VIL ENDRE LOVEN: VG Helg forteller i dag historien om danske Kjeld Rasmussen (61, t.v.) som valgte å avslutte sitt eget liv på Dignitas-klinikken i Sveits. Ole Peder Kjeldstadli (t.h.) i Foreningen Retten for en verdig død jobber for at aktiv dødshjelp ikke skal være ulovlig i Norge.

Nordmenn drar til Sveits for å dø

Hvert år bestiller rundt fem nordmenn plass på sveitsiske klinikker for å få hjelp til å dø.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det opplyser Foreningen Retten for en verdig død til VG.

- Undersøkelser viser at et flertall av folket støtter en selvbestemt, aktiv dødshjelp. Men politikerne tør ikke ta tak i spørsmålet, sier foreningens leder Ole Peder Kjeldstadli.

Han og foreningen jobber for å få politikerne til å endre loven, slik at dødshjelp ikke lenger skal være straffbart i Norge.

Forutsigbarhet

- Det er veldig viktig at vi får dette opp i dagen, og at det blir lovfestet og forutsigbart. Leger gir pasienter dødshjelp også i dag, men ingen av legene tør å stå fram og fortelle om det, sier Kjelstadli.

VG Helg forteller i dag historien om en mann som valgte å avslutte livet i Sveits. Fredag 24. mai i år, på Dignitas-klinikken i Zürich i Sveits, tok livet til danske Kjeld Rasmussen (61) slutt. Etter mange år med uhelbredelige smerter som følge av en alvorlig nervesykdom hadde han søkt om å få assistert selvmord.

- Jeg blir langsomt pint i hjel, fortalte han.

Kjeld hadde med seg en journalist og en fotograf siste del av livet -

les hele historien på VG+.

VG Helg i dag

Ifølge reportasjen har Dignitas, en frivillig forening i Sveits, hjulpet over 1500 mennesker med å ta sitt eget liv siden 1998. 90 prosent av dem kommer fra andre land.

Sveits er det eneste landet i Europa med en lov som gir utlendinger adgang til å foreta assistert selvmord der. Aktiv dødshjelp er totalforbudt i Norge, som i de fleste andre land.

Overlege Stein Husebø, som leder Verdighetssenteret, satte i 1992 en dødelig sprøyte på en pasient med sterke smerter. Det ville han ikke gjort igjen.

- Det var en helt spesiell situasjon. Pasienten led enormt. I dag har helsevesenet metoder for å ta seg av pasienter i en slik type situasjon, sier Husebø.

HUMANIST: Levi Fragell støtter legeassistert dødshjelp.

Levi Fragell, tidligere president for det internasjonale humanistforbundet, gikk i går ut på sosiale medier med henvisning til VG Helg-reportasjen og til støtte for de som ønsker mulighet for aktiv dødshjelp i Norge.

- Hvorfor kan ikke vi lære av flere europeiske land og amerikanske stater, hvor de fleste leger setter barmhjertighet og selvbestemmelse i sentrum, sier Fragell.

Han viser til at det medisinsk etiske rådet i Sverige anbefaler at leger kan gi døende pasienter en dose medikamenter som avslutter livet og lidelsene.

- Jeg mener det er på tide å følge denne tankegangen. Det vil være et fremskritt for legeetikken og samfunnet vårt, sier Levi Fragell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder