FØRTE FREM: Utenriksminister Espen Barth Eide mener samarbeidet med myndighetene i Dubai har vært vellykket i Marte-saken. Her fra World Economic Forum tidligere i år. FOTO: TERJE BRINGEDAL/VG

Eide: Helt unikt at emiren griper inn

Emiren av Dubai har egenhendig benådet Marte Dalelv. Nå håper utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at Marte-saken vil være en vekker for Dubai.

  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over seks år gammel

I formiddag kalte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) inn til hastepressekonferanse der han gjorde det kjent at Marte Deborah Dalelv (24) er benådet i Dubai og kan reise hjem til Norge når hun måtte ønske.

Det var emiren av Dubai, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, som også er statsminister i De forente arabiske emirater med snaut fem millioner innbyggere, som gikk inn og opphevet dommen.

- Hva var det avgjørende steget for å få Marte Dalelv benådet?

- Det helt konkrete steget var at emiren i Dubai personlig besluttet at han ville benåde henne. Den beslutningen ble tatt i helgen og kunngjort for henne i dag. At han gjorde det så tidlig, er helt unikt. Det tror jeg er kombinasjonen av sterk internasjonal oppmerksomhet, og en god og konkret diplomatisk dialog om forholdet til menneskerettigheter i Dubai, svarer Eide til VG.

- Hvordan gikk du frem i samarbeidet med myndighetene i Dubai? Dette er jo et land der du kanskje var redd for å såre enkelte personers følelser.

- Det er et helt riktig poeng. Når man skal oppnå noe overfor et menneske, må man opptre med respekt og ta hensyn til at det er ulike systemer og ulike tradisjoner. Likevel er det ganske lett å bruke menneskerettighetene. Når et land har skrevet under på FNs kvinnekonvensjon, er de faktisk forpliktet til den. I stedet for å innlede en dialog om forskjeller mellom vårt og deres rettssystem, har jeg vist til forpliktelser vi står sammen om og vårt samarbeid på andre felt. Jeg opplevde fra første stund at de ikke ønsket å forvanske forholdet til Norge gjennom denne saken.

- Hva vil Marte Dalelvs sak ha å si for fremtidige lignende saker i Dubai og eventuelt i de andre emiratene?

- Jeg håper den får mest mulig å si. Jeg håper det er en vekker for kreftene jeg vet finnes som arbeider i emiratene for å modernisere lovverket på dette feltet. Jeg håper det er en inspirasjon til dem at emiren selv i praksis nå har kommet ut med et tydelig syn på saken gjennom denne beslutningen. Jeg vet det finnes folk i emiratene som jobber konkret med slike spørsmål, både på NGO-siden, men også i myndighetene hvor det er folk som tenker på en mye mer moderne måte enn denne sharia-dommeren i laveste rettsinstans gjorde.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Marte benådet i Dubai: - Jeg er veldig, veldig glad

  2. Eide: Emiren i Dubai fikk Marte benådet

  3. Advokat: Voldtektsanklaget mann også benådet i Dubai

  4. Eide til VG: - Dette er begynnelsen på løsningen

  5. Sjømannspresten: - Jeg er en glad mann!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder