ADVARER UNGDOM: Generalsekretær i det islamske samfunn i Kosovo, Resul Rexhepi, sier fattigdom gjør at unge muslimer i Kosovo får tilbud om å reise til Syria og krige for IS, nærmest som leiesoldater. Foto:Andrea Gjestvang,VG

Generalsekretæren i Kosovos Islamske samfunn: – Unge loves 20.000 dollar i måneden for å slåss for IS

Hevder fattige og arbeidsløse lokkes med kjempelønn

Norsk ekpert: - Ingen får så mye av IS

PRISTINA (VG) Med løfter om enorme månedslønner rekrutterer IS fremmedkrigere fra Kosovo til Irak og Syria.

Det forteller generalsekretæren i Kosovos Islamske samfunn til VG.

– Unge, arbeidsledige menn blir lovet en månedslønn på 20.000 - 30.000 dollar om de reiser til Syria og Irak og kjemper for IS, sier Resul Rexhepi.

En gjennomsnittslønn i Kosovo er 200 euro i måneden, og landet har en ungdomsledighet på over 55 prosent.

Den islamske lederen frykter at den økonomiske situasjonen i landet vil gjøre at flere unge muslimer blir radikalisert. Han har ikke hørt om noen som faktisk har mottatt de store summene.

– Dessverre har IS klart å hjernevaske noen av våre sønner. Det er en skam!

– Du får større heltestatus i islam av å hjelpe din familie og ditt eget land, enn å reise til noe som kaller seg en hellig krig, sier Rexhepi som er ekspert i Sharia – islams hellige lover.

LES OGSÅ: Kompisene til Marius reiste til Syria

Forsøker å rekruttere

VG har besøkt flere i gruvebyen nord for Mitrovica i Kosovo der arbeidsledigheten er på over 70 prosent.

– Det har vært folk som har reist rundt i distriktet her og forsøkt å rekruttere arbeidsledige menn til IS, forteller Mirsad Ademi (30) til VG.

Frisøren som selv bodde i Norge som flyktning på 2000-tallet, har hørt om flere som skal ha takket ja.

– Når man ikke har penger vil noen gjøre hva som helst for brød. Både kriminelle og ekstreme grupper forsøker å rekruttere ungdom uten håp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORSØKT LOKKET: Zahide Ademi (62), Mirsad Ademi (30) og Esat Ademi (65) bor i en gruveby med høy arbeidsledighet, og Mirsad sier han har hørt om flere unge menn som er blitt forsøkt lokket med i IS. Foto:Andrea Gjestvang,VG

– Færre drar nå

Ifølge regjeringen er det rundt 200 fremmedkrigere fra Kosovo som har sluttet seg til IS, men de innrømmer at det kan finnes mørketall.

I fjor høst gjennomførte politiet en razzia og pågrep 40 personer mistenkt for terrorisme i Syria og Irak. Flere av de pågrepne skal ha vært imamer, skriver BBC.

I Kosovo er 96 prosent av befolkningen muslimer, og landet er ansett for å være et av verdens mest liberale muslimske samfunn.

Resul Rexhepi sier til VG at Kosovos islam er fjernt fra IS-retorikken om jihadisme og hellig krig.

– Jeg tror flere av soldatene som har reist har forstått dette. Færre drar nå, og flere av dem som dro har forstått at denne krigen ikke er hellig.

Rexhepi sier han kjenner til flere konkrete saker der fremmedkrigeren har ønsket å bryte ut av kontrakten og reise hjem til Kosovo. Men at det har vist seg vanskelig.

– Om du kjemper i en krig er det vanlig å dø med et skudd her, sier han og tar seg til ansiktet og brystet.

– Men mange av våre krigere er døde med et skudd i ryggen, sier Rexhepi til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JIHADIST: Kosovoalbanske Lavdrim Muhaxheri holder en tale for fremmedkrigere i Irak. På slutten av videoen spidder han sitt pass med sverdet. Foto:REUTERS/ POLITIET,

20.000 fremmedkrigere

Ifølge Wall Street Journal skal Den islamske stat (IS) har rundt 20.000 fremmedkrigere. De skal få betalt rundt det dobbelt av syriske krigere.

Kosovoalbanske Lavdrim Muhaxheri har flere ganger blitt fremhevet som en leder for de albanske styrkene til IS som skal bestå av krigere fra Albania, Makedonia, Kosovo og Bosnia.

Det har kommet motstridende meldinger om han er drept ved fronten mot kurdiske styrker.

Den polske doktorgradskandidaten Ida Orzechowska forsker på politikk i Balkan og mener det blir for enkelt å skylde på økonomiske motiver alene.

– Den dårlige økonomien gir grunnlag for rekruttering fordi man mangler muligheter, arbeid og har mye fritid og drives til radikale krefter, men den økonomiske motivasjonen er ikke de avgjørende for de fleste, skriver hun i magasinet New Eastern Europe.

LES OGSÅ: Torleif var en av jentene - nå er han IS-terrorist

Ekspert: Stemmer ikke

Terrorekspert sier at IS-krigerne ikke får i nærheten av så høye lønninger som det hevdes i Kosovo.

EKSPERT: FFI-forsker Thomas Hegghammer. Foto:FFI,

– Tallene er helt feil. Det er ingen som får så mye penger av IS, sier Thomas Hegghammer, som er leder for terrorforskningen ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Han er en av de fremste ekspertene på voldelig islamisme.

– Andre grunner

Han sier at flertallet av fremmedkrigerne kommer fra nedre halvdel av den sosioøkonomiske rangstigen, og at det er en del arbeidsledige som reiser, men finansiell vinning er ikke motivasjonen.

– Det er ikke økonomiske grunner til at de drar, ganske enkelt fordi det er livsfarlig å være der.

Forskeren har ikke informasjon om at IS har egne folk i Europa som har en spesifikk oppgave i å rekruttere fremmedkrigere.

– Jeg tror ikke det er ververe som reiser rundt og prikker dem på skuldra.

Ambassadører

– Fremmedkrigere, som har kommet tilbake til Europa, kan fungere mer som ambassadører, enn som ververe. De kan være vandrende reklameplakater, og de som snakker med dem kan bli motivert til å dra, sier Hegghammer og legger til at mens noen blir påvirket av personer i deres miljø, blir andre påvirket gjennom internett.

– Alle vet at det bare er å reise til Tyrkia, også kan man spørre seg frem eller man kan få kontakter på internett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder