SAKSEHENDER: Rekonstruksjon av Kootenichela deppi slik den kan ha sett ut. Merk sakseaktige klør på gripehendene. Til høyre: Johnny Depp fra filmen Edward Saksehånd fra 1990. Foto: Illustrasjon ved David Legg/Filmbilde

Ur-reke oppkalt etter Johnny Depp

Slik kan den ha sett ut, skapningen som levde for 505 millioner år siden.

Artikkelen er over seks år gammel

Av: Asle Rønning , forskning.no

Fossilet med de spesielle klørne festet til gripearmer har vært et lite rovdyr som har fanget enda mindre smådyr eller levd av åtsler på havbunnen.

Det levde i tidsperioden kambrium og har nå fått navn etter skuespilleren Johnny Depp.

Les også: Monster-reke beit ikke fra seg

I kambrium oppsto det mange rare livsformer i havet. Stadig oppdages nye fascinerende varianter. En av dem har likhetstrekk med en kjent filmfigur.

- Umiddelbart

I filmen Edward Saksehånd, skapt av regissøren Tim Burton, spiller Johnny Depp en skapning med saksehender.

Fossil av den ene kloa til K. deppi. (Foto: David Legg: "Multi-segmented Arthropods from..." i Journal of Paleontology 2013)

Forskeren som har gitt fossilet navn etter den kjente skuespilleren er doktorgradsstipendiat ved Imperial College London og heter David Legg. Han arbeider med å kartlegge livet i denne perioden.

Les også:

Tulipandyr fra tidenes morgen

Legg sier i en pressemelding at han tenkte på Depps rollefigur allerede første gang han så de fossile klørne.

Det nye vitenskapelige navnet er Kootenichela deppi, der første del er slektsnavnet. Siste del - deppi - er selve artsnavnet.

Ledd-delt

Fire centimeter lang hadde K. deppi en ledd-delt kropp.

Den hadde tusenbeinaktige bein som den pilte rundt på havbunnen med. I tillegg har den vært i stand til å svømme korte avstander.

De store øynene var plassert på bevegelige stilker og gjorde det lettere finne mat.

British Columbia i Canada er provinsen der fossilet er funnet.

Stor ære

K. deppi er en tidlig art i en gruppe som i dag blant annet rommer insekter og krepsdyr og har dermed fått etterkommere i hopetall på jorda.

Les også:

Stort fossilpuslespill løst

Legg ved Imperial College London innrømmer at han er fan av Depp. En bedre måte udødeliggjøre mannen på kan man vel ikke tenke seg, spør stipendiaten.

Kanskje blekner en Oscar i sammenligning. I alle fall har skuespilleren med de eksentriske rollene nå fått et urdyr fra en halv milliard år tilbake oppkalt etter seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder