SKAL DØ HER: I dette dødskammeret i statsfengselet i Ohio skal 53 år gamle Dennis McGuire (innfelt) henrettes med en uprøvd blanding av medikamenter. Foto: AP/Ohio Department of Corrections

SKAL DØ HER: I dette dødskammeret i statsfengselet i Ohio skal 53 år gamle Dennis McGuire (innfelt) henrettes med en uprøvd blanding av medikamenter. Foto: AP/Ohio Department of Corrections

Skal henrettes med uprøvd giftkombinasjon

Mangel på et giftstoff gjør at fengselsmyndighetene i Ohio må henrette fanger med en tidligere uprøvd kombinasjon av legemidler. Først ut er 53-åringen Dennis McGuire.

Karna Buggeland Sælebakke
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Delstaten Ohio har bestemt seg for å bruke en tidligere uprøvd kombinasjon av to medikamenter for å henrette McGuire, som ble dømt til døden etter å ha voldtatt og drept en gravid kvinne, ifølge Fox News.

Statsfengselet i den amerikanske delstaten gikk ifjor høst tom for pentobarbital, stoffet som vanligvis brukes til å gjennomføre dødsstraffen.

Når 53-åringen skal henrettes den 16. januar vil fengselsmyndighetene bruke en kombinasjon av det beroligende stoffet midazolam og smertestillende hydromorfon. En slik kombinasjon har aldri før blitt brukt i en henrettelse.

EU-lovgivning årsak til mangelen

Årsaken til mangelen på stoffet er blant annet ny EU-lovgivning fra 2011, og at danske Lundbeck, produsenten av pentobarbital, samme år sluttet å selge legemiddelet til fengselsinstitusjoner.

Ohios dødsstraff-politikk pålegger staten å forsøke å skaffe beholdninger av pentobarbital fra apoteker som blander doser av stoffet tilpasset hver spesifikke pasient. Dersom dette ikke lar seg gjøre, er blandingen av to stoffer ansett som nest beste løsning.

Unnslapp dødscocktailen

Delstaten har én gang tidligere ønsket å benytte kombinasjonen av de to stoffene. I november ifjor skulle kombinasjonen testes ut på den dødsdømte 40-åringen Ronald Phillips, som er dømt for voldtekt og drap på ekskjærestens tre år gamle datter.

Phillips ble imidlertid benådet av Ohios guvernør John Kasich, fordi han ønsket å donere organene sine til moren og søsteren, som begge er syke. Dermed ble den planlagte henrettelsen utsatt, og kombinasjonen av medikamenter ble aldri testet ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder