Se bilder av D-dagen sammenlignet med i dag

Se alle bildene nederst i saken!

6. juni 1944 var dagen da massive allierte styrker klarte å trenge igjennom Hitlers Europa. Slaget sto i Normandie. Her kan du se hvordan stedet ser ut i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter år med omhyggelig planlegging og tilsynelatende endeløs trening var tiden inne for de allierte styrkenes «operasjon Overlord». Den største som noensinne er gangsatt.

Ved daggry 6. juni 1944 startet operasjonen som ble slutten på Hitlers blodige styre. 24.000 fallskjermssoldater, 7000 skip, 8400 fly og totalt 156.000 soldater ble landsatt for å få slutt på krigen som kostet mellom 60 og 80 millioner mennesker livet.

200 meter helvete

I det skipsrampene traff land, svømte, løp og krabbet soldatene mot fjellskrent 200 meter fra stranden. De første ut var unge, mange under 20 år. De bar på 40 kilo utstyr i det de løp mot det eneste stedet de kunne komme seg i sikkerhet. Det var 200 meter med helvete. De ble møtt med skudd og artilleri fra alle kanter.

- I det vårt skip traff sanden og rampen gikk ned, ble jeg en besøkende til helvete, sa den amerikanske soldaten Charles Neighbor fra 29. divisjonen, Omaha Beach, ifølge Library of Congress

Da det stilnet lå minst 2500 allierte soldater døde på strendene. Det finnes ingen sikre tall på hvor mange soldater fra de allierte styrkene mistet livet den dagen. Flere tusen ble skadet. Men Hitlers festning var brutt.

Starten på slutten

Den norske innsatsen bestod av to jagerflyskvadroner, ti marinefartøy og 43 handelsfartøy.

På tross av den voldsomme motstanden de allierte fikk fra Hitlers styrker, klarte de å opprette tre små brohoder i Normandie. Etter seks dager holdt de allierte en sammenhengende kyststrekning på 95 km. De hadde landsatt hele 300.000 mann og brøt gjennom tyskernes «Atlanterhavsvoll».

Etter en måned stod en million allierte soldater på fransk jord.

D-dagen

D-dagen betyr den dagen en operasjon eller et angrep skal settes i gang. Folk flest forbinder D-dagen med invasjonen av Normandie.

D-dagen ble forskjøvet flere ganger. Angrepet skulle iverksettes i mai, men ble utsatt til juni. Så ble det bestemt at d-dagen skulle være 5. juni, men også dette ble ustatt i siste liten. Årsaken var dårlig vær.

For å holde landsettingsstedet hemmelig, valgte de allierte styrkene å lage en fiktiv operasjon ved navn Fortitude. Dette lurte tyskerne trill rundt. De trodde slaget ville stå i Pas de Calais, mye lenger øst. Derfor var bare 14 av tyskernes 58 divisjoner til stede for å møte den massive invasjonen.

Fra Normandie gikk allierte styrker videre til Paris og Belgia før invasjonen i Tyskland. Operasjonen ble vellykket, men var risikabel, og var nær ved å mislykkes den første dagen.

Kilde: SNL, BBC, Wikipedia, Library of Congress, The National D-day Memorial

70 år etter
Getty Images har sluppet bilder fra D-dagen og i dag - 70 år etter. Flytt markøren til høyre og venstre for å se forandringen i bildene under og i toppen av artikkelen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder