FN: IS kan ha begått folkemord

FNs menneskerettighetskontor mener IS-krigere kan ha begått folkemord mot yazidiene i Irak og andre krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Rapporten er basert på intervjuer med flere enn 100 ofre for og vitner til IS' herjinger. I den ber kontoret FNs sikkerhetsråd sende saken videre til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) så den kan straffeforfølge gjerningspersonene.

Gruppen «kan ha begått alle de tre mest alvorlige internasjonale forbrytelsene – krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord», heter det i en uttalelse.

Rapporten sier også at irakiske styrker og tilknyttede militsgrupper kan ha begått krigsforbrytelser i sin kamp mot den ekstremistiske opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

I fjor drepte og fordrev IS tusenvis av yazidier i Nord-Irak. IS erobret i august byen Sinjar, som ligger nær grensa til Syria. Erobringen førte til at befolkningen i byen, som for det meste er kurdiske yazidier, flyktet fra Sinjar. I tillegg ble titalls yazidier drept for å nekte å konverterte til islam.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder