CDC: 1069 døde og 1975 mulig smittet av ebola

BBC: Kenya klassifisert som «høyrisikoland»

Nyhetsbyrå: Korean Air Lines innstiller alle fly til Afrika

MEDISIN: Liberias utenriksminister Augustine Ngafuan håndterte personlig eskene med den eksperimentelle ebolamedisinen ZMapp på flyturen fra New York til Liberias hovedstad Monrovia. Foto:John Moore,GETTY IMAGES

Her kommer ebolamedisinen til Liberia

To liberiske leger blir de første, afrikanske ebolasmittede som får den eksperimentelle ebolamedisinen ZMapp, melder Reuters.

 • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over seks år gammel

Hittil har den eksperimentelle medisinen kun blitt gitt til to amerikanere og en 75 år gammel spansk prest. Mens de to amerikanerne har overlevd, døde den spanske presten på et sykehus i Madrid tirsdag.

Partiet med ZMapp ankom Liberia onsdag, dagen etter at WHO konkluderte at det var etisk forsvarlig å bruke eksperimentell medisin i kampen mot ebola. Medisinen er nemlig hverken er godkjent eller testet på mennesker.

Partiet innhold to kartonger av den eksperimentelle medisinen, og ble fraktet fra USA til Liberia av Liberias utenriksminister Augustine Ngafuan på et vanlig rutefly, skriver Reuters.

BBC: Kenya «høyrisikoland»

Offisielle tall fra mandag denne uken sier at epidemien har krevd 1011 menneskeliv i de tre hardest rammede landene, mens to er bekreftet døde i Nigeria.

Den 13. august viste tall fra det amerikanske Center for Disease Control (CDC) at totalt 1069 mennesker er døde av sykdommen, og at nesten 2000 er bekreftet eller mistenkt smittet.

Onsdag skal en WHO-ansatt ha fortalt til BBC at WHO nå har klassifisert Kenya som «høyrisikoland» for spredning av det dødelige Ebolaviruset.

Den WHO-ansatte skal ha forklart at Kenya er sårbart fordi det er et stor transportknutepunkt, med mange flyginger fra Vest-Afrika.

Korean Air Lines besluttet torsdag å midlertidig innstille alle fly til og fra Kenya fra og med den 20. august, for å hindre spredning av ebola. Flyselskapet flyr til Nairobi tre ganger i uken, og dette er selskapets eneste destinasjon i Afrika, skriver nyhetsbyrået AP.

Den 8. august oppdaterte Utenriksdepartementet sine reiseråd, og skriver at norske helsemyndigheter anbefaler å unngå unødvendige reiser til Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Kenya ligger på østkysten av det afrikanske kontinentet. Landene som nå er rammet av ebola, Liberia, Sierra Leone og Guinea, ligger på motsatt side. Foto:Skjermdump,Google maps

Lege i Sierra Leone død

Da legen Modupeh Cole fra Sierra Leone i forrige uke fikk påvist smitte, startet en rekke helsearbeidere en kampanje i sosiale medier for at legen skulle få tilgang til medisinen ZMapp.

Mange grupper som sprer informasjon om ebola er opprettet på sosiale medier, særlig i Sierra Leone, skriver det amerikanske nettidsskriftet Newsweek. En av de mest populære gruppene på WhatsApp heter «kast Ebola ut av Salone» (et navn på Sierra Leone), og «Ebola er ekte!».

Selv om et parti av medisinen nå er ankomst det afrikanske kontinentet, er det for sent for Cole. Han tapte den brutale kampen mot ebola onsdag. Han er dermed den andre legen i Sierra Leone som har dødd av sykdommen.

Les også

 1. Spansk prest døde av ebola

  En spansk prest er død etter at han som den første europeeren ble smittet av det dødelige ebolaviruset i…
 2. Canada donerer ebola-vaksine til WHO

  Canada vil bidra med mellom 800 og 1.000 doser eksperimentell vaksine til bruk mot den dødelige virussykdommen ebola i…
 3. Slik virker ebola-medisinen

  Medisiner som hverken er godkjent eller testet på mennesker skal nå benyttes i kampen mot det dødelige ebola-viruset.
 4. Vurderer nye ebola-råd

  BERGEN (VG) Hvis en ebola-smittet person kommer…
 5. WHO erklærer ebolautbruddet en internasjonal krise

  Ebolautbruddet i Vest-Afrika er en internasjonal helsekrise, mener Verdens helseorganisasjon.

Mer om

 1. Ebola
 2. Helse

Flere artikler

 1. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

 2. 1229 døde så langt - 2240 smittet: Rømte ebola-pasienter tilbake på sykehus i Liberia

 3. Canada donerer ebola-vaksine til WHO

 4. Slik angriper ebola kroppen

 5. Spansk prest døde av ebola

Fra andre aviser

 1. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 2. Kenya stenger grensen for reisende fra ebola-land

  Aftenposten
 3. WHO: Over 120 helsearbeidere døde av ebola

  Bergens Tidende
 4. Får siste medisindose

  Bergens Tidende
 5. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen
 6. WHO frykter ebolakatastrofe

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no