I KRIG: Russlands Vladimir Putin har de siste månedene aksjonert i Syria.

I KRIG: Russlands Vladimir Putin har de siste månedene aksjonert i Syria. Foto: , Afp

Putin hevder han samarbeider med begge sider i Syria

Seniorforsker: «Pragmatisk og kynisk»

Den russiske presidenten Vladimir Putin hevder at Russland samarbeider med opprørshæren – samtidig som de støtter Assad-regimet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag kom meldingen om at Russland skal samarbeide med den vestligstøttede opposisjonsgruppen Den frie syriske hær (FSA) i kampen mot Den såkalte islamske staten (IS).

– Vi støtter dem fra luften, i tillegg til den syriske hæren, vi støtter dem med våpen, ammunisjon og materiell støtte, sa Putin under et årlig møte i forsvarsdepartementet i Moskva.

Bakgrunn: Her er Putins Syria-oppbygging

FSA har ikke kommentert påstanden om samarbeid, som skal foregå i form av felles operasjoner med regulære syriske styrker.

Assad-tilhengere

Putin kastet seg inn i luftkrigen i Syria i høst. Til nå skal russiske styrker ha bombet mål som var til Assad-regimets fordel. Med støtteerklæringen fredag, vender Putin og Moskva seg i en annen parallell retning for første gang, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Etter at Assad gikk til angrep på sin egen befolkning i mars 2011, og startet en borgerkrig som hittil skal ha tatt livet av rundt en kvart million mennesker, har nemlig Moskva fortsatt å støtte den syriske regjeringen. Sammen med Iran og den libanesiske militante organisasjonen Hizbollah, er Russland Syrias nære allierte.

Les også: Mener russiske bombefly treffer nesten alt annet enn IS

– Det er på mange måter motstridende signaler som kommer samtidig, sier Jakub M. Godzimirsk, seniorforsker ved NUPI, og forklarer:

– Russiske myndigheter har kontakt med de moderate kreftene i Syria, samtidig som russiske myndigheter sier at de selv avgjør hvem som er terrorister eller ikke – noe som betyr at Assad tar definisjonen. Og – det er allerede mye dialog mellom russiske myndigheter og den vestlige koalisjonen.

– Pragmatisk og kynisk

Ifølge Godzimirsk er gamle fiender nærmest blitt allierte for øyeblikket.

– Alt dette samlet er et tegn på at alle innser at det er de ytterliggående kreftene som er den største fienden. Vi kan få en slags ad hoc-koalisjon mot IS, sier NUPI-forskeren.

Han mener Russland har tatt grep for å sikre seg en plass ved forhandlingsbordet.

– Putin har et pragmatisk og kynisk syn på det som skjer i Syria, etter min forståelse. Det er mulig han har innsett at Vesten ikke vil fravike kravet om at Assad må gå, og at han har svekket støtten til Assad får å kunne være med i spillet.

Kerry, Lavrov og Putin i Syria-samtaler

Russlands Syria-engasjement vil bli et sentralt spørsmål når den amerikanske utenriksministeren John Kerry neste uke besøker Moskva.

– Det som vil bli diskutert er tiltakene for å oppnå politisk transformasjon i Syria og relaterte tiltak i kampen for å nedkjempe ISIL, sier Mark Toner, talsmann i det amerikanske utenriksdepartementet, til The Washington Post.

Et stabilt samarbeid mellom USA og Russland vil være sentralt i kampen mot IS og for å skape fred i Syria. Eksperter har tidligere uttalt at Russland kan spille en nøkkelrolle i Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder