FLYKTET FOR LIVET: Flere gisler løp med hendene hevet over hodet ut av kafeen. Foto:Jason Reed,Reuters

Politiet: Vi tok en vanskelig avgjørelse som reddet mange liv

Gisseltageren drept ** To gisler døde ** Politimann skutt i ansiktet

SYDNEY/OSLO (VG) Da gisseltageren løsnet skudd, gikk politiet til umiddelbar aksjon mot kafeen hvor gislene ble holdt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– En skuddveksling gjorde at vi måtte aksjonere, sier kommissær Andrew P. Scipione på en pressekonferanse som startet rundt klokken 19.45 mandag kveld, norsk tid.

Noen timer tidligere aksjonerte politiet mot kafeen Lindt i Sydney. I over 16 timer holdt gisseltageren Man Haron Monis (50) 17 mennesker innesperret.

To gisler ble drept. I tillegg ble også gisseltakeren skutt og drept. En politimann ble også truffet av et streifskudd i ansiktet.

- Til folket i Sydney vil jeg si: Dette var en enkelthendelse. Ikke la dette føre til at tilliten faller. Dette var en handling utført av en enkeltperson, sa Scipione.

Han sier politiet var dem som til slutt besluttet at det måtte gripes inn med våpen i dramaet.

– Det var en vanskelig avgjørelse som reddet mange liv, sa Scipione.

Politiaksjonen startet rett etter at gisseltageren forsøkte å flytte gislene fra den ene siden av kafélokalet og over til den andre. Da klarte en liten gruppe gisler å flykte ut av kafeen.

Sjokkgranater og skuddveksling

En mann holdt hendene sine i været og kastet seg ned på bakken, hvor han raskt ble kontrollert av politiet før de hjalp ham vekk.

Seks minutter senere klarte ytterligere seks gisler å løpe ut av bygget.

GISSELTAKEREN: Man Haron Monis (50). Foto:Reuters Tv,Reuters

Ifølge Channel 7 News er det uklart hva som utløste den kraftige eskaleringen av gisseldramaet, men det var gisseltageren Man Haron Monis som ifølge kanalen skal ha løsnet skudd.

TV-kanalens reporter Chris Reason har oppholdt seg i stasjonens lokaler, som ligger tvers over gaten fra kafeen. Ifølge Reason kom det en beskjed over politisambandet som lød «hostage down (gissel nede, no.)».

Ifølge Reason skal denne beskjeden ha ført til at politistyrkene stormet lokalet uten forvarsel.

Sjokkgranater ble deretter kastet inn i kafélokalet. Granatene lager store lyd- og lyssmell i den hensikt å sette motstanderen ut av spill.

Nær umiddelbart etter stormet politistyrkene lokalet fra to innganger med tung bevæpning og nattbriller. En rekke skuddsalver ble avfyrt.

I Australia er et av de store spørsmålene nå hvorvidt gisseltakeren hadde noen kobling til terrorgruppen IS.

Australske medier har flere ganger meldt om at gisseltakeren stilte krav om at et IS-flagg skulle leveres til kafeen.

- Han virker ikke å være særlige velorganisert i noen form for filosofi, doktrine, ideologi eller religiøs overbevisning, sier den australske sikkerhetseksperten Neil Fergus til 9news.com.au.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder