HARDE KAMPER: Røyksøyler stiger over byten Nusaybin, på tyrkisk side nær grensen til Syria.
Tyrkiske styrker har kjempet mot kurdiske millitser, både i Tyrkia og Syria. Bildet er tatt søndag 14. februar.

HARDE KAMPER: Røyksøyler stiger over byten Nusaybin, på tyrkisk side nær grensen til Syria. Tyrkiske styrker har kjempet mot kurdiske millitser, både i Tyrkia og Syria. Bildet er tatt søndag 14. februar. Foto: Lefteris Pitarakis , Ap

Tyrkia angriper kurdisk milits i Syria

Tyrkia fortsetter angrepene mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria, til protester fra militsens vestlige støttespillere og regimet i Damaskus.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu angrep tyrkiske regjeringsstyrker søndag den kurdiske militsen i Azaz-området i Aleppo-provinsen for andre dag på rad. Flere militssoldater skal ha blitt drept.

Tyrkias visestatsminister Yalcin Akdogan bekreftet angrepene og viser til at YPG-militsen i deres øyne har gått for langt.

– Tyrkia har også tidligere svart på denne måten. Forskjellen er nå at det er visse bevegelser i regionen. Ved å krysse over til vestsiden av elva Eufrat har YPG krysset vår røde linje, sier Akdogan.

Forvirret? Les VGs store guide til Midtøsten

På frammarsj

I ly av at syriske regjeringsstyrker med russisk flystøtte har innledet en offensiv mot andre opprørere i Aleppo-provinsen, har YPG-militsen tatt kontroll over flere landsbyer og deler av en stor militær flybase den siste uka. Det var dette området tyrkiske regjeringsstyrker angrep søndag.

Kurdiske ledere i området advarer Tyrkia mot å fortsette angrepene og viser til at flybasen tidligere var kontrollert av al-Qaidas forlengede arm, Nusrafronten.

Regimet i Damaskus protesterer også mot Tyrkias angrep, blant annet i et brev stilet til FNs sikkerhetsråd.

Tyrkias angrep på YPG-militsen er en åpenbar innblanding i Syrias indre anliggender og i realiteten støtte til andre opprørsgrupper, heter det i brevet.

Pågående forhandlinger: Håp om våpenhvile

Støttes av USA

Syrias president Bashar al-Assad ga tidlig i borgerkrigen utvidet selvstyre til kurderne nord i Syria, for at de skulle holde mer regimekritiske opprørsgrupper unna. Det har de også gjort.

YPG-militsen har vist seg å være de mest effektive i kampen mot IS og får derfor støtte fra Uvg SA.

Både USA og Frankrike krevde i helga at Tyrkia straks stanser angrepene mot den kurdiske militsen.

Europol: Dette er IS' nye terror-strategi

Lite blide

Tyrkia ser med lite blide øyne på den vestlige støtten til YPG og viser til at militsen samarbeider tett med den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia. Både Tyrkia, USA og EU har PKK på sin liste over terrororganisasjoner.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gått hardt ut mot sine NATO-allierte i Washington på grunn a støtten deres til YPG-militsen.

– Er dere på vår side eller på YPG- og PKK-terroristenes side, tordnet han i en tale.

Fredssamtalene: Kurdiske grupper utelatt

Bakkestyrker

Tyrkia truer også med å sende bakkestyrker over grensa til Syria, og det samme gjør Saudi-Arabia.

Begge land er innbitte motstandere av Syrias president Bashar al-Assad og hans regime, som derimot har Iran på sin side.

Myndighetene i Iran har gjort det klart at de vil ta «nødvendige skritt» dersom Saudi-Arabia gjør alvor av trusselen om å sende bakkestyrker til Syria. (©NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder