Selvmordsangrep på flyplassen i Brussel

To selvmordsbomber ble utløst i innsjekkingsområdet på flyplassen i Brussel ved 8-tiden tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Angrepet på flyplassen Zaventem fant sted ved innsjekkingen i avgangshallen ved 8-tiden tirsdag morgen. Den første bomben ble utløst ved en skranke hvor reisende betaler for overvekt, opplyser Anthony Deloos i Swissport til nyhetsbyrået AP. Den andre bomben eksploderte nær Starbucks.

Statsadvokaten bekrefter at eksplosjonene var utløst av selvmordsbombere.

Flere belgiske medier melder at minst 13 mennesker er drept og 35 er skadd i angrepet på flyplassen. Offisielt har belgiske helsemyndigheter bekreftet at ti personer er drept og 30 såret.

I etterkant av selvmordsangrepet er det rapportert om fire eksplosjoner på t-banestasjoner i Brussel. Også her er det en rekke drepte.

Bilder fra flyplassen viser store ødeleggelser. Vitner forteller til det belgiske nyhetsbyrået Belga at det ble ropt på arabisk og avfyrt skudd i forkant av eksplosjonene.

– Jeg var på innsiden av flyplassen da den første bomben eksploderte. Umiddelbart etterpå eksploderte den andre bomben bak meg. Det var blod overalt. Rundt ti-femten mennesker lå døde på gulvet. Det var grusomt, forteller studenten Claudio (25) fra Brussel til nettavisen HLN.

Flyplassen er nå stengt og Belgia har hevet terrorberedskapen til høyeste nivå. EU har beordret alle ansatte i den belgiske hovedstaden om å holde seg innendørs. Grensen mellom Belgia og Frankrike er stengt.

Så sent som mandag advarte myndighetene i Belgia om at pågripelsen av Paris-terroristen Salah Abdeslam, kunne utløse hevnangrep fra andre terrorceller.

– Dette nettverket er fortsatt aktivt, sa Belgias innenriksminister Jan Jambon.

VGTV DIREKTE: De ferskeste oppdateringene får du i VG Direkte

Svenske Dagbladets korrespondent Teresa Kuchler befant seg på flyplassen.

– Det var først en liten eksplosjon og deretter en større ved innsjekkingsskranken. Hele bygget ristet, det var røyk overalt og det lå mennesker på gulvet inne i terminalen, forteller Kuchler.

Norske Johan Tandberg, som befant seg på flyplassen, fikk beskjed om de måtte evakueres på grunn av en bombetrussel.

– Folk løper rundt og vet ikke hva som skjer, sa Tandberg til VG i 08.15-tiden.

– Terminal B blir tømt for mennesker. Vekterne løper rundt og vet ikke hva som skjer.

Utenriksdepartementet har løpende kontakt med den norske ambassaden i Belgia for å kartlegge om nordmenn er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl.

- Den norske ambassaden i Brussel jobber med å få oversikt over situasjonen, sier hun til NTB.

Sky News-reporter Alex Rossi forteller at han befant seg iTax Free-butikken på flyplassen da han hørte to kraftige eksplosjoner.

– Jeg kunne kjenne at bygningen beveget seg, og det kom røyk og støv, sier han til sin egen kanal.

Oslo politidistrikt opplyser har de har iverksatt tiltak som følge av terrorangrepene i Brussel.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de følger situasjonen i Belgia og vurderer om det påvirker trusselbildet i Norge, men at de foreløpig ikke har opplysninger som tilsier det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder