FRONTFIGUR: Abu Omar al-Shishani står her sammen med IS talsmann al-Adnani (sladdet av IS selv) og flere krigere i en video som ble offentliggjort i fjor sommer. Foto:-,Afp

Her er IS-lederne USA jakter på

De er sentrale brikker i den daglige driften av historiens største terrororganisasjon.  Nå tilbyr USA 20 millioner dollar i belønning for informasjon som kan bidra i jakten på de fire IS-lederne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Før ble han bare kalt Tarkhan. Det er navnet foreldrene ga til gutten som vokste opp i den rolige landsbyen Jokolo i Georgia.

Nå kaller han seg Abu Omar al-Shishani. Et sted i Syria eller i Irak opererer han i skjul, mens USA og deres anti-IS-koalisjon jakter ham fra luften. Georgieren er i dag Den islamske statens øverste militære leder.

Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, som er hans fulle navn, er en av IS-lederne USA nå går til nye lengder for å pågripe eller drepe:

Amerikanerne tilbyr opptil 20 millioner dollar i belønning for informasjon som kan bidra i jakten på fire toppledere i den hensynsløse terrorhæren.

Summen tilsvarer drøyt 150 millioner kroner og fordeler seg slik på fire navngitte IS-ledere, ifølge USAs utenriksdepartement:

FRA GEORGIA: Abu Omar al-Shishani Foto:,Ap

Abu Omar al-Shishani: 38 millioner kroner

De siste årene har al-Shishani hatt en rekke toppverv i IS: Før han i fjor sommer framsto som øverste militære kommandør, hadde han ansvar for et fengsel i østlige Syria som holdt en rekke utenlandske gisler i fangenskap. I mai 2013, etter å ha sverget troskap til IS-lederen Abu Bakr al-Bagdahdi, fikk han ansvaret for gruppas militæraksjoner i nordlige Syria i byer som Aleppo, Raqqa og Idlib.

Han hadde også et spesielt ansvar for IS sine mange tsjetsjenske krigere. De kamperfarne krigerne fra Kaukasus utgjør nå en av de sterkeste grupperingene av fremmekrigere i IS. Over 1500 russere skal per i dag være medlemmer.

I et intervju Daily Beast gjorde med al-Shishanis far i fjor høst, i Georgia, sa han:

– Min sønn er en av lederne i det islamske kalifatet, og jeg dør her, av fattigdom!

En gang etter at han hadde reist, ba sønnen sin kristne far om å bli med til Syria.

– Han sa til meg: «I Syria vil du leve som om du er i paradis». Jeg svarte: «Du kan spare paradiset til deg selv. Jeg blir hjemme»

Fremmedkrigere i Syria i VG-intervju:Derfor ble vi IS-krigere

TALSMANNEN: Abu Mohammed al-Adnani. Foto: Ap,

Abu Mohammed al-Adnani: 38 millioner kroner

En annen sentral IS-leder USA nå jakter, er Abu Mohammed al-Adnani, gruppas offisielle talsmann. Det var al-Adnani som erklærte kalifatets opprettelse i slutten av juni 2014. Han ble født i Aleppo-provinsen i Syria i 1977, med fødenavnet Taha Sobhi Falaha. al-Adnani er også en veteran av motstandskampen mot USA i Irak, fra årene etter invasjonen i 2003.

Tariq Bin-al-Tahar Bin al Falih al-‘Awni al-Harzi: 23 millioner kroner

ANSVAR FOR FREMMEDKRIGERE M.M: Tunisieren Tariq Bin-al-Tahar Bin al Falih al-‘Awni al-Harzi. Foto: Ap,

Tunisiske al-Harzi har vært travel siden han ble medlem av IS i 2013.

Han regnes nå for å være IS' offisielle Syria-ansvarlige, en posisjon han har hatt siden midten av 2014. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet er det al-Harzi som har ansvaret for å rekruttere og fasilitere flommen av fremmedkrigere som reiser fra hele verden for å kjempe i den såkalte hellige krigen. Endel av hans første oppgaver for terrororganisasjonen var å opprette treningsleirer i grenseområdene mot Tyrkia, der fremmedkrigerne fikk våpentrening før de reiste videre inn i Syria.

Senere fikk al-Harzi ansvaret for gruppens selvmordsbombere og planleggingen av selvmordsaksjoner. I tillegg har han fasilitert pengeflom fra rike donorer i Gulf-regionen og våpenleveranser fra krigsherjede Libya.

Bakgrunn (VG+):Slik ble han verdens farligste

Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli: 53 millioner kroner

VAR MED FRA STARTEN: Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli. Foto: Ap,

Irakeren al-Qaduli, som ble født i Mosul i 1957 er veteran i ekstremisme. I 2004 ble han medlem i gruppen som den gangen kalte seg «al-Qaida i Irak», grunnlagt av jordaneren Abu Musab al-Zarqawi. Dette er forløperen til dagens IS, og var en av USAs verste fiender i tiden som fulgte okkupasjonen. I 2006 endret de navn til ISI (Den islamske staten i Irak).

al-Qaduli fungerte den gangen som gruppens emir i Mosul, Iraks nest største by, som nå, ti år senere, er kontrollert av IS.

Irakeren slapp ut av fengsel i 2012 og reiste da for igjen å bli endel av IS i Syria. Han er nå høyt oppe i IS-lederskapet.

PS: IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi har allerede en amerikansk dusør på inntil 75 millioner kroner hengende over seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder