35 jordskjelvofre stedt til hvile: Her tar familien farvel med Marisol (6)

ASCOLI PICENO (VG) Vanligvis fylles idrettshallen av glade ungdommer. I dag var den fylt av sørgende mennesker og trekister prydet av blomster og siste hilsener.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Letingen etter savnede pågår fortsatt i ruinene etter jordskjelvet i Italia natt til onsdag. De siste dagene har dødstallene bare fortsatt å stige: Lørdag ettermiddag bekrefter italienske myndigheter at 290 personer er bekreftet omkommet.

I dag tar de pårørende et siste farvel med 35 av de døde i byen Ascoli Piceno, hvor det blir arrangert statlig begravelse for flere av dem som døde i Arquata del Tronto og landsbyen Pescara del Tronto like ved.

I hallen står kistene prydet med portrettbilder av mennesker som ikke lenger lever. To av dem er malt hvite og tilhører to av barna som mistet livet i jordskjelvet, melder BBC.

To og en halvtime etter at seremonien startet ble de 35 kistene båret ut av idrettshallen. I den aller fremste hvite kisten lå seks år gamle Marisol Piermanzi.

Les også: Her blir en tiåring reddet ut av ruinene

VG er tilstede på utsiden av idrettshallen der seremonien har foregått lørdag. I forkant strømmet dresskledde menn og mørkkledde kvinner til. Det var tydelig at sorgen var stor blant mange. Lange klemmer ble delt ut. Utsiden av hallen var pyntet med store blomsterkranser. Mange av gjestene hadde også med egne kranser og blomsterbuketter inn.

På den ene kransen står den enkle påskriften «Mamma».

På utsiden står likbilene på rekke og rad.

FARVEL: Kirkene i landsbyen var for liten, så begravelsen og seremonien var flyttet til en idrettshall i landsbyen der hundrevis av sørgende deltok i en fellesseremoni. Foto: Alberto Pizzoli AFP

Nå begynner sorgen etter jordskjelvet: – Fremtiden? Jeg vet ikke

Presidenten deltar

Seremonien startet klokken 11.30 da et følge med biskopen, flere prester, og altergutter kom gående til stedet. De ble møtt med respektfull stillhet av de flere hundre som har møtt opp utenfor hallen for å vise sin respekt for de døde. En time senere kom følget av sørgende ut med presten og de kirkelige representantene først.

Biskop Giovanni d'Ercole ber de mange berørte om ikke å miste motet.

– Sammen skal vi gjenskape liv i samfunnet vårt, gjennom våre tradisjoner og fra dødens ruiner, sier biskopen ifølge BBC.

Det er på grunn av det store antallet som hadde felles begravelse at den ble holdt i en idrettshall like ved sykehuset Mazzoni. Ingen av kirkene i byen er store nok. Men selv ikke idrettshallen var stor nok for alle som ønsket å være der. Derfor var en storskjerm som viste seremonien direkte satt opp på et torg i nærheten.

VG-kommentar: «En av Italias vakreste byer jevnet med jorden»

Da en skadet person i rullestol ble trillet ut av idrettshallen ble han møtt med spontan applaus fra de fremmøtte som ville vise sin støtte i en tung tid. Applaus brøt også ut da den første kisten – en hvit barnekiste – ble løftet ut av idrettshallen. Bak gikk familien.

HJERTESKJÆRENDE: Mange har mistet noen av sine i landsbyene rundt Ascoli Piceno. Foto: AP

Like etter kom statsminister Matteo Renzi ut. Han ble møtt av buing og sinte tilrop fra enkelte av de fremmøtte.

VG I ITALIA: Jostein Matre og Mattis Sandblad (foto) Foto: LUCA SOLA

Få innsikt: Derfor opplever Italia flere jordskjelv

President Sergio Mattarella og statsminister Matteo Renzi er blant dem som deltok under seremonien. I forkant hadde presidenten flydd over de jordskjelvrammede områdene i helikopter, for selv å se de enorme skadene i de mange landsbyene i området.

Presidenten tok seg tid til å hilse på noen av de pårørende utenfor idrettshallen da han kom ut en drøy halvtime etter at seremonien offisielt var over.

Tilstanden er fortsatt kritisk for flere av de nærmere 400 som ble skadd i skjelvet.

Se sjokkbildene: Her forsvant byen

Kritiske spørsmål

Regjeringen i Italia har besluttet å erklære nasjonal sørgedag i dag. Det blir flagget fra halv stang på alle offentlige bygninger.

I kjølvannet av jordskjelvet har flere stilt kritiske spørsmål rundt hvorvidt regionen hadde god nok beredskap til å kunne håndtere sterke jordskjelv. Ifølge avisen la Republica skal påtalemyndigheten i den rammede regionen utrede om det er noen som må stilles ansvarlig. Innenriksministeren i landet avviser på sin side at redningsarbeidet ikke har fungert.

– Hadde det ikke fungert måtte jeg ha unnskyldt meg overfor alle italienere. Vi skal se på ansvaret, men hjelpearbeidet har fungert, sier Alfano.

Statsminister Matteo Renzi har så langt innvilget 50 millioner euro til gjenoppbygging av de jordskjelvrammede områdene, og han har også lansert et initiativ som han kaller «italienske hjem».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder