HAR SKAPT HARME: En gardin med motivet av Pippi og to mørkhudede personer som vifter henne med palmeblader har blitt heftig debattert i Sverige. Nå trekker fornøyelsesparken Astrid Lindgrens värld tilbake produktet. Foto: Emilie Abrahamsson Foto: ,

Trekker Pippi-gardin etter rasismekritikk

Fornøyelsesparken: Forstår det er uheldig

En gardin med motiv av Pippi Langstrømpe og to mørkhudede kvinner har satt sinnene i kok i Sverige. Nå trekker fornøyelsesparken produktet tilbake og beklager.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«Utrolig trist! Fjern den umiddelbart!».

Slik lyder et av innleggene som har dumpet inn på fornøyelsesparken «Astrid Lindgrens värld» sin Facebook-side de siste dagene, skriver svenske P3 Nyheter, som først omtalte saken.

Bakgrunnen er en gardin som viser den folkekjære barnefiguren Pippi Langstrømpe fra Astrid Lindgrens suksessbøker sammen med to mørkhudede personer som vifter palmeblader over Pippi. Flere mener motivet er rasistisk.

– Det er fryktelig. Det er et typisk rasistisk bilde fra kolonitiden, med barn som er slaver av Pippi, sier Emilie Abrahamsson til P3 Nyheter.

Krass kritikk

Hun la merke til gardinen på vei ut av suvernirbutikken i fornøyelsesparken da hun var der på besøk i helgen.

Bildet kommer fra boken med den norske tittelen «Pippi Langstrømpe går til sjøs» fra 1948, og den svenske utgaven er illustrert med bilder laget av Ingrid Vang Nyman.

Abrahamsson er langt fra den eneste som har reagert svært negativt på at produktet.

«Som mamma til et afrosvensk barn lurer jeg på hvordan dere tenker når dere selger gardiner der brune barn fungerer som slaver for Pippi», skriver en kvinne på Facebook-siden.

«Dette er helt sykt og ubegripelig. Forstår dere i det hele tatt hva dette bildet viser? Om dere gjør det, hvordan rettferdiggjør dere det?», spør en annen.

– Beklager

Den krasse kritikken har fått fornøyelsesparken til å trekke produktet tilbake, melder P3 Nyheter.

– Vi så det ikke på den måten, vi tenkte ikke tanken. Men jeg forstår nå at det er uheldig å ha et bilde av disse fargede mennene som frakter Pippi Langstrømpe, sier Ove Olsson, salgssjef hos Astrid Lindgrens värld.

Han legger til at de som har kjøpt gardinen vil få pengene tilbake, og at fornøyelsesparken jobber hardt for barns rettigheter.

– Jeg kan bare beklage at denne gardinen ble solgt overhodet, sier Olsson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder