respekterer andre kvinner som bruker hodeplagg, eller menn som bruker turban, forventer vi samme høflighet tilbake hvis vi bruker shorts, sier regnskapsføreren Saadet Yesi til nyhetsbyrået AP.

En annen deltager, Akin Ozcan Aksoy, sier hun frykter at Tyrkia går i en retning der denne type voldshendelser blir mer fremtredende. Debatten om klesbruk går nemlig rett inn i den splittelsen som har vokst frem mellom ulike lag i den tyrkiske befolkningen, rundt religionens plass i samfunnet.

Voldsmannen har vedgått at han reagerte som ha gjorde fordi han oppfattet kvinnens shortsbruk som et angrep på hans religiøse verdier.

Men, det har også kommet fram at han har hatt en psykisk lidelse: Han har forklart i avhør at han har en bipolar lidelse, og at han mistet besinnelsen delvis grunnet dette.

«I strid med min tradisjon»

Han har også vist til at han mener at kvinnens bekledning i shorts er mot islamsk lov, og at «hun gikk kledd i strid med min tradisjon».

– Jeg slår dem som kler seg på en slik fornærmende måte, og mener at staten bør straffe dem som går slikt kledd, skal han ha sagt i avhør.

Gjerningsmannen, som er navngitt og avbildet i flere tyrkiske medier, ble i forrige uke fengslet på nytt, og er tiltalt for «å spre hat og fiendskap i befolkningen», skriver Hürriyet. Voldsofferet reagerte kraftig på at mannen først ble løslatt, og skrev følgende:

«Han sier at han angriper dem som ikke kler seg på riktig vis, og så løslates han? Hvor er rettferdigheten? Må jeg bli drept før noen reagerer?».

I de siste ukene har lignende hendelser i flere byer fått mye oppmerksomhet, og det er dannet mange nye grupper som tar opp kvinners rettigheter.

Saken har fått så stor oppmerksomhet at Tyrkias sosial- og familieminister Fatma Betül Sayan Kaya har ringt til voldsofferet for å love at saken tas på alvor, og har uttalt at det skal settes i gang en gransking som ser på lignende hendelser.

PS: Tyrkia hadde fram til 2010 et forbud mot at kvinner brukte religiøse hodeplagg i landets universiteter, og fram til 2013 gjaldt det samme forbudet i den offentlige administrasjonen. Nylig ble det tillatt å bruke religiøst hodeplagg for kvinner i politiet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder