NOTERER: Journalister i Moskva ser på TV mens den russiske presidenten Vladimir Putin snakker under sin årlige innringningsseanse.

NOTERER: Journalister i Moskva ser på TV mens den russiske presidenten Vladimir Putin snakker under sin årlige innringningsseanse. Foto: Alexander Zemlianichenko Ap

Putin med stikk til Obama på direkten

Presidentene i både Tyrkia, Ukraina og USA fikk gjennomgå av Russlands president Vladimir Putin torsdag.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I det som kan minne om en litt annerledes pressekonferanse svarte Putin torsdag på spørsmål fra befolkningen på direktesendt TV.

Det populære programmet er en årlig begivenhet. Av tre millioner spørsmål ble 80 plukket ut.

Blant spørsmål om presidentens kjærlighetsliv og matvaner, den vanskelige økonomiske situasjonen og andre problemer i landet, ble det også viet tid til utenrikspolitiske spørsmål.

Her benyttet Putin muligheten til å snakke om presidentene i både Tyrkia, Ukraina og USA – alle land som Russland har et mer eller mindre anspent forhold til.

Skrøt av Obama

Blant annet lot han det ikke gå ubemerket hen at USAs president Barack Obama denne uken innrømmet at han feilet i dagene etter president Muammar Gaddafis fall i Libya i 2011.

Putin sa tydlig at han syntes det var modig av Obama å innrømme feilen.

– Bare en veldig sterk mann kan gjøre det, sa han.

Han hevdet også at USA har vært i ferd med å gjøre den samme feilen i Syria – før han raskt la til at Russland og USA nå samarbeider for å løse krisen i landet.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere styrtet presidenten med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land.

Ville ikke velge mellom rivalene

Noen av spørsmålene var mer seriøse enn andre. Da en 12 år gammel jente spurte om hvem han ville reddet først dersom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Ukrainas president Petro Poroschenko var i ferd med å drukne, svarte Putin spøkefullt:

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Hvis noen har bestemt seg for å drukne så er det sannsynligvis umulig å redde dem uansett.

Russisk-støttede styrker kriger i Øst-Ukraina.

Også forholdet til Tyrkia er anspent – særlig etter at Tyrkia skjøt ned et russisk krigsfly ved Tyrkias grense til Syria.

SKUTT NED: Tyrkia hevder tyrkiske F-16-jagere skjøt ned det russiske flyet fordi det var i deres luftrom, mens Russland hevder flyet ble skutt ned av antiluftskyts fra bakken, og at flyet alltid var i syrisk luftrom. Foto: STRINGER, REUTERS / NTB SCANPIX

I en mer alvorlig tone sa han at han anser Tyrkia som en vennlig nasjon, men at landet har «problemer med politikere som har opptrådt uriktig».

Les også: Al-Qaida-krigere i Syria i VG-intervju: Klare til krig mot Putin

Hjalp seerne på direkten

Noen russere ser på det å komme gjennom til Putin på den årlige TV-sendingen som sin eneste sjanse til rettferdighet, skriver The Guardian. To heldige innringere ble viet ekstra oppmerksomhet torsdag.

Blant annet fikk programmets første innringer, en mann som klaget over veistandarden i byen Omsk i Sibir, seg en gledelig overraskelse 52 minutter inn i programmet. Da kunne de nemlig avsløre at myndighetene i byen har lovet å utbedre 21 veier innen 1. mai i år.

Norske Øystein unnslapp granatangrep i Russland: Jeg hadde forsonet meg med at jeg var ferdig

Videre tok det bare noen minutter fra en innringer klaget over ikke å ha fått lønn fra arbeidsgiveren sin, en fiskefabrikk i Sakhalin-regionen, til myndighetene annonserte at de har åpnet etterforskning i saken.

Kristiske til programmet

Ifølge det russiske nyhetsnettstedet RBC er hele showet godt planlagt på forhånd, og de utvalgte får klare instrukser for hvordan de skal stille spørsmålene sine før de går på lufta.

Ole Einar Bjørndalen: Jeg har aldri gitt min støtte til Putins regime

Ingen av spørsmålene var kritiske mot Putin personlig, skriver Reuters. Ansatte ved den statseide TV-kanalen kontrollerte hvem som fikk stille spørsmål på luften.

Kritikerne mener derfor at TV-programmet er designet for å skjule mangelen på demokrati i landet.

Flere barn fikk også muligheten til å stille spørsmål. På direkte spørsmål om hva han ville ønsket seg dersom han fikk utdelt tre ønsker, svarte presidenten at man heller bør jobbe hardt enn å satse på ønsker.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder