HYLLES: I San Francisco har Snøhetta laget et ti etasjers tilbygg til det opprinnelige SFMOMA-museet. Utvidelsen gjør museet til en av USAs største for samtidskunst. Foto: Henrik Kam/SFNOMA

Snøhettas nye kunstmuseum vekker oppsikt i USA

Nybygg til 2,5 milliarder kroner

LOS ANGELES (VG) Det norske arkitektfirmaet Snøhetta hylles for sitt nye storverk i San Francisco, nybygget til  prestigemuseet SFMOMA.

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

San Fransisco Chronicle kaller det «norske» bygget «en triumf». VOGUE betegner det som «extraordinary», mens LA Times vier tre sider til museet. Selv de røde, rosa og sjokklilla toalettene skaper begeistring på nettstedet Curbed.

Om to uker gjenåpner SFMOMA i San Francisco etter flere års renovering og nybygging. Nytt er et ti etasjers høyt bygg med en fasade i glassfiber integrert i det gamle museet, som ligger midt i sentrum av storbyen. Det «gamle» galleriet fra 1995, er tegnet av den kjente sveitsiske arkitekten Mario Botta.

Prislappen for «oppussingen» kom på 2,5 milliarder kroner. De siste dagene har presse og kritikere fått slippe til, og reaksjonene hittil er svært positive.

Les også: Her er fremtidens turisthytte

Museet er et av verdens mest prestisjetunge utstillingsplasser for moderne kunst. SFMOMA er også søstermuseet til MOMA i New York.

Det var en økende publikumstilstrømning samt museets stadig voksende samling som gjorde at SFMOMA så seg nødt til å bygge ut. Planene om utvidelse ble annonsert i 2009. Et år senere var det klart at Snøhetta hadde fått det prestisjefylte oppdraget.

Les også: Calvin Klein hyller operaen

Når SFMOMA åpner for publikum 14. mai er museet dobbelt så stort og har nesten tre ganger så mye utstillingsareal. Dette gjør museet til et av de største samtidskunstmuseene i USA, også større en MOMA i NYC.

LEVENDE VEGG: Museet har Bay Area-områdets største levende vegg som består av 16 000 ulike levende planter. Foran veggen pryder en skulptur av Alexander Calder. Foto: Fredrik Kam/SFMOMA Foto:

Å utvide såpass mye i et trangt bysentrum var ingen lett oppgave. Snøhetta måtte blant annet rive en brannstasjon som lå nært det gamle museet og bygge den opp på ny, fortelles det på prosjektets hjemmeside.

Konstruksjonen er også laget slik at man får mer gulvareal dess høyere opp i bygget man kommer.

Les også: Obama på åpningen av Ground Zero-minnesmerke

Et annet kjennetegn ved bygget er de romslige fellesområdene i første etasje der flere kjente verk står utstilt, som Richard Serra´s kjente «Sequence». Med sine store glassvinduer kan verkene også sees fra gaten.

GLASSFIBER: Fasaden på det 10 etasjers høye bygget består av over 700 ulike plater av glassfiber som gjør det reflekterer og forandres i takt med det omskiftelige været i San Fransisco. Foto: Fredrik Kam/SFMOMA

Snøhetta har hatt fokus på å lage et bygg med fokus på resirkulering av vann og bruk av LED-lys. Museet har også den største levende veggen i San Fransisco-området med over 16 000 planter, som SFMOMA betegner som et levende kunstverk.

San Fransisco ligger i et område med omskiftelig vær og stadige jordskjelv. Ved å benytte glassfiber i fasaden har Snøhetta laget et museum som er lett i toppen og tungt fundamentert i bunnen. Det er første gang de bruker glassfiber og de over 700 spesialkonstruerte glassfiberplatene reflekterer lyset i det omskiftelige været.

Les anmeldelse av Operaen i Oslo: - På grensen til et mesterverk

Snøhetta har allerede en betydelig mengde prestisjebygg på cv´n. Deriblant biblioteket i Alexandria, paviljongen ved World Trade Center til minne om 11.september og operaen i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder