PRESIDENT: Recep Tayyip Erdogan har de siste årene vært gjenstand for kritikk. Foto:rEUTERS,

President tester all mat for gift

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan frykter at han skal bli forgiftet. Derfor undersøkes maten han skal spise i et laboratorium.

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er Erdogans lege, som i et intervju med den tyrkiske avisen Hurriet, avslører praksisen.

ENGSTELIG: Daværende statsminister (nå president) i Tyrkia spiser her en kyllingsalat etter ramadan i 2005. Legen hans avslører nå at de er redd han skal bli utsatt for et attentat gjennom matforgiftning. Foto:reuters,

Han forteller at attentater på prominente personer ikke lenger utføres ved hjelp av kuler. Legen hevder derimot at det i denne bransjen er vanlig å forgifte maten til de som skal tas av dage.

Derfor blir all mat som serveres Erdogan analysert.

– Vi har etablert et nødteam, som er på vakt i palasset 14 timer hver dag. Vi har lagd en helse og ernæringsarbeidsplan for president Erdogan. Alt han spiser og alt han drikker er analysert for radioaktivitet, kjemiske materialer, tungmetaller og bakterier, sier Cevdet Erdöl til Hurriyet.

Presidentens mat blir analysert i laboratorier i både hovedstaden Ankara og i Istanbul. Maten blir også gjennomgått på reiser i både Tyrkia og i utlandet.

Nytt laboratorium

– Hittil har vi ikke hatt noen alvorlige hendelser i analysene, sier Erdöl som forteller at det er planlagt etablert et ny matsikkerhetslaboratorium i presidentpalasset.

At det er plass til et laboratorium i det nye tyrkiske presidentpalasset i Ankara er det liten tvil om. Bygget skal ha nærmere 1000 rom og er større enn for eksempel Buckingham Palace, Det hvite hus og Kreml.

Prisen på det ekstravagante bygget, med et underjordiske tunnelsystem og det siste nye innen teknologi som kan avsløre spionasje, skal ifølge The New York Times ligge på rundt 2,8 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STORT: Det nye presidentpalasset i Ankara, før åpningen i fjor høst. Foto:Adem Altan,AFP

Kritikk

Recep Tayyip Erdogan har de siste årene vært gjenstand for kritikk både innenlands og fra utlandet. Mye startet med store protester i Istanbul i 2013, noe tyrkiske myndigheter slo hardt ned på.

I kjølvannet av dette har han blitt beskyldt for å bli stadig mer autoritær. Han var statsminister i Tyrkia i over ti år, og i fjor ble han valgt til president.

Tradisjonelt sett er det statsministeren i landet som i praksis har vært mektigst, men da Erdogan ble valgt til president tok han med seg mye av makten og privilegiene han hadde hatt i statsministerposten.

«Paranoid»

Etter at en rekke journalister og mediefolk ble arrestert i desember i fjor skrev The New York Times at «Erdogans innsats for å stilne kritikk og dissens viser en autoritær leder som lever i et parallelt univers». Avisen mente at man ikke på den ene siden kunne være et demokrati, NATO-alliert og kandidat for EU-medlemskap, mens man på den andre siden opphever rettssikkerheten og kveler ytringsfriheten. «Erdogans paranoide mobbing er dypt bekymringsfull. Hans regjerings brede innsats for å kvele ytringsfriheten, bakvaske forfattere og nøytralisere rettssystemet ødelegger Tyrkias demokrati» skrev avisen på lederplass.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder