LØVUNGENE: Dette bildet er tatt 25. april i år og er fra en militant nettside. Det viser unge gutter som blir kalt «løvunger» av IS. De holder rifler og IS-flagg. Det skal angivelig være fra et treningsopphold i Tal Afar i Nord-Irak. Foto:,Ap

USA splittes i synet om det er IS eller al Qaida som er den verste terrortrusselen

Obama-administrasjonens øverste etterretning, antiterror- og
politistyrker er delt i synet om hvilken terrorgruppe som utgjør den største trusselen mot USA: IS eller al-Qaida.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det skriver The New York Times.

Ifølge avisen viser splittelsen en økende bekymring for at terrorgruppen Den islamske staten utgjør mer enn en umiddelbar fare mot landet, ved at de gjennom blant annet kampanjer på sosiale medier inspirerer tilhengere verden rundt til å gå til angrep mot landet.

På den annen side advarer mange i den amerikanske etterretningen og antiterrorstyrkene om at al-Qaida i Jemen og Syria vil unytte uroen i disse landene til å planlegge et større angrep mot USA.

Valget av hvem som utgjør den største trusselen mot landet, har betydning fordi det vil påvirke hvordan myndighetene bevilger millioner av dollar til antiterrorvirksomhet.

Terrorforsker: Ikke glem al-Qaida

Det har ikke vært et al-Qaida-angrep mot USA på 14 år, men terrorforsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen mener man ikke må glemme terrororganisasjonen av den grunn.

– IS får mer medieoppmerksomhet, men al Qaida er mer etablert. De har holdt på mye lengre og har et nettverk som er dannet over lengre tid, sier han til VG.

FLERE TRUSLER: President Barack Obamas administrasjon er splittet i synet på hva som utgjør USAs største terrortrussel. Foto:,Afp

Hemmingby poengterer at de to gruppene har det samme målet, og bruker de samme metodene, men mener IS er mer bestialske.

– Det er også grunnen til at al Qaida har kommet mer i bakgrunnen. De er likevel i en konkurrerende situasjon: De har det samme rekrutteringsgrunnlaget, samme målsetting, mens strategi og fremgangsmåtene er forskjellen, sier han.

– Kvantitet kontra kvalitet

Det hvite hus skal nå være bedt om en gjennomgang av sin antiterrorpolitikk mot den Islamske Stat, ifølge etterretningskilder som har pratet med NY Times.

Les også: Obama vil ha bakkestyrker mot IS-terror

– For IS handler det om antall angrep, mens for al Qaida handler det om kvaliteten på angrepet. Derfor er al Qaida noe som bekymrer meg mer enn alle IS-angrepene, sier kongressmedlem Adam B. Schiff i Det demokratiske parti til avisen.

Forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen. Foto:PRIVAT,

Les mer: Slik skal Obama knekke IS

President Obama har tidligere uttalt at han vil samarbeide med irakiske myndigheter, og føre an en internasjonal koalisjon for å knuse terroristene fra Den islamske stat (IS) som herjer brutalt i Irak og Syria.

– Jeg har gjort det klart at vi kommer til å jakte terrorister som truer vårt land, hvor enn de er. Det betyr at jeg ikke nøler med å handle mot IS i Syria og Irak. Dette er et kjerneprinsipp for meg: Hvis du truer Amerika, så vil du ikke finne noe tilfluktssted.

Flest angrep av hjemmeværende

Samtidig som administrasjonen strides, viser en gjennomgang av alle terrorangrep på amerikansk jord siden 11. september 2001 at et flertall av angrepene er utført av «hjemmeværende» høyreekstreme eller myndighetsmotstandere.

Etter at Dylann Roof skjøt og drepte ni personer i en kirke i Charleston i januar, gikk det amerikanske justisdepartementet ut og sa at hendelsen ble etterforsket som terrorisme. Det gjør angrepet til ett av 19 som er utført av ikke-muslimske ekstremister på amerikansk jord, etter 11. septemberangrepet. På samme tid har jihadister utført syv angrep, skriver Global Post.

VG+: Charleston-massakren

Tallene er hentet fra New America Foundation, et forskningssenter i Washington, og ble først omtalt i New York Times.

– Det er ingen tvil om at de internasjonale grupperingene, og særlig de med utgangspunkt i Midtøsten blir mer fokusert mer på, men man har alltid hatt en del grupperinger i USA som er negative til føderale myndigheter, og som har tydd til vold for å fremme sine synspunkter. Høyretrusselen har vært der lenge og det er mulig den er blitt større den siste tiden, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til VG.

Studien slår fast at ikke-muslimske ekstremister er ansvarlige for 48 drap i USA, mens jihadister er ansvarlige for 26 siden 11. september 2001.

Studien utelater flere massemord, slik som de i Newtown i Connecticut og Aurora i Colorado, fordi det ikke ble bevist at noe ideologisk motiv lå bak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder