VIL HA AVKLARING: Etter all oppmerksomheten rundt amerikansk overvåking, har EU-lederne lagt til et vedlegg om saken i sluttdokumentet fra toppmøtet i Brussel. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix Foto:

Storavis: USA varsler etteretningstjenester om nye avsløringer

Myndighetene i USA har advart etterretningstjenester i andre land om muligheten for nye avsløringer fra varsleren Edward Snowden, ifølge avisen Washington Post.

  • NTB

Artikkelen er over seks år gammel

De hemmelige dokumentene Snowden sitter på, inneholder informasjon om samarbeidet mellom etterretningstjenester i USA og andre land. Samarbeidet omfatter overvåking av land som Kina, Russland og Iran, ifølge amerikanske regjeringskilder avisen har snakket med.

Noen av Snowden-dokumentene omhandler angivelig overvåking av Russland utført av en av USAs allierte i NATO.

- Får russerne vite om dette, er det ikke vanskelig for dem å iverksette tiltak for å stanse det, sier en av kildene til Washington Post.

Nyheten kommer i kjølvannet av nyheten om at Angela Merkel sin telefon skal ha blitt avlyttet. Det har skapt reaksjoner i EU.
De europeiske stats- og regjeringssjefene har tatt spionasjesaken inn som et vedlegg til konklusjonene fra toppmøtet i Brussel. Saken sto opprinnelig ikke på dagsordenen, men ble gjenstand for en omfattende diskusjon torsdag kveld.

Partnerskapet med USA må tuftes på respekt og tillit, understreker topplederne i EU.

Europa og USA har et tett forhold, og også sikkerhetstjenestenes arbeid og samarbeid må kunne baseres på tillit, heter det. Mangel på sådan kan sette nødvendig samarbeid om etterretningsinnhenting i fare, skriver lederne.

Frankrike og Tyskland setter nå kursen for USA for å få en avklaring på avsløringene knyttet til amerikansk overvåkingspraksis. Statsminister Angela Merkels telefon skal ha blitt overvåket, det samme skal flere millioner telefonsamtaler i Frankrike.

Målet for tyskerne og franskmennene er å bli enig med amerikanerne om felles retningslinjer og et «rammeverk for samarbeid» før nyttår. Tilliten må ikke brytes igjen, understreker Merkel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder