Video skal vise gjerningsmann rope: «Jeg ble mobbet i syv år»

Ti personer døde

MÜNCHEN (VG) Denne mobilvideoen viser angivelig 18-åringen som sto bak skytingen i München, rope mens han står på et tak. Der skriker han blant annet at han ble mobbet i syv år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ni personer, i tillegg til gjerningsmannen, er bekreftet omkommet etter skytingen i München fredag. Mannen på videoen skal være den samme som åpnet ild med håndvåpen på forbipasserende på et kjøpesenter.

Münchens politimester Hubertus Andrä opplyste under en pressekonferanse natt til lørdag at den antatte gjerningsmannen bak skytingen i byen er en 18 år gammel tysk-iraner fra München. Motivet er fortsatt uklart, sier Andrä.

I mobilvideoen skimtes en mann som spaserer rundt på en parkeringsplass, som er på taket av en bygning i Riesstraße. Det er et lite stykke unna kjøpesenteret Olympia-Einkaufszentrum som ligger i området Moosach ved Olympiastadion.

Det er uklart om parkeringsplassen tilhører kjøpesenteret hvor skytedramaet startet like før klokken 17.50 fredag kveld.

Gjerningsmann: «Mobbet i syv år»

Videoen viser gjerningsmannen som har en dialog med menneskene rundt. Der kommer det fram at 18-åringen tidligere skal ha blitt mobbet.

Gjerningsmann: På grunn av folk som dere har jeg blir mobbet. I syv år.

Mann: Ditt rasshøl, din jævel.

Gjerningsmann: Og nå må jeg kjøpe et våpen, for å skyte dere.

Mann: Noen burde ta hodet ditt, ditt rasshøl.

Mann to: Jævla tyrkere.

Mann: Jævla sothue (så noe uforståelig). Han har et ladet våpen. Noen må ringe snuten. Jævelen.

Gjerningsmann: Jeg er tysk.

Mann: Du er en jævel. Det er du.

Gjerningsmann: Hold opp med å filme meg!

Mann: Hva er det som gjør deg tysk da?

Gjerningsmann: Jeg er født her.

Mann: Nja, og? Hva gjør du for noe faenskap?

Gjerningsmann: Jeg har vokst opp her, i drabantbyen, i (… uforståelig…). Jeg var til behandling i Giesing (bydel sør i München).

Mann: Behandling, ja. Du hører til i psykiatrien, ditt rasshøl.

Gjerningsmann: Jeg har ikke gjort noen ting. Hold kjeften din!

Mann: Din jævel, du…. (så roper han mot noen andre) Hey, han løper rundt her. Han har et skytevåpen.

Så faller de første skuddene.

Skytingen på kjøpesenteret

Skytingen skal ha skjedd utenfor McDonalds i Hanauer Straße, så videre i Riesstraße og deretter inne på kjøpesenteret Olympia-Einkaufszentrum.

Mannen på taket er kledd i nøyaktig samme klær som skyteren, og har de samme røde stroppene over brystet.

Politiet sier det ikke skal være noen indikasjoner på at angrepet var en islamistisk terrorhandling, melder Reuters.

Terrorforsker Magnus Ranstorp uttalte til VG at han ikke tror angrepet er knyttet til terrororganisasjonen IS, og at det er noe «merkelig med angrepet og detaljene rundt skytingen». På politiets pressekonferanse mandag ettermiddag ble det opplyst om at hendelsen ikke ser ut til å ha noe med IS å gjøre.

Sikkerhetskilder sier til nyhetsbyrået DPA at gjerningsmannen skal ha forherliget skoleskyteren i Winnenden i 2009 og spilt skytespill.

SAMME KLÆR: Bildet til venstre viser gjerningsmannen ved kjøpesenteret, mens bildet til høyre er fra videoen mens han roper på taket. Man ser at gjerningsmannen har på seg samme klær på begge bildene.

Tysk avis: Flere unge blant de drepte

Kvinnen, som bare navngis som Lauretta, sier videre til CNN at gjerningsmannen skal ha ladet våpenet på toalettet, og deretter drept barn som satt og spiste:

– Jeg hørte noe som lignet en alarm, og så «bom, bom bom». Han fortsatte å drepe barna. Barna som satt og spiste. De kunne ikke løpe.

Kvinnens opplysninger er foreløpig ikke bekreftet av offisielle kilder.

Bayerischer Rundfunk melder lørdag at ofrene etter angrepet hovedsakelig er unge mennesker i alderen 14 til 21 år. Det er ifølge kringkasteren seks gutter og to jenter. En kvinne på 45 år skal også være blant de drepte.

- Hjertet mitt er knust

Et blomsterhav i München vokser til støtte for ofrene. Mange hadde tårevåte øyne da to små jenter kom for å legge ned blomster tidligere i dag.

Pham Kim (56), som opprinnelig er fra Vietnam, men har bodd i Tyskland i 25 år, la ned to vakre, rosa buketter.

– Datteren på 22 år min jobber i en butikk på kjøpesenteret der dramatikken foregikk. Da jeg fikk høre om angrepet, prøvde jeg å ringe henne utallige ganger, men hun tok ikke telefonen. Jeg bestemte meg for å reise ned for å lete etter henne, men sønnen min stanset meg, sier Kim til VG.

Han forklarer at han én time senere fikk en telefon fra selskapet datteren arbeidet for, og fikk beskjed om at alt var bra med henne.

– Jeg kan ikke beskrive den lettelsen jeg følte da jeg hørte det. Men hjertet mitt er knust for ofrene og alle de som har mistet noen: En sønn, datter, mor eller far. Om to-tre uker vil byen gå tilbake til det normale. Men vi vil aldri glemme dette.

Gjerningsmannen handlet alene

Situasjonen i München var en stund høyst uklar, men det er bekreftet at minst ti personer er døde. Politiet undersøkte fredag kveld om en av de døde er en av gjerningsmennene. Rundt klokken 01.30 natt til lørdag uttalte de at de mener dette var gjerningsmannen, og at han handlet alene. Ingen andre er pågrepet etter skyteepisoden.

Det var det tyske magasinet Focus som først siterte en politikilde som sa at en av de antatte gjerningsmennene hadde skutt seg selv.

På en pressekonferanse lørdag formiddag sier politiet at det ikke finnes indikasjoner på at flere enn den ene avdøde gjerningsmannen var involvert.

– Angrepet er ikke på noen måte knyttet til temaet flyktninger. Gjerningsmannen er 18 år, født og oppvokst i München. Rommet hans er gjennomsøkt, og det ikke noe som skulle tyde på en forbindelse til IS, sier politisjef Hubertus Andrä.

En talsmann for politiet i München sier til nyhetsbyrået Reuters at den niende personen som ble funnet død befinner seg rundt en kilometer fra der angrepet fant sted.

Er du i München? Ta kontakt med VG.

Omtales som «terrorsituasjon»

Alle i München bes om å unngå offentlige steder og T-banen. Politiet oppfordrer folk til å holde seg hjemme. De omtaler det som en «akutt terroristsituasjon».

Hovedjernbanestasjonen i München er evakuert. Fra før er også all trafikk med T-bane, trikk og buss stanset.

VG Direkte: Her får du de siste oppdateringene om München

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder