RUINER: Kampene mellom regjeringsstyrkene og ISIL har vært harde i Syria den siste tiden. Store deler av Aleppo-provinsen ligger i ruiner, og flere tusen er drevet på flukt. Foto:Zein Al-rifai,AFP

ISIL rykker frem i Aleppo-provinsen: USA vurderer bakkestyrker i Irak

Opprørsgruppen ISIL skal ha overtatt seks nye landsbyer i Syria, ifølge aktivister. Nå pågår det kamphandlinger om en syvende.

 • Emil Mogård

Artikkelen er over fem år gammel

Det er eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights som kommer med opplysningene. Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har denne sommeren gjort store fremrykk, og flere tusen mennesker er drevet på flukt fra den militante opprørsgruppen.

Onsdag sier aktivistene at ISIL har klart å erobre seks nye byer nord for byen Aleppo, ikke langt fra den tyriske grensen. Samtidig skal det pågå kamper i landsbyen Ashraf, som ligger i samme område, melder Daily Star.

ISIL har måttet kjempe med andre opprørere og islamiststyrker før de fikk kontroll over landsbyene. Flere islamiststyrker ble værende i området da al-Nusra-fronten trakk seg ut av Aleppo i juli.

USA vurderer bakkestyrker

Ekstremistgruppen har også drevet tusenvis av kurdere fra yazidi-minoriteten på flukt til Sinjar-fjellet nord i Irak. Jihadistene fra ISIL skal ha omringet mellom 20.000 og 30.000 fra den religiøse minoriteten som de truer med å drepe om de ikke konverterer til islam. Mange av flyktningene mangler tak over hodet og tilgang til rent vann.

USA har den siste tiden bistått irakiske myndigheter med nødhjelp i form av drikkevann og ferdigmåltider. I tillegg har amerikanerne utført flere luftangrep i et forsøk på å stanse ISILs fremrykk i Irak.

Onsdag melder New York Times at USA vurderer å sette inn bakkestyrker for å redde de desperate flyktningene, selv om president Barack Obama senest mandag understreket at det ikke var aktuelt med amerikanske bakkestyrker inn til Irak.

Ifølge samme avis vil også Frankrike i løpet av kort tid begynne å sende våpen og utstyr til kurderne, opplyser pressekontoret til president François Hollande.

GRIPER INN: Så langt har amerikanerne bistått med nødhjelp i form av forsyninger til de desperate flyktningene på Sinjar-fjellet. Den desperate situasjonen gjør at amerikaneren mener det må etableres en humanitær korridor ved hjelp av bakkestyrker, ifølge New York Times. Foto:Larry Downing,Reuters / NTB scanpix

FN ber om hjelp til yazidi-samfunnet

FN-eksperter ba onsdag det internasjonale samfunnet gripe inn for å hindre et mulig folkemord mot yazidi-samfunnet.

Eksperter ved FNs høykommissær for flyktninger sier at de nærmeste dagene blir kritiske og at verdenssamfunnet må gjøre alt som er mulig for å få stanset det som kan utvikle seg til et folkemord.

– Sivile må beskyttes og eskorteres ut av ekstremt farlige situasjoner, sier FNs Rita Izsak i en kunngjøring som mange observatører står bak.

– Virket som ingen brydde seg

Et norskurdisk brødrepar som VG har vært i kontakt med er ikke imponert over verdenssamfunnets reaksjon på krisen i de kurdiske områdene.

– Vi reiste hit for å hjelpe mennesker, for det virket som verden ikke ville bry seg om det som skjedde her. Vår familie her nede gjør alt de kan. Vi håper det hjelper, sier Said Ali (25) til VG.

Den norskkurdiske 25-åringen og hans bror Saman Ali (21), forteller om hvordan tusener av familier som bor i gatene i den kurdiske byen Dohuk, bor under trær og broer. Alle skolebyggene er allerede fylt opp.

– Jeg så en familie i går som hadde kommet ned fra fjellet med en 15 dager gammel gutt. De hadde ikke noe melk til han, sier Said.

Les også

 1. Desperate tilstander i Irak: Tusener fortsatt fanget til fjells

  Fjellet som historisk sett reddet sivilisasjonen, har nå blitt en dødsfelle for et helt folkeslag.
 2. – USAs luftangrep har forsinket ISILs framrykking.

  De amerikanske luftangrepene i Nord-Irak har bremset…
 3. FN ber om hjelp til Yazidi-samfunnet i Irak

  FN-eksperter ber det internasjonale samfunnet gripe inn for å hindre et mulig folkemord mot Yazidi-samfunnet i Irak.
 4. – Inntil 800.000 irakiske barn drevet på flukt

  Katastrofen i Irak har drevet inntil 800.000 irakiske barn på flukt, anslår Redd Barnas programdirektør i landet.
 5. Moren til Alla (5) og Randa (9) da ISIL nærmet seg:
  - Kom dere opp på fjellet. Vi kommer etter.

  Da ISIL nærmet seg landsbyen deres flyktet søstrene opp på Sinjar-fjellet. Der var de i sju dager alene.
 6. EU splittet i synet på våpenstøtte til kurderne

  EU er splittet i synet på våpenstøtte til kurderne i Nord-Irak, men åpner for at medlemslandene kan sende våpen dersom…
 7. Obama væpner kurdiske styrker - tilbakeslag for ISIL

  Mens Obama-administrasjonen har gitt grønt lys for å væpne kurdiske styrker, er ISIL satt delvis tilbake på slagmarken…

Mer om

 1. Irak
 2. Syria

Flere artikler

 1. Moren til Alla (5) og Randa (9) da ISIL nærmet seg:
  - Kom dere opp på fjellet. Vi kommer etter.

 2. ISIL rykker frem i Nord-Irak: Har tatt kontroll over Iraks største vannkraftverk

 3. Her er norsk-kurdiske Vemans bønn til omverden

 4. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

 5. Norge vil gi transportbistand til Nord-Irak: Brende om Irak: - Ekstremt behov for humanitær assistanse

 6. Mange tusen flyktninger fanget på fjell i Irak: Vitner: ISIL truer med å henrette 300 familier

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder