VOLDSOM HEVN: IS er jaget ut av Tikrit. Nå er det lovløse tilstander og stor hevnlyst i byen. En IS-soldat er drept og påtent av styrkene som overtok byen 2.april. Foto:Stringer/Reuters,Reuters

Brutal hevn mot IS i irakiske Tikrit

Norske soldater starter treningen av irakiske styrker om få uker

Hevnen mot IS er ikke mindre brutal enn det de forhatte islamistene selv utsatte innbyggerne i Nord-Irak for: Lynsjing, plyndring og brannstiftelse foregår i stor skala etter at den irakiske hæren og militsgrupper gjenerobret Tikrit. Sivilbefolkningen rammes.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det beskriver reportere fra nyhetsbyrået Reuters som har oppholdt seg i Saddam Husseins hjemby de siste dagene.

Snart skal irakiske soldater trenes opp av norske soldater.

– Vi håper at treningen skal gjøre irakiske styrker i stand til å opptre profesjonelt og bidra til at slikt ikke skjer, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets Operative Hovedkvarter FOH.

Han opplyser at de første norske soldatene vil være på plass i den nord-irakiske byen Erbil i månedskiftet april/mai.

Totalt skal forsvaret bidra med 80 soldater og offiserer i Bagdad og Erbil. Den norske styrken skal drive trening og opplæring av Peshmergastyrkene i en tysk leir ved Erbil. Peshmerga er kurdiske styrker knyttet til den irakiske hæren. Leiren skal være den amerikanskledede koalisjonens hovedtreningssenter for kurdiske sikkerhetsstyrker i området.

Tikrit-innbygger til VG: – Innbyggere er redde for tortur og drap

LIK SLEPES ETTER BIL: En drept IS-kriger slepes etter en bil som tilhører sjia-militsgrupper som har inntatt Tikrit. Foto:Stringr/iraq,Reuters

– Treningssenteret skal etableres sammen med tyskerne. Der skal de trenes opp fra å være enkeltpersoner med våpen til å jobbe som effektive enheter som opptrer på en god måte når de er ute og frigjør landet sitt. Tanken er at de skal sørge for det.

Pressetalsmann Brynjar Stordal har lest beskrivelsen som nyhetsbyrået Reuters to journalister gir av situasjonen i den sunnidominerte byen Tikrit. 2. april ble IS drevet ut av byen og Tikrit er gjenerobret av den irakiske hæren i samarbeid med shjiamilits.

Reuters reportere har selv sett hevnaksjonene: Ahmed al-Kraim, leder av Salahuddin Provincial Council, forteller Reuters at mobben har brent ned hundrevis av hus og plyndret butikker de siste to dagene. Regjerningsstyrkene var redde for å konfrontere mobben, sier han. Kraim forlot byen fredag ettermiddag fordi situasjonen var ute av kontroll.

– Vår by ble brent foran våre øyne. Vi klarer ikke å ta kontroll over det som skjer, sa Kraim til Reuters.

BRENNER: Tikrit brennes og plyndres. Her er medlemmer av Hashid Shaabi-styrken på vei gjennom et forretningsområde. Foto:Stringer,Reuters

Reporterne er av sikkerhetsgrunner anonyme. De forteller om pickuper som raser av gårde med åpenbart stjålne varer på lasteplanet. De ser en død IS-kriger bli slept etter en bil. Onsdag kveld er de vitner til at en rasende menneskemengde tar hevn over en drept komnandant: De nærmest hugger hodet av en egyptisk IS-kriger med kraftige knivhugg mot mannens nakke.

– Hvordan skal norske soldater håndtere en situasjon som den Reuters beskriver?

– Det er ingen tvil om at det er en kompleks situasjon i området. Det har vi stor respekt for. Samtidig er det stor forskjell på Tikrit og Erbil der de norske soldatene skal være. Vi håper at når vi er på plass, vil vi bidra til å profesjonalisere de lokale styrkene og bidra til at de opptrer som en disiplinert militær enhet, sier Stordal.

– Styrkene som har drevet ut IS fra Tikrit er en blanding av hæren og milits. Hvordan skal de norske soldatene håndtere dette?

– Det er et vell av ulike konfliktlinjer i området. Noen av de våre folk skal jobbe med, vil ha erfaring fra kamphandlinger. Vi har ganske mye personell som har erfaring fra å trene opp andre lands styrker, blant annet fra Afghanistan. De skal jobbe i en relativt rolig del av Irak og sørge for å få gode rutiner blant annet i forhold til å sjekke hvem man har med å gjøre, sier Stordal.

Utenriksdepartementet og forsvarsdepartementer jobber med å få formalitetene på plass før de første nordmennene kan reise til Irak.

– Vi jobber med statusen våre folk dere nede skal ha. Vi må ha på plass en diplomatisk overbygging før de kan dra, sier Stordal.

VG har tidligere skrevet at styrken hovedsakelig settes sammen av soldater og offiserer fra Hæren, med en kjerne profesjonelle soldater fra Telemark bataljon (TMBN) på Rena. Soldatene skal drive opplæring av Peshmerga-styrker, soldater fra de kurdiske selvstyremyndighetene nord i Syria og Irak.

Oppdraget skal i utgangspunktet skje inne i leir, og i motsetning til det soldatene har vært vant til fra Afghanistan, skal de ikke følge sine «studenter» ut i felt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder