Skulle vært fengslet i desember - saken ble utsatt

Bilbombe var hevn for angrep på kurdisk by

SELVMORDSBOMBER: Dette bildet er sluppet av den kurdiske gruppen TAK, og skal vise selvmordsbomberen Seher Çağla Demir. I desember møtte hun i retten - men saken mot henne ble utsatt. Foto: Afp

Denne kvinnen (24) skal ha vært selvmordsbomber i Ankara

ISTANBUL (VG) Dette er Seher Çağla Demir. Hun skal være én av de to selvmordsbomberne som drepte 37 mennesker i Ankara.

Artikkelen er over fire år gammel

Allerede søndag kveld, bare timer etter angrepet i Ankara, kom påstanden om at terrorister med en tilknytning til kurdiske PKK stod bak. Dagen etter begynte detaljer å lekke ut som viste hvorfor tyrkiske myndigheter mente å være sikre:

Én av terroristene, en kvinne på 24 år, ble identifisert gjennom fingeravtrykk funnet på hennes avrevne hånd.

Torsdag ble altså 24 år gamle Seher Çağla Demir identifisert som selvmordsbomberen i Ankara. Gruppen Kurdiske Frihetshauker (TAK) sier de står bak angrepet som drepte 37 mennesker søndag kveld, og skadet 125. De har også publisert et bilde av Demir på sine hjemmesider.

Les også: Frykt og raseri blant sørgende i Ankara

Det regimevennlige nyhetsbyrået Andalou skriver at hun sluttet seg til organisasjonen TAK i 2013. Det er gruppen selv som tar på seg ansvaret via en melding på sin egen nettside, skriver den tyrkiske avisen Hurriyet.

«13. desember ble et selvmordsangrep utført på gatene av hovedstaden i den fascistiske tyrkiske staten. Vi tar ansvar for dette angrepet», skriver TAK.

I retten

Demir var i retten for en terrortiltale i desember, men saken ble utsatt.

Det skal ha vært en mann som kjørte selvmordsbilen sammen med henne - men han er ikke identifisert.

TAK tok også på seg ansvaret etter selvmordsangrepet mot en militær konvoi i Ankara i februar da 28 mennesker døde. Gruppen skriver at angrepet var hevn for kurdere som er drept og brent av tyrkiske myndigheter i byen Cizre.

Byen ligger sørvest i Tyrkia, tett på grensen til Syria, ikke langt fra de nordlige delene av de IS-kontrollerte områdene nord i Irak. Minst 145 mennesker har blitt drept av tyrkiske styrker i Cizre de siste ukene. Byen ligger i regionen Diyarbakir der det har vært portforbud lenge.

Hovedfiende

Gruppen TAK skal ha sprunget ut av det kurdiske partiet PKK, men det er uklart hvor sterke båndene er til PKK i dag. PKK er en av den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogans hovedfiender. Samtidig er PKK og den syriske søsterorganisasjonen YPG svært viktige for USA i kampen mot IS.

Selvmordsbomberen sprengte seg selv ved Ankaras knutepunkt for kollektivtrafikk ved 18.30-tiden søndag. Avisen Yeni Safak skriver at tyrkiske myndigheter har arrestert kurdere med tilknytning til partiet PKK over hele landet.

Onsdag kveld var det pågrepet minst 73 personer i sammenheng med bombeangrepet. Blant dem er minst ni advokater. En av dem skal være Hüseyin Boğatekin, som skal ha vært advokaten til den identifiserte selvmordsbomberen.

Demir ble ifølge tyrkiske myndigheter født i 1992 og kommer fra byen Kars som ligger ved grensen til Armenia. Hun skal ha vært tiltalt sammen med flere andre kvinner for sitt medlemskap i PKK.

Stenger ambassade

Onsdag formiddag ble det kjent at Tyskland stenger sin ambassade og andre tyske institusjoner i Tyrkia på grunn av indikasjoner om et nært forestående angrep, opplyser utenriksdepartementet i Berlin.

Ambassaden i hovedstaden Ankara, samt generalkonsulatet og en tysk skole i Istanbul vest i Tyrkia holder stengt torsdag på grunn av den mulige trusselen, opplyser det tyske utenriksdepartementet uten å utdype ytterligere, skriver NTB.

Allerede tirsdag ble tyske borgere advart om et mulig umiddelbart forestående angrep i Ankara.

Les også: Tyrkia forbereder hevn etter bomben

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder